• Etusivu
  • LVI

Myös pientalon tulipalossa on osattava toimia oikein

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.04.2008
14_P_18505.jpg

- Pelastussuunnitelma voi ratkaista kohtalosi

Tulipalon ensi hetkestä alkaen huonetilaan syntyy tappavan myrkyllistä palokaasua, joka on tultakin vaarallisempaa. Palon alkamisesta on vain pari, kolme minuuttia aikaa pelastautua. Etukäteen laadittu ja harjoiteltu pelastussuunnitelma auttaa välttämään henkilövahinkoja ja helpottaa sammutustöiden käynnistymistä - myös omakotitalossa. Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 35 ihmistä maaliskuun loppuun mennessä. Heistä 20 kuoli pientalopaloissa.

Pelastussuunnitelman tekeminen omakotitaloissa on asukkaiden omalla vastuulla, mutta niin on useimmiten myös pelastautuminen, johon on palon alkamisesta aikaa vain pari, kolme minuuttia. Pelastuslaitos ei ehdi paikalle tässä ajassa. Pelastussuunnitelman laatiminen ja erityisesti harjoitteleminen on siis perusteltua ja suorastaan välttämätöntä, jos haluaa varmistaa pelastumisensa tulipalosta.

Paloriskien kartoittaminen ja niiden poistaminen on osa pelastussuunnitelmaa

Etukäteen suunniteltu ja harjoiteltu pelastautuminen alkaa siitä, että istutaan perheenjäsenten kanssa alas, arvioidaan kodin paloturvallisuusriskit sekä pohditaan, miten niitä voidaan vähentää. Siltä varalta, että tulipalo kuitenkin pääsee syttymään, mietitään, miten silloin toimitaan ja harjoitellaan kaikkia vaiheita käytännössä:

1. poistumisreitteihin tutustuminen ja poistuminen niiden kautta (myös varatiet)
2. kokoontumispaikan sopiminen ja muistaminen
3. sammutusvälineiden kunnossapito ja taito käyttää niitä
4. avun hälyttäminen ja oikean osoitteen muistaminen
5. työnjaosta sopiminen; kuka hälyttää apua, kuka huolehtii apua tarvitsevista

Pientalon pelastussuunnitelman ei tarvitse olla kirjallinen. Tärkeintä on, että kaikki perheenjäsenet tietävät, miten toimitaan, ja että suunnitelmaa harjoitellaan riittävän usein käytännössä. Kaikki poistumistiet, myös varareitit, on syytä aina pitää käyttövalmiina ja esteistä vapaina. Kannattaa myös säännöllisesti varmistaa, että talon osoitenumero näkyy selvästi niin päivänvalossa kuin pimeälläkin, jotta hälytysajoneuvot löytävät tiensä perille. Lisäksi on hyvä huolehtia siitä, että pelastusajoneuvot pääsevät tarvittaessa ajamaan mahdollisimman lähelle taloa.

Omakotitalojen tulipaloissa on tänä vuonna kuollut jo 20 ihmistä. Kaikkiaan tulipaloissa kuoli maaliskuun loppuun mennessä 35 ihmistä, joista 26 oli miehiä ja 8 naisia. Yhden sukupuolesta ei ole tietoa. Tilastotiedot perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lehdistöseurantaan.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Vallox koneellinen ilmanvaihto
Ilmanvaihtokoneen huolto pitää suorittaa viimeistään nyt
Ilmanvaihtokoneen huolto on olennainen osa koneen kestävyyden kannalta. Säännöllisin väliajoin tehtävä suodattimen vaihto, lämmityspatterin puhdistus ja kondenssivesiyhteen toimivuus vaikuttavat paitsi koneen toimivuuteen myös sisäilman laatuun. Nyt, kun siitepölyaika on pahimmillaan, suodattimien ja koneen puhtauteen on erityisesti syytä panostaa.Tilaa ilmanvaihtoesite
20109_23152.jpg
Icopalin lattianalustuotteet
Hyvän lattianalustuotteen tehtävä on estää mahdollisen kosteuden pääsyn lattianpinnotteisiin sekä mahdollistaa kosteuden poistumisen rakenteesta. Samalla se toimii hyvänä askeläänieristeenä sekä tasaa alustan epätasaisuuksia.Betonisten välipohjien tai kosteiden tilojen (esim. saunan ja pesutilojen) yläpuolelle asennettaessa parketti vaatii aina kosteuseristeen.
20204_64131.jpg
Mitä laki sanoo naapureista?
Mitä saa tehdä naapurin omenapuulle, jonka oksat varjostavat ikävästi auringonvalon pääsyn olohuoneeseen? Entä sen juurille, kun ne kulkevat aikomasi kasvimaan kohdalla? Naapurisopu rikkoutuu silloin tällöin näiden kysymysten äärellä. Kuka on oikeassa ja mitä voi tehdä? –Toisaalta on niin, että vaikka noudattaa lakia ja on sinänsä oikeassa, naapurisopu voi rikkoontua siitä huolimatta. Usein onkin paras vaihtoehto luopua joistakin oikeuksista kuin saada naapurista vihamies! Asiasta säätää vuonna 1920 säädetty laki eräistä naapuruussuhteista. Laki on iästään huolimatta relevantti moniin tämänkin päivän ongelmiin. –Toki monesta muustakin laista löytyy säännöksiä, jotka voivat säätää asiasta. Tässä on perehdytty ainoastaan naapuruussuhdelain säännöksiin.
20183_52247.jpg
Lapsiturvallisessa kodissa on liukuovet
Harva tulee ajatelleeksi, että heiluvat ovet ja kompasteluun houkuttelevat kynnykset saattavat tehdä kodista lapsille tai vanhuksille turvattoman paikan. Ongelman saa ratkaistua helposti vaihtamalla tavalliset ovet Liunen liukuoviin, jotka avattaessa liukuvat seinän sisään. Niiden kanssa ei tarvita kynnyksiä, joten liikkuminen kotona sujuu esteettömästi.Liukuovet voidaan asentaa sekä kodin rakentamisen että remontoinnin yhteydessä. Kaikkiin huoneisiin, myös saunaan ja kosteisiin tiloihin, löytyy omat ovivaihtoehtonsa. Liukuovet avartavat kodin pohjaratkaisua ja tarjoavat joustavuutta ja muunneltavuutta. Jos oviaukko halutaan myöhemmin avata kokonaan, ovilevy voidaan purkaa pois yhtä helposti kuin se on asennettukin.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Ullakkotilan muuttaminen asuintilaksi?
Kysymys:Rintamamiestalon yläkerta on ollut lämmittämätöntä tilaa. Jos siitä remontoi normaalin lämmitettävän asuintilan, tuleeko huomioida seinäeristyksessä jotain, esim. kosteussuojaa? Vai riittääkö villaeristäminen ja panelointi? Lähinnä ajattelin rakennusmääräysten mukaista ratkaisua?
20217_71577.jpg
Näin vältät lattiakaivon hajuhaitat lomalla
Kesällä lomaillaan paljon mökeillä ja tehdään pidempiä reissuja. Lomahuumassa ei kuitenkaan kannata unohtaa pesualtaiden ja lattiakaivojen hajulukkojen kastelua. Muuten ikävä haju voi vallata kotisi. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n tiedotteessa kerrotaan miten vältetään haisevat lattiakaivot.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton