Näin valitset kodin lukituksen
Mitä kodin lukituksen valinnassa tulee ottaa huomioon? Mikä on juuri minun kotiini sopivin lukitusjärjestelmä? Nykyisin lukitukseen on useita eri vaihtoehtoja ja valinnanvaikeus saattaa hämmentää. Ajantasainen lukitus on tärkeä osa kodin turvallisuutta. Lukitusta valitessa on hyvä ottaa huomioon paitsi turvallisuus, myös käytännöllisyys. Erilaisilla perheillä on erilaisia mieltymyksiä ja tarpeita. Osa haluaa älylukituksen, toinen mekaanisen lukituksen ja kolmas molemmat. Kaikenlaiset yhdistelmät ovat mahdollisia.
Entä millainen älylukko olisi sitten tarpeisiinne juuri sopiva? Lue tästä artikkelista, mikä lukitusjärjestelmä sopii parhaiten kotiisi. Voit myös tehdä artikkelin loppupuolelta löytyvän testin, jolla testaat, mikä älylukko sopii tarpeisiisi parhaiten.
Haluatko mekaaniseen älyä?
Halutessasi voit saada samaan oveen sekä tutun mekaanisen lukituksen että älylukon. Tämä onnistuu niin kutsutulla älykkäällä nupinvääntimellä. Abloyn Yale Linus -älylukko asennetaan oven sisäpuolelle mekaanisen nupinvääntimen tilalle. Tällöin ovesta voi kulkea sekä älypuhelimella että mekaanisella avaimella, ja nauttia samalla kaikista älylukon tuomista arjen helpotuksista.
Älylukitus on ihanteellinen koteihin, joissa avaimet ovat usein kateissa, joissa on paljon asukkaita, tai joissa halutaan joustavuutta kulkemiseen. Virtuaaliavaimia on helppo jakaa niin sukulaisille kuin remontoijillekin. Jokaiselle virtuaaliavaimelle voi määrittää haluamansa voimassaoloajan. Näin kulkuoikeuksien hallinta on helppoa, ja avainten luovutusten järjestelyistä ja kotona päivystämisestä voidaan luopua. Kun älylukkoon lisätään vielä etäohjaus, voi oven avata vaikkapa työpaikaltakin käsin, esimerkiksi avaimen kotiin unohtaneelle lapselle tai postitoimitukselle. Yale Linus -älylukon etäohjaus onnistuu Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisälaitteen avulla.
Automaattiavaus tuo ennen kokematonta helppoutta arkeen, kun kantamusten kanssa avaimia tai puhelimia ei tarvitse kaivella laukun pohjalta. Lukko tunnistaa omistajan puhelimen lähestyvän ja avaa lukituksen automaattisesti. Mobiili- ja automaattiavauksen lisäksi Yale Linus -älylukkoon on saatavilla Yale Smart Keypad -näppäimistö, jolloin lukon voi avata myös koodilla.
Haluatko avaimettoman kodin?
Entä jos haluat luopua avaimista kokonaan? Avaimeton älylukko tarkoittaa sitä, ettei avaimista tarvitse lainkaan huolehtia. Avaimet eivät voi unohtua tai kadota. Abloyn Yale Doorman L3 on aidosti avaimeton älylukko, jota käytetään koodilla tai älypuhelimella. Koodien vaihtaminen on helppoa ja perheenjäsenillä voi olla omat koodinsa. Lukkoon voidaan jakaa myös väliaikaisia koodeja vaikkapa siivoojalle. Halutessaan lukon voi avata myös kulkutunnisteella. Kulkutunnisteen voi poistaa käytöstä, mikäli tunniste katoaa, ja aktivoida taas, kun tunniste löytyykin taskun pohjalta.
Yale Doorman L3 -älylukossa on mobiiliohjaus vakiona. Lukkoon voi mobiilisovelluksella jakaa helposti virtuaalisia avaimia, jolloin kotona ei tarvitse olla päivystämässä kotitoimitusten, kotipalvelun tai vieraiden takia. Älylukkoon voi myös aktivoida automaattiavauksen, joka tunnistaa puhelimessa olevan virtuaaliavaimen asukkaan lähestyessä ovea. Näin sisään pääsee mukavasti kantamustenkin kanssa. Etäohjaus lukkoon saadaan Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisälaitteen avulla. Näin lukituksen tarkistaminen, käyttölokin selailu ja oven avaaminen onnistuu matkankin päästä. Yale Doorman L3 -lukossa on myös sisäänrakennettu murtohälytin ja ovikello.
Info
Yale Linus vai Yale Doorman?
Käytännössä sekä Yale Linus että Yale Doorman L3 antavat käyttäjälleen samat kätevät mobiiliominaisuudet. Erona on se, että Yale Doorman L3 -lukossa näppäimistö on integroituna itse lukkoon ja Yale Linus -lukko säilyttää mekaanisen avaimen käytössä. Yale Linus asennetaan siis oven sisäpuolelle mekaanisen lukituksen yhteyteen kun taas Yale Doorman L3 korvaa koko lukituksen ja näkyy myös ulospäin.
Älylukot tuovat kotiin lisäturvaa
Etenkin automaattinen lukitustoiminto on yksi älylukkojen ehdottomista eduista. Kodin ovi ei jää vahingossa lukitsematta. Jos lukitus kuitenkin mietityttää, mahdollistaa etäkäyttö lukituksen tarkistamisen puhelimesta etäältäkin käsin. Myös lukon käyttöloki tuo toisille mielenrauhaa. Siitä voi tarkistaa onko lapsi tullut koulusta kotiin tai kävikö koiranulkoiluttaja sovittuna ajankohtana. Ehdoton älylukon tuvallisuutta lisäävä etu on se, että omistajalla on selkeä ymmärrys siitä, kenellä on lukkoon kulkuoikeus ja kuka sitä on milloinkin käyttänyt.
Jos lukon haluaa osaksi älykotia, kannattaa kotiin valita älylukko, jossa on yhdistämismahdollisuus eri älykotijärjestelmiin. Yale-älylukoissa liittäminen älykotijärjestelmiin tapahtuu Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisälaitteen kautta.
Haluatko tutun mekaanisen vaihtoehdon?
Mekaaninen lukitus on tuttu pitkäikäinen ratkaisu. Mekaanista lukitusta valittaessa on otettava huomioon sen turvallisuusvaatimukset. Asuinkäytössä oleviin kohteisiin suositellaan lukitusjärjestelmää, jossa on vielä patentin tuomaa turvaa jäljellä. Tällöin lisäavainten valmistus on rajattua ja valvottua. Tarkista patentin voimassaolo täältä.
ABLOY EASY on Abloyn uusin mekaaninen lukitusjärjestelmä. EASY tarjoaa pitkän patentin tuomaa turvaa aina vuoteen 2040 saakka ja on suunniteltu kestämään sukupolvelta seuraavalle.
Mekaanista lukitusta valittaessa on hyvä miettiä myös sitä, halutaanko muita kohteita tai lukkoja sarjoittaa yhdelle ja samalle avaimelle. Halutaanko esimerkiksi myös ulkovaraston lukot tai mahdolliset riippulukot samalle avaimelle. Tällöin kannattaa valita tuote, jonka kanssa tämä on mahdollista.
Info
Nämä viisi asiaa jokaisen tulisi miettiä oman kodin lukituksesta
Jos kodin lukitus mietityttää Abloyn lukkotieto kyselyllä voit selvittää oletko tullut miettineeksi oleelliset asiat kodin lukituksesta.