• Etusivu
  • Rakentaminen

Myyjän vastuusta laatuvirheistä kiinteistökaupassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.04.2025
20204_64130.jpg

Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.

Kiinteistönvälittäjän käyttäminen ei vähennä myyjän vastuuta laatuvirheistä. Myöskään nykyisin hyvin yleisesti teetettävät kuntokartoitukset ja kosteusmittaukset eivät vähennä myyjän vastuuta piilevistä virheistä. Niihin virheisiin, jotka tarkastuksessa on havaittu, ei ostaja voi normaalitapauksessa vedota.

Kiinteistön myyjä vastaa kaupan jälkeen viiden vuoden ajan kiinteistössä ilmenevistä laatuvirheistä. Myyjä vastaa myös piilevistä virheistä eli sellaisista, joista hän ei ole ollut tietoinen. Jos myyjä salaa virheen tahallisesti tai hänen olisi pitänyt ymmärtää virheestä kertoa, ostaja voi vaatia seuraamuksia, vaikka viiden vuoden määräaika olisi jo kulunut umpeen. Ostajan on kuitenkin reklamoitava myyjälle eli ilmoitettava laatuvirheestä kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen. Kohtuullista aikaa ei ole laissa tarkemmin määritelty, mutta yleensä se tarkoittaa joitakin kuukausia.

Ostaja ei voi vedota virheenä sellaiseen seikkaan, josta hän on ollut tietoinen kauppaa tehtäessä. Ostajan on myös tarkastettava kohde eli hän ei voi jättäytyä pelkästään myyjän antamien tietojen varaan. Rakenteita ei tarvitse purkaa, mutta pintapuolisessa tarkastuksessa on syytä olla huolellinen. Sellaisiin seikkoihin ei voi vedota, jotka olisi pitänyt normaalissa tarkastuksessa havaita. Ostajan on lisäksi huomioitava kohteen ikä. Vanhan rakennuksen ostaja ei voi olettaa saavansa uuden veroista kohdetta eikä voi siksi vedota kaikkiin sellaisiin virheisiin, joihin uuden ostaja voisi.

Mitä myyjän vastuu sitten tarkoittaa?

Myyjä voi joutua maksamaan ostajalle hinnanalennusta tai ostaja voi vaatia jopa kaupan purkamista. Maakaaren mukaan myyjällä ei ole velvollisuutta, mutta ei myöskään oikeutta korjata virhettä. Hinnanalennuksen lähtökohtana on se, että kiinteistön arvon tulee vastata kauppahintaa. Jos kiinteistössä on virhe, jonka korjaaminen aiheuttaa ostajalle ennakoimattomia kustannuksia, hän on maksanut kohteesta liian suuren kauppahinnan. Ostaja ei voi yleensä saada hinnanalennuksena kaikkia maksamiaan korjauskustannuksia vaan osa jää ostajan vastattavaksi ns. tasonparannuksena.

Jos virhe on kuitenkin niin vähäinen, että ostaja olisi siitä tietoisena tehnyt kaupan sovitulla kauppahinnalla, ostaja ei voi vedota virheeseen. Aivan pienistä virheistä ei voi siten vaatia myyjältä mitään kompensaatiota.

Kaupan purkamista voi vaatia vain ostaja, ei myyjä. Virheen on oltava olennainen, jotta kauppa voidaan purkaa. Korjauskustannusten on oltava noin 40 %:n luokkaa kauppahinnasta ennen kuin kaupan purku voi tulla kysymykseen. Vaikka hinnanalennus nousisi kuinka suureksi, myyjä ei voi vaatia kaupan purkamista ja esimerkiksi korjata kohdetta itse, jos ostaja ei halua kauppaa purkaa. Tällöin seuraamus voi olla vain hinnanalennus.

Hinnanalennuksen lisäksi myyjä voi joutua maksamaan vahingonkorvausta ostajalle. Vahingonkorvausta ei voi saada salaisesta (piilevästä) laatuvirheestä. Myyjä voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi, jos hän on salannut ostajalta tietoja tai hänen olisi pitänyt ymmärtää ilmoittaa virheestä tai epäilyksistään. Vahingonkorvauksena voivat tulla korvattavaksi mm. ylimääräiset asumiskustannukset, jos ostaja joutuu muuttamaan pois kohteesta korjaustöiden ajaksi. Piilevän virheen tapauksessa näitä ei siis voi vaatia korvattavaksi vaan ne jäävät ostajan vastattavaksi.

Sekä kiinteistön myyjän että ostajan kannattaa siis toimia huolellisesti kauppaa tehtäessä. Jos ongelmia ilmenee, molempien osapuolten kannattaa kääntyä asianajajan puoleen heti alkuvaiheessa. Useissa tapauksissa hinnanalennuksesta päästää neuvottelujen jälkeen sopimukseen ja asia saadaan kuntoon nopeasti ja kohtuullisilla kustannuksilla.

Asianajaja Hanna Räihä
Asianajotoimisto Räihä Ky, Kajaani

Rakentaminen
laki
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
mökki rannassa kuvattuna kaukaa ylhäältä
Mökin ostajan oikeuspaketti: Lue juristin vinkit
Huvilan ja kesämökin ostamiseen liittyy yleensä ajatus ja toive siitä, että mökillä vietetään lomaa ja rentoudutaan. Tarkoituksena on olla yhdessä ja viettää aikaa perheen ja tuttujen kanssa. Pieleen mennyt mökkikauppa ei vastaa tätä ajatusta ja tavoitetta, vaan se voi muuttua hometalopainajaiseksi.Tunteista huolimatta kaupat tulee tehdä rationaalisin perustein ja välttää maksamasta ylihintaa. Kiinteistön asiakirjat pitää ottaa haltuun ja ymmärtää niistä saatava informaatio. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä voi olla tässä parhaimmillaan suureksi avuksi.
Kirvesmies seisoo rakennustyömaalla ja laittaa työhanskaa takaisin käteensä
Rakennusten energiatehokkuus ja lyhytvuokraus – muutoksia rakentamislakiin?
(Tiedote, Ympäristöministeriö 28.2.2025...)Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksista lisätä rakentamislakiin uudelleen laaditun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) ja uusiutuvan energian direktiivin (RED III) vaatimia lakimuutoksia. Lisäksi esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rakentamislakiin seuraamus EU:n rakennustuoteasetuksen rikkomisesta ja kahta teknistä korjausta. Rakentamislakiin ehdotetaan myös uusia säännöksiä asumisen ja majoittumisen määritelmistä nopeasti yleistyneen asuntojen lyhytvuokrauksen huomioimiseksi rakentamislaissa. Lausuntoja voi antaa 25. huhtikuuta 2025 saakka.  
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Naapurisopu meni pensasaita-jupakassa
Asemakaavoissa ja/tai kuntien rakentamismääräyksissä saattaa olla joitain määräyksiä istutuksista ja olemassaolevasta kasvillisuudesta. Suomen laissa ei juuri asiaan oteta kantaa, mutta yksi naapuruussuhteisiin kantaa ottava kohta löytyy:"Se, jolle oman tai nautintaoikeudella hallitsemansa maan käyttämisestä johtuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, olkoon oikeutettu ottamaan ne pois. Sama olkoon laki sieltä ulottuviin oksiin nähden, ellei omistaja kohtuullisessa ajassa siihen kehoituksen saatuaan niitä poista."Tässä yksi kurja esimerkki oikeuteen asti päätyneistä riidoista: Naapuri vaati korvausta naapurinsa kanssa yhdessä omistaman orapihlaja-aidan leikkaamisesta lähes juuresta poikki 30 metrin matkalta. Toinen kiistelijöistä ehti kuolla oikeusprosessin aikana, mutta kuolinpesä jatkoi oikeuden saamista. Käräjäoikeus tuomitsi aidankynijän sakkoihin, samoilla linjoilla oli Itä-Suomen hovioikeus. Korkein oikeus hylkäsi ensin aidanleikkaajan valituslupahakemuksen, mutta mies osoitti KKO:lle, että aita oli hänen tonttinsa puolella, eikä naapuri ollut osallistunut aidan istuttamiseen. Aidankaatajan ja syyttäjän vaatimuksesta käräjäoikeus tuomitsi jutun nostaneen naapurin sakkoihin maaliskuussa 2005 väärästä ilmiannosta.Kuolinpesän edustaja vaati kuitenkin edelleen aidankaatajalle rangaistusta vahingonteosta. Kun kuolinpesä ei pystynyt osoittamaan omistusoikeutta aitaan, ei aidankaataja ollut käräjäoikeuden mukaan syyllistynyt asiassa vahingontekoon. Valtio ja kuolinpesä joutuvat maksamaan aidankaatajalle oikeudenkäyntikuluja yli 5200 euroa.Lähde: Viherympäristöliiton uutiset 31.5.2006
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
pöydän päällä tukku rahaa ja lakimiehen nuija
Paljonko hyvä juristi maksaa?
Juristien palveluita pidetään kalliina. Toimitusjohtaja OTM Markus Talvio Jurinetin toimistosta on eri mieltä. Yhtä lailla kuin hyvän erikoislääkärin palkkio on suurempi kuin yleislääkärin palkkio, myös juristien palkkioissa on eroja, laatu maksaa. Loppujen lopuksi suurimman osan ainakin meidän päämiestemme palkkiosta maksaa joku muu kuin asiakas itse. Miten tämä on mahdollista? Eikö hyvä juristi olekaan kallis?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton