Myös pientalon tulipalossa on osattava toimia oikein
- Pelastussuunnitelma voi ratkaista kohtalosi
Tulipalon ensi hetkestä alkaen huonetilaan syntyy tappavan myrkyllistä palokaasua, joka on tultakin vaarallisempaa. Palon alkamisesta on vain pari, kolme minuuttia aikaa pelastautua. Etukäteen laadittu ja harjoiteltu pelastussuunnitelma auttaa välttämään henkilövahinkoja ja helpottaa sammutustöiden käynnistymistä - myös omakotitalossa. Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 35 ihmistä maaliskuun loppuun mennessä. Heistä 20 kuoli pientalopaloissa.
Pelastussuunnitelman tekeminen omakotitaloissa on asukkaiden omalla vastuulla, mutta niin on useimmiten myös pelastautuminen, johon on palon alkamisesta aikaa vain pari, kolme minuuttia. Pelastuslaitos ei ehdi paikalle tässä ajassa. Pelastussuunnitelman laatiminen ja erityisesti harjoitteleminen on siis perusteltua ja suorastaan välttämätöntä, jos haluaa varmistaa pelastumisensa tulipalosta.
Paloriskien kartoittaminen ja niiden poistaminen on osa pelastussuunnitelmaa
Etukäteen suunniteltu ja harjoiteltu pelastautuminen alkaa siitä, että istutaan perheenjäsenten kanssa alas, arvioidaan kodin paloturvallisuusriskit sekä pohditaan, miten niitä voidaan vähentää. Siltä varalta, että tulipalo kuitenkin pääsee syttymään, mietitään, miten silloin toimitaan ja harjoitellaan kaikkia vaiheita käytännössä:
1. poistumisreitteihin tutustuminen ja poistuminen niiden kautta (myös varatiet)
2. kokoontumispaikan sopiminen ja muistaminen
3. sammutusvälineiden kunnossapito ja taito käyttää niitä
4. avun hälyttäminen ja oikean osoitteen muistaminen
5. työnjaosta sopiminen; kuka hälyttää apua, kuka huolehtii apua tarvitsevista
Pientalon pelastussuunnitelman ei tarvitse olla kirjallinen. Tärkeintä on, että kaikki perheenjäsenet tietävät, miten toimitaan, ja että suunnitelmaa harjoitellaan riittävän usein käytännössä. Kaikki poistumistiet, myös varareitit, on syytä aina pitää käyttövalmiina ja esteistä vapaina. Kannattaa myös säännöllisesti varmistaa, että talon osoitenumero näkyy selvästi niin päivänvalossa kuin pimeälläkin, jotta hälytysajoneuvot löytävät tiensä perille. Lisäksi on hyvä huolehtia siitä, että pelastusajoneuvot pääsevät tarvittaessa ajamaan mahdollisimman lähelle taloa.
Omakotitalojen tulipaloissa on tänä vuonna kuollut jo 20 ihmistä. Kaikkiaan tulipaloissa kuoli maaliskuun loppuun mennessä 35 ihmistä, joista 26 oli miehiä ja 8 naisia. Yhden sukupuolesta ei ole tietoa. Tilastotiedot perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lehdistöseurantaan.