• Etusivu
  • Energia

Näin poltat puita oikein

Ota kaikki energia talteen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 22.09.2022
20229_79587.jpg

Kuiva puu syttyy helposti ja palaa puhtaammin ilman suuria hiukkaspäästöjä.

Puilla lämmittämisessä tulisi kiinnittää huomio puun oikeaan käyttöön, jotta sen poltosta syntyisi mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä tai muuta haittaa lähiympäristöön. Puusta saatava energia tulisi saada mahdollisimman hyvin talteen. Näillä neuvoilla onnistut varmasti!

Polta vain kuivaa puuta

Polttopuun tulee olla kuivaa ja mieluiten ylivuotista. Kesällä puun kuivuminen ulkona katoksen alla kestää vähintään 2 kuukautta. Polttopuun tulisi olla kuivumassa viimeistään juhannuksen tienoilla. Kuivan puun tunnistaa vaaleasta väristä ja kun kahta klapia lyö yhteen, ääni on terävä ja helähtävä. Poltettaessa tuore puu sihisee. Kuiva puu syttyy helposti ja palaa puhtaammin ilman suuria hiukkaspäästöjä.

Palamisprosessin vaiheet

Poltettaessa puuta, palamislämpötilan tulisi olla sopiva korkea koko ajan. Hidas tai liian nopea palaminen on epätäydellistä. Palamisen nopeutta tulisijassa säädetään sopivaksi paloilman avulla.

Puun poltossa on kolme vaihetta: syttyminen, palaminen ja hiipuminen. Puu on olomuodoltaan kiinteä aine, mutta sen poltto on itse asiassa suurelta osin kaasujen polttoa.

Puun lämmetessä siitä vapautuu palavia pyrolyysikaasuja. Vapautuvat pyrolyysikaasut ovat hiilivetyjä, pääosin metaania. Kun nämä kaasut yhdistyvät hapen kanssa sopivassa suhteessa ja sopivassa lämpötilassa, muodostuu keltainen liekki.

Sininen liekki syntyy, kun palavat kaasut eivät saa riittävästi happea. Palaminen on tällöin epätäydellistä ja seurauksena syntyy häkää. Polton loppuvaiheessa jäännöshiilien oranssi hehku on kiinteän aineen palamista liekittömästi.

Pesän sytyttäminen

Asettaessasi puita pesään, lado puut vaakatasoon siten, että palamisilma pääsee kiertämään pilkkeiden välistä. Voit latoa puut esimerkiksi harvaksi ristikoksi. Aseta isot puut alle ja pienemmät päälle. Älä täytä tulipesää liian täyteen.

Tulisijat on perinteisesti sytytetty alta tai välistä, mutta nykyiset suositukset ovat lähes poikkeuksetta päältä sytyttämisen kannalla.

Polttopuiden päälle kootaan pienistä, ohuista ja kuivista sytykkeistä, tikuista, tuohesta tai sanomalehtipaperista pieni nuotio. Tällöin sytykkeiden lämmön vaikutuksesta kaasuuntuvat puun ainesosat leimahtavat ja lähes kaikki, mikä kaasuuntuu myös palaa.

Kun sytytetään alta päin, päällä olevista puista vapautuu kaasuja puun kuumentuessa ja osa kaasuista pääsee karkaamaan ennen palamista. Päästöistä puhuttaessa osa näistä päästöistä on juuri näitä palamattomia pyrolyysikaasuja.

Päältä sytyttäminen on paras tapa lähes kaikissa tulisijoissa, mutta viisainta on noudattaa tulisijavalmistajan antamia ohjeita. Syttymisvaiheen tulisi kestää n. 10 minuuttia.

Kun ensimmäisestä pesällisestä suurin osa on jo hiilloksella, lisätään puita mieluiten kuoripuoli alaspäin. Vaikka puiden polttaminen tapahtuu ikään kuin panoksina, älä lisäysvaiheessakaan täytä pesää kokonaan.

Veto ja savu

Tulisijan veto muodostuu piipun imusta. Matalapaineen ja sateiden aikana veto hormista on tavallista huonompi. Kylmä ja kostea hormi hidastaa kuitenkin eniten puiden syttymistä ja palamista.

Kunnon veto ja tehokas palaminen vaativat lämpimän hormin. Lämmityskauden alussa onkin usein syytä aloittaa lämmittäminen varovasti, vaikka pelkillä sytykkeillä ensin. Kun veto on hyvä, piipun päästä tupruaa tasaisen vaaleanharmaata savua.

Palamisprosessin onnistumista voi seurata tarkastelemalla silloin tällöin savupiipusta tulevaa savua. Onnistuneen palamisprosessin tunnistaa pian sytytyksen jälkeen vaaleaksi ja heikosti näkyväksi muuttuvasta savusta. Musta tai tummanharmaa savu kertoo savussa olevasta noesta, jonka syinä voivat olla huono veto tai märät polttopuut.

Puun polttamisesta vapautuvat päästöt ovat hiiltä ja hiilivetyjä, jotka voivat olla syöpävaarallisia. Muista myös, että vakinaisen asunnon jatkuvassa käytössä olevien tulisijojen hormit tulisi nuohota joka vuosi! Säännöllinen nuohous parantaa vetoa ja vähentää nokipalojen riskiä.

Miten tulisija tulisi sytyttää? Katso vaiheet

1650_426769007_201122815747.jpg
Testin tulisijana on täydessä iskussa oleva n. 20 vuotta vanha Tulikiven hella-leivinuuni.

Pellin sulkeminen

Pellin sulkemisen ajoitus on tärkeää häkävaaran välttämiseksi. Hiillosta kannattaa kohentaa hiilikolalla, jotta kaikki kekäleet saadaan palamaan loppuun. Kun hiillos alkaa hiipua eikä siinä näy sinisiä liekkejä, voi pellin laittaa vähän pienemmälle. Vasta kun hiillos on palanut loppuun, pellin saa sulkea kokonaan.

Älä kuitenkaan jätä peltiä auki liian pitkäksi aikaa, ettei lämpöä karkaa turhaan.

Kansanperinnettä vai kansan tulevaisuutta

Puiden polttaminen on osa suomalaista kansanperinnettä - tätä päivää ja kenties kansamme tulevaisuuttakin. Selvää on kuitenkin se, että jatkossa puiden polttamisen tuottamiin päästöihin tullaan kiinnittämään enemmän huomiota ja ehkäpä jopa ihan määräystasolla. Oikeanlaisella polttopuulla, hyvällä tulisijalla ja toimivalla hormilla päästään jo pitkälle. Loppu alkaa olla sitten käyttäjän taidoista kiinni. Puiden polttaminen tulisijassa onkin hyödyllinen taito kaikille.

Lähteet: Motiva, Polttopuupörssi, VTT, Yle Uutiset
Kuvat: Rakentaja.fi


Tulikivi Oyj
Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43266.jpg
Tasainen ja pehmeä lämpö vuolukivitakalla
Ololämpö, Tulikivi-takan tuottamaa, lempeän pehmeää lämpöä. Tulisijan luovuttaessa lämpöä tasaisesti koko huonetilaan, tuntuu huone pitkään mukavan lämpöiseltä. Pehmeän, säteilemällä tuleva lämmön ansiosta huonetilan ilmakin pysyy raikkaana.
20151_42181.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa
Haaveiletko tulisijasta? Tiesitkö, että Tulikiven Valmistuli on helppo ja vaivaton tapa hankkia tulisija kotiin? Paikalla muurattavan tulisijan sijasta Valmistuli-tuotteet on jo koottu valmiiksi tehtaalla. Tulisija sekä hormi toimitetaan ja asennetaan käyttövalmiiksi yhdellä kertaa. Niin uskomattomalta kuin se mahdollisesti kuulostaakin, on tulisija käyttövalmiina jopa kahdessa tunnissa.
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
20219_72425.jpg
Näin 70-luvun taloon toteutettiin upea Alvar Aalto -tyylinen takka
Mitä takkaprojektissa kannattaa huomioida, kun haaveena on yksilöllinen, omaan kotiin suunniteltu tulisija? Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Yleisö äänesti "onnistuneimman lopputuloksen" -tittelin Hannan upealle tulisijalle, jonka vaiheet nyt avaamme.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
201111_28550.jpg
Työturvallisuuskortin tarpeessa?
TTS järjestää muun muassa erilaisia korttikoulutuksia, lyhytkursseja sekä pidempiä ammattitutkintoja. Tällä hetkellä voit ilmoittautua muun muassa työturvallisuuskorttikoulutukseen tai asbestityökurssille. Työturvallisuuskortti vaaditaan useilla työmailla. Työturvallisuuskortti ei ole pakollinen, mutta silti sitä useilla työmailla edellytetään. Kortin voi suorittaa tiiviillä lyhytkurssilla, jonka päätteeksi opiskelijan tiedot testataan.Tutustu koulutuskalenteriin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton