• Etusivu
  • Rakentaminen

Nyt herkutellaan juureksilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
200811_14059.jpg

Porkkana-omenamarmeladit

Vaihtelua tuttuun porkkanan, punajuuren ja lantun kaartiin tuovat juuriselleri, palsternakka ja nauris. Tutustu juuresmakuihin kypsentämällä vaikka vain yhtä juureslaatua kerrallaan. Kokeile myös mausteenomaista piparjuurta, hienostunutta mustajuurta ja maa-artisokkaa tai raikasta retiisiä ja retikkaa.

Kuoripäällisissä juureksissa ja mukuloissa on oma lumonsa. Niiden kuoriminen ja paloittelu sujuvat hyvillä työvälineillä miellyttävästi, kun keskityt puuhaan kuin mihin tahansa kiinnostavaan tekemiseen. Toisaalta eri tavoin esikäsiteltyjen juuresten valikoimat ovat joulun alla parhaimmillaan, joten käytä niitä tilanteen ja tarpeen mukaan hyväksesi.

Valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja juureksia on saatavana jonkin verran. Esimerkiksi lanttua pakataan kuorittuina paloina, ja paketista löytyy sopiva lanttulaatikon ohjekin. Juuressoseiden valikoimat ovat jo lähes kokovuotisia, mutta joulunaluskiireisiin niitä tarjotaan kaikkein runsaimmin. Esimerkiksi punajuuri-perunasose ja juuressose, joka sisältää porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, selleriä ja sipulia, ovat loistavia innovaatioita! Soseet on tarkoitettu oikopoluiksi laatikoihin, sosekeittoihin, pateisiin ja leivontaan.

Valmiit juuresruoat, kuten rosolli, juuresraasteet ja joulun laatikkoruoat, pelastavat joulunaluskiireissä. Tölkitettyjä punajuuria saat tuttujen viipaleiden ja kokonaisten etikkapunajuurten lisäksi myös lohkoina ja suikaleina. Punajuurikuutiot nopeuttavat rosollin valmistamista. Kuoripäällisten, keitettyjen punajuurten tuloa kauppoihin Suomessa vielä odotellaan, vaikka niitä monissa muissa Euroopan maissa saa aivan yleisesti.

Paahda, höyrytä, soseuta

Uunipaahdetut juurekset ja perunalohkot sopivat mitä erilaisimpien liha- ja riistaruokien lisäkkeiksi. Lohko juureksia ja perunoita ja paahda voidellussa vuoassa uunissa. Pyöräytä mukaan tilkka öljyä ja hunajaa, rouhaise pippuria ja ripauta jouluisia mausteita kuten inkivääriä. Kokeile joskus vain yhtä juureslaatua, esimerkiksi upeaa palsternakkaa kalkkunalle ja aromikasta juuriselleriä tai makeita lanttulohkoja kinkun kaveriksi.

Höyrykypsentäminen on tehnyt uuden tulemisen. Höyrykattilassa tai höyrytysritilällä juuresten ja perunoiden ravintoarvo, maku ja väri säilyvät hyvin. Kypsät juureslohkot voit maustaa laadukkaalla öljytilkalla ja ripauksella suolaa sekä joulun aikaan muskotilla, maustepippurilla tai kanelilla.

Kun soseutat kypsennetyt juurekset esimerkiksi sauvasekoittimella, saat juurespyreitä, jotka maistuvat niin liha- kuin kalaruokienkin kanssa. Erivärisistä juureksista saat hienoja väripaletteja: oranssia porkkanaa, valkoista palsternakkaa, punaista punajuurta. Katso www.kotimaisetkasvikset.fi / Keittokirja / Väripaletti juureksista.

Juures- ja perunasosekeitot sopivat talvikauteen mainiosti. Valitse jauhoisia perunoita tai porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, punajuurta, keltajuurta, maa-artisokkaa, mustajuurta tai selleriä. Lisää kasvissoseeseen ainakin yhtä laatua sipulia, hyvää kasvis-, liha- tai kanalientä. Kerma pehmentää maun, tilkka sitruunamehua tai viiniä antaa ryhtiä ja sopiva tuoreyrtti viimeistelee maun.

Juurestilanne nyt:

  • Porkkanasato jäi tänä vuonna hieman edellisvuotta pienemmäksi. Lähellä tuotettua porkkanaa riittänee kuitenkin maalis-huhtikuulle saakka. Laadultaan ja maultaan porkkanat ovat olleet hyviä. Lanttua saadaan vielä joulun jälkeenkin, vaikka myös lanttusato väheni. Punajuurta on saatavana hyvin.

  • Suomalaiset syövät juureksia vajaa 11 kg vuodessa. Tästä porkkanan osuus on huomattava, noin 8,4 kg, lantun 1,1 kg, punajuuren reilu puoli kiloa ja nauriin noin sata grammaa. Kaikki muut juurekset jäävät kulutusluvuissa alle sadan gramman.
  • Omena-porkkanamarmeladit

    (noin 100 palaa)
    15 g agar-agaria (apteekista)
    5 dl vettä
    6 dl sokeria
    0,75 dl soseutettua, kypsää porkkanaa
    0,75 dl omenasosetta
    1,5 tl viinihappoa (apteekista)
    sokeria

    Liota agar-agaria yön yli vedessä. Keitä agar-agaria liotusvedessään, kunnes säikeet ovat täysin sulaneet. Älä käytä kattilan päällä kantta marmeladia keittäessäsi.

    Lisää sokeri ja keitä seosta hiljalleen 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kokeile seoksen hyytymistä laittamalla lusikallinen seosta lautaselle. Kaada päälle kylmää vettä. Jos seos jähmettyy, se on valmista hyydytettäväksi. Jatka tarvittaessa keittämistä ja uusi koe. Lisää seokseen siivilän läpi porkkana- ja omenasose. Lisää viinihappo, sekoita ja kaada seos hyytymään laakeaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun asiaan (20 x 25cm). Kuori vaahto pois pinnalta. Jäähdytä viileässä. Leikkaa hyytynyt marmeladi kuutioiksi tai ota siitä muotilla paloja. Pyörittele palat sokerissa. Säilytä marmeladit ilmavasti kuivassa paikassa, aluksi ilman kantta. Kuivahtaneet marmeladit voit säilyttää kannellisessa purkissa. Marmeladit säilyvät pari viikkoa.

    Viikolla 48 (24.- 30.11.2008) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää Joulujuuresten viikkoa.

    Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
    Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry
    Kuvat: Sanna Peurakoski, Kotimaiset Kasvikset ry

    Rakentaminen
    Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

    Aiheeseen liittyvää

    20081_8011.jpg
    MONIER -aluskatteet
    Aluskate suojaa kattorakennetta sadevettä, tuulta, vetoa ja pölyä vastaan. Vaikka varsinainen katemateriaali onkin tiivis ja pitää sateen loitolla, tuulen mukana kulkeutuva sadevesi, pakkaslumi ja kondenssikosteus on pidettävä eristeistä ja muista kattorakenteista loitolla. Nykyaikaiset korkealaatuiset aluskatteet suojaavat allaan olevia rakenteita tehokkaasti, mutta antavat samalla katon hengittää. Aluskate vähentää myös tuulen nostovaikutusta kattotiiliin minimoimalla paine-eroa tiilten ylä- ja alapuolella.Monier -aluskate
    Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
    Vapo ja Liperin Osuusmeijeri kaukolämpöyhteistyöhön
    Liperin Osuusmeijeri ulkoistaa lämmöntuotannon Vapo Oy:lle. Vapo korvaa meijerin nykyisen, taloudellisen käyttöikänsä saavuttaneen kotimaista polttoainetta käyttävän kattilan uudella kattilalla. 2,5 MW:n tehoisen puuta ja palaturvetta käyttävän kattilan rakentaminen nykyiseen kattilahuonerakennukseen alkaa toukokuussa. Varavoimaksi jää uudet 3,5 ja 2,5 MW:n öljykattilat. Vapo myy laitoksen tuottaman lämmön Liperin Osuusmeijerille. joka käyttää osan lämmöstä itse ja myy osan edelleen Liperin Aluelämpö Oy:lle. Lämpöä tuotetaan 14 000-15 000 MWh vuodessa. Sopimus tulee voimaan 1.10.2008.Liperin Osuusmeijerin pääliiketoiminta-alue on maidon hankinta ja myynti Valiolle. Lisäksi osuuskunnalla on myymälä ja mylly, joka valmistaa kotimaisesta viljasta leipäviljatuotteita ja nautakarjan rehuja.Osuuskunnan liiketoimintaan kuuluu myös lämpöenergian tuotanto. Lämpöenergiaa myydään kaukolämmöksi Liperin Aluelämpö Oy:lle, joka hoitaa lämmön jakelun Liperin kirkonkylän taajamaan.Liperin Osuusmeijerin maidonjalostustoiminnan loputtua tuli ajankohtaiseksi selvittää lämpöenergian tuotantovaihtoehdot tulevaisuudessa ja selvitystyön tuloksena päädyttiin lämmöntuotannon ulkoistamiseen. Vapo valittiin yhteistyökumppaniksi tarjouskilpailun perusteella.Vapo tuottaa lämpöä ja sähköä yli 50 paikkakunnalla Suomessa pääosin kotimaisilla polttoaineilla – puupolttoaineilla, turpeella ja pelleteillä. Vuonna 2006 Vapon ja sen tytäryhtiöiden lämmöntuotanto ja -toimitukset olivat n. 1 600 GWh. Sähkön kokonaismyynti oli n. 350 GWh. Kahdeksalla paikkakunnalla Vapo vastaa lämmön tuotannon lisäksi sen jakelusta. Sähköä Vapo tuottaa Forssassa, Lieksassa, Porkkalassa, Salossa, Sotkamossa, Ilomantsissa ja Haapavedellä sekä seitsemällä tuulivoimalalla Kuivaniemessä.
    Jäspi
    Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
    Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.
    Keittiö
    Tehokkaat suunnitteluratkaisut keittiöön: Tee arjesta toimiva
    Keittiön suunnittelussa on otettava huomioon yhtä aikaa monia eri tekijöitä, kuten toimintojen mukainen tilasuunnittelu, tarkoituksenmukaiset, kestävät ja silmää miellyttävät pintamateriaalit, kalusteiden mitoitus ja ergonomisuus, oikein ja tukevasti sijoitetut koneet, valaisimet sekä suojatut pistorasiat sekä mahdolliset lapsiturvalaitteet. Kun tähän lisätään vielä tyyli ja tunnelma, värit ja tilan muoto, ollaan suunnittelemassa kokonaisuutta, johon tarvitaan aikaa ja myös keittiöasiantuntijan apua.
    20154_43208.jpg
    Parketti- ja laminaattipäällystetyö
    Tarvittavat työvälineet:- rullamitta- suorakulma- taltta- lyijykynä- vasara- puukko- kiiloja- hienohampainen käsisaha- 30 cm pitkä lyöntikapula- asennusrauta- akkukone poranterällä- pistosaha tarvittaessaTyöohje sisältää lukkopontillisen parketin asentamisen. Ennen työn aloittamista tarkistetaan, että alusta on tasainen. Poikkeama saa olla 2000 mm:n matkalla enintään 3 mm. Alusta imuroidaan huolellisesti pölystä.1. Päällysteen alle asennetaan kosteus- ja askeläänieriste valmistajan ohjeen mukaisesti. Kaistaleet limitetään toisiinsa 200 mm.
    20203_63615.jpg
    Näin estät lattian läpi kulkeutuvat haitalliset yhdisteet
    Terve ja turvallinen koti, sitä varmasti jokainen haluaa. Mutta mikä tekee kodista terveellisen ja turvallisen? Monikin asia. Tärkeä ja oleellinen tekijä, joka ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen, on jalkojemme alla. Lattia. Harmittavan usein sisäilmaongelmat aiheutuvat siitä, että lattian läpi pääsee kulkeutumaan haitallisia yhdisteitä sisäilmaan. Se on kuitenkin estettävissä, ja Weberillä on siihen ratkaisu. Ratkaisun nimi on AlkaDry® ja sen ytimessä on terve ja turvallinen lattia.

    Luetuimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton

    Uusimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton