• Etusivu
  • LVI

Näistä merkeistä huomaat, toimiiko mökin ilmanvaihto oikein & näin parannat sitä

Sari Nieminen
Päivitetty 04.07.2025
mökin ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää myös vapaa-ajan asunnoissa. Se suojaa rakenteita kosteudelta ja parantaa sisäilman laatua ympäri vuoden. (Kuva Shutterstock)

Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajan asunnossa toimiva ilmanvaihto on tärkeää asumismukavuuden ja rakenteiden hyvinvoinnin kannalta. Mökkien käyttötavat eroavat kuitenkin tavallisista asunnoista – esimerkiksi sähkö, juokseva vesi tai jatkuva lämmitys voivat puuttua, ja rakennus voi olla pitkiä aikoja tyhjillään.

Ilmanvaihdon puutteet voivat johtaa kosteuden kertymiseen, rakenteiden vaurioihin ja sisäilman tunkkaisuuteen. Tässä artikkelissa käymme läpi, millaisista merkeistä huomaat ilmanvaihto-ongelmat ja miten voit parantaa mökin ilmanvaihtoa tehokkailla ja käytännöllisillä ratkaisuilla.

Mistä tunnistaa mökin huonon ilmanvaihdon?

Toimimaton ilmanvaihto mökillä paljastuu usein muutamasta selvästä merkistä. Yleisin niistä on tunkkainen haju, joka syntyy etenkin silloin, kun rakennus on ollut pitkään tyhjillään. Haju johtuu liiallisesta kosteudesta, joka jää rakenteisiin ja tekstiileihin, jos ilma ei vaihdu riittävästi.

Muita ilmanvaihto-ongelman merkkejä ovat:

  • Kondenssivesi ikkunaruuduissa
  • Maali tai tapetti irtoaa ikkunakarmeista tai seinistä
  • Pyykki kuivuu hitaasti
  • Sängynpeitteet ja muut tekstiilit tuntuvat kylmiltä ja kosteilta
  • Takan veto on heikkoa tai savua tulee sisään

Tällaiset oireet kertovat siitä, että käytetty ilma ei poistu kunnolla rakennuksesta ja korvaavaa, raikasta ilmaa ei virtaa sisään tarpeeksi.

Paranna mökin ilmanvaihtoa

Ilmanvaihto toimii oikein, kun kostea ja käytetty sisäilma poistuu tehokkaasti ja tilalle saadaan puhdasta, raikasta ulkoilmaa. Ongelmia syntyy usein, jos jompikumpi näistä ei toteudu, esimerkiksi korvausilmaa ei saada riittävästi tai poistokanavat eivät toimi kunnolla.

Tuloilman ongelmat voivat ilmetä heikkona takan vetona, vetämättömyytenä tai painostavana sisäilmana. Korvausilman määrää voi lisätä asentamalla venttiileitä ulkoseiniin tai ikkunaluukkuihin. On tärkeää, että jokaisessa huoneessa on vähintään yksi korvausilmaventtiili, ja suuremmissa tiloissa jopa useampi.

Poistoilman ongelmat näkyvät kosteuden kertymisenä, hitaasti kuivuvana pyykkinä ja tunkkaisena hajuna. Tällöin on hyvä tarkistaa, onko rakennuksessa toimiva poistokanava tai huippuimuri. Poistoputken tai koneellisen poistopuhaltimen avulla käytetty ilma saadaan tehokkaasti ulos, ja ilmanvaihto saadaan käyntiin.

Poistoilmanvaihto kuntoon mökillä

Jos mökissä esiintyy liiallista kosteutta, tunkkaista hajua tai sisäilma ei vaihdu riittävästi, ongelma liittyy usein poistoilman puutteelliseen poistumiseen. Tällöin ilmanvaihtoa voidaan parantaa asentamalla poistokanava tai huippuimuri, joka siirtää käytetyn ilman hallitusti ulos rakennuksesta.

Yksinkertaisimmillaan poistoputki auttaa synnyttämään rakennukseen lievän alipaineen, joka saa ilman liikkeelle. Jos luonnollinen poistuminen ei riitä, tehokkaampi ratkaisu on koneellinen poistoilmanvaihto, jossa puhallin siirtää ilmaa ulos ohjatusti. Tämä auttaa pitämään sisäilman raikkaana ja rakenteet kuivina myös silloin, kun mökki on tyhjillään pidempiä aikoja.

Huippuimuri voidaan kytkeä esimerkiksi liesikupuun tai sitä voidaan ohjata erillisen säätimen tai automaattisten anturien avulla. Älykäs ohjaus mahdollistaa sen, että ilmanvaihto sopeutuu mökin käyttöön – ollessaan tyhjillään järjestelmä voi toimia pienellä teholla ja tehostua, kun mökillä ollaan.

Älä sulje ilmanvaihtoa talveksi

Kesällä mökillä voi usein tuulettaa avoimista ovista ja ikkunoista, mutta talviaikaan ilmanvaihdon toimivuus korostuu. Juuri silloin, kun rakennus on tyhjillään ja ovet pysyvät kiinni, ilman vaihtuminen voi pysähtyä kokonaan ja se voi johtaa vakaviin kosteusongelmiin.

Ilmanvaihtoa ei tarvitse pitää täydellä teholla silloin, kun mökillä ei oleskella. Riittää, että järjestelmä toimii perus- tai ylläpitotasolla. Tärkeintä on, ettei ilmanvaihtoa suljeta kokonaan. Jos mökissä on lämmitys päällä, on myös huolehdittava siitä, että kosteus ei pääse kertymään rakenteisiin.

Hyvin toimiva, säädettävä ilmanvaihtoratkaisu mahdollistaa mökin suojaamisen vaurioilta myös silloin, kun rakennus on pitkään käyttämättä.

Info

Info

Huonon ilmanvaihdon merkit

  1. Tunkkainen haju, kun talo on ollut tyhjillään
  2. Takka vetää huonosti
  3. Kondenssivesi ikkunoissa
  4. Pyykki kuivuu hitaasti
  5. Kylmät tai kosteat tekstiilit, esimerkiksi vuodevaatteet
  6. Irtoileva maalipinta tai tapetit

Vinkit mökin ilmanvaihtoon

  • Varmista, että rakennuksessa on tarpeeksi korvausilmaventtiileitä
  • Asenna poistoputket tai huippuimuri, jotta kostea ja likainen ilma poistuu
  • Älä sulje ilmanvaihtoa ja lämmitystä kokonaan, kun rakennus jää tyhjilleen
  • Muista ilmanvaihto, kun taloa tiivistetään
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
painovoimainen ilmanvaihto
mökki
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20138_36041.jpg
Viisi tapaa parantaa ilmanvaihtoa: esimerkit rintamamiestalosta lomamökkiin
Ilmanvaihdon päivittäminen on olennainen osa rakennuksen energiatehokkuuden parantamista. Perinteisesti jopa 20–40 % kodin lämmitysenergiasta voi haihtua ilmanvaihdon kautta, mikä tekee tehokkaasta ilmanvaihtojärjestelmästä keskeisen osan matalaenergiarakentamista.Kun lämmitysjärjestelmää saneerataan, lisäeristystä tehdään tai ikkunoita uusitaan, on tärkeää varmistaa, että myös ilmanvaihtojärjestelmä tukee näitä energiansäästötavoitteita. Ilmanvaihdon modernisoinnilla ei vain vähennetä energiankulutusta, vaan myös parannetaan sisäilman laatua ja asumismukavuutta.Tässä artikkelissa käymme läpi viisi erilaista kohdetta ja niiden onnistuneet ilmanvaihtoratkaisut. Olipa kyseessä omakotitalon ilmanvaihtosaneeraus, rintamamiestalon ilmanvaihdon modernisointi tai loma-asunnon päivitys nykymääräysten mukaiseksi, löydät täältä asiantuntijoiden suosittelemat ratkaisut ja sopivimmat Vallox-tuotteet juuri sinun tarpeisiisi.
20208_66023.jpg
Näin asennat korvausilmaventtiilin puiseen tuuletusluukkuun
Monessa kodissa kärsitään huonosta ilmanvaihdosta. Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien asentaminen on onneksi helppoa ja nopeaa.
Velco ilmanvaihto suodatin kuntoon 1
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmat
Riittämätön ilmanvaihto on usein seurausta korvausilman riittämättömyydestä. Puuttuvat tai tukitut korvausilmaventtiilit voivat heikentää sisäilman laatua ja aiheuttaa terveysongelmia. Riittämätön ilmanvaihto voi johtaa tunkkaiseen huoneilmaan, hajuhaittoihin ja jopa korkeisiin radonpitoisuuksiin.
202010_67052.jpg
Käärmetaloon toteutettiin toimiva ilmanvaihto
Ilmanvaihdon tulisi olla kiinteä osa korjausrakentamista aina suunnittelusta toteutukseen. Toimiva ilmanvaihto lisää rakennuksen käyttöikää ja asumismukavuutta. Ratkaisut heijastuvat lopulta myös asuntojen arvoon.
Valkoisella kypärällä varustettu työmies kiinnittää Kingspan-eristelevyä julkisivuun.
Älykäs energiaremontti: tutustu lisäeristämisen toteutusratkaisuihin
Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Ulkovaipan hyvä lämmöneristys on tehokkain tapa vähentää rakennusten energiankulutusta. Hyvä lämmöneristys parantaa myös sisäilmaa, vähentää hiilidioksidipäästöjä, nostaa rakennuksen arvoa ja lisää rakennuksen käyttöikää. Lisäeristys on erittäin hyvä investointi.
202112_73915.jpg
Liikkeellä väärennöksiä: Varmista oikea tieto öljylämmityksen vaihdon yhteydessä
ELY-keskukset tiedottavat lämmityksenvaihtobuumin synnyttäneen ikäviä lieveilmiöitä. Avustuksen hakijoiden keskuudessa on kohdattu virheellistä tietoa ja jopa huijauksia. Luotettavaa tietoa öljylämmityksen vaihtamisesta kannattaa hakea ennen avustuksen hakemista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton