• Etusivu
  • Rakentaminen

Mistä jätevesijärjestelmän hinta muodostuu?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vestelli Oy
Päivitetty 29.04.2024
20206_64870.jpg

Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.

Jätevesijärjestelmän hinta koostuu suunnittelu-, rakennus-, asennus- ja tuotekulujen ohella järjestelmän ylläpitokustannuksista ja käyttöiästä.

Info

Info

Jätevesijärjestelmän viitteelliset vuosikustannukset suunnittelun ja asennuksen jälkeen

  1. Vuosihuollot, eli tyypillisesti kerran vuodessa imuautolla tehtävä saostusosion tyhjennys, vuositarkastukset ja mahdollinen kemikaalin lisäys tai suodatusmateriaalien vaihto.
  2. Mahdolliset kuluvat tai tukkeutuvat osat, kuten sähkölaitteet, suodattimet tai maaperäkäsittelyn kenttäosuus.
  3. Laitteistossa käytettävät kemikaalit ja suodatinmateriaalit. Kaikkien jätevesien puhdistamot tarvitsevat vähintään fosforin saostuskemikaalia, jota tulee lisätä noin kerran vuodessa. Osa järjestelmistä vaatii myös suodatinmateriaalien vaihtamista.

Jätevesijärjestelmän käyttöikä vaihtelee toimittajien välillä jopa vuosikymmeniä, joten eri jätevesijärjestelmien vertailu voi säästää kustannuksiasi huomattavasti.

Vertaile jätevesijärjestelmien toimittajia

Jätevesijärjestelmän valmistajavertailussa kannattaa tutustua yrityksen toimintaan asiakaskokemusten myötä, tutkia testiraportteja sekä ulkopuolisten tekemiä käyttäjätutkimuksia.

Vuonna 2018 Suomen Ympäristökeskus kokosi osana "Maaseudun taloudellinen vesihuolto ja sen paikallinen kehittäminen" -hanketta MunPutsari-tietopankkiin kokemuksia jätevesijärjestelmien kuluttajakäyttäjiltä mm. investointikustannuksista ja suorituskyvystä.

Jätevesijärjestelmien hinta- ja laatuvertailussa parhaan arvion sai kotimaisen Vestelli Oy:n harmaavesien käsittelyyn sopiva Biopuhdistaja 4.

Vestelli Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokisen mukaan testivoittajajärjestelmä on pitkäikäinen ja vaivaton käyttää.

Koen, että Biopuhdistaja-tuotteemme menestyvät jätevesijärjestelmän hinta- ja laatuvertailussa siksi, että panostamme jo suunnitteluvaiheessa laadukkaaseen järjestelmään, jonka käyttöikä lähtee noin 40 vuodesta. Edullinen järjestelmämme on myös helppokäyttöinen, nopea asentaa, ja se vaatii vain vähän asennus- ja lisätarvikkeita sekä maa-aineita, Jokinen tiivistää.
<p data-block-key="o6nt0">&quot;Meillä on rantatontti ja ollaan alle 100 metriä rannasta, niin haettiin teknisesti laadukkaampaa järjestelmää, jota jo tontin kaavakin edellyttää”, toteaa Vestellin jätevesijärjestelmän hankkinut Jari Kauppila.</p>
"Meillä on rantatontti ja ollaan alle 100 metriä rannasta, niin haettiin teknisesti laadukkaampaa järjestelmää, jota jo tontin kaavakin edellyttää”, toteaa Vestellin jätevesijärjestelmän hankkinut Jari Kauppila.

Asiakkaat kysyvät meiltä usein jätevesijärjestelmien kustannuksista ja pyytävät vertailemaan eri vaihtoehtoja myös elinkaarikustannusten osalta, toteaa tuhansia jätevesijärjestelmiä toimittaneen Vestellin toimitusjohtaja Jari Jokinen.

Monesti jätevesijärjestelmän elinkaarikustannukset jäävät piiloon hankintahetkellä, vaikka ne muodostavat suuren osan jätevesijärjestelmän koko hinnasta. Elinkaarikustannukset muodostuvat siis käyttö- ja huoltokustannuksien summasta.

Meiltä pyydetään usein vertailua harmaille jätevesille suunnitellun Vestellin Biopuhdistajan ja imeytys - tai suodatuskentän välillä, Jokinen kertoo.

Esimerkiksi imeytys- tai suodatuskentän elinkaarikustannukset muodostuvat vuosittaisesta lietetyhjennyksestä, jolla on noin 150 euron käyttökustannus, ja keskimäärin 10-15 vuoden välein kaivinkoneella tehtävästä kentän uusinnasta, josta tulee noin 3000 euron huoltohinta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuodelta tulee noin 360 euroa, ja kuukausittaiseksi noin 30 euroa, Jokinen avaa asiakkaidensa usein pohtimia lukuja.

Vastaavasti Biopuhdistajamme osalta ei tarvita kentän uusimista ja kaivinkonetta, mutta ilmapumppu täytyy vaihtaa 5 vuoden välein. Biopuhdistajan elinkaarikustannukset muodostuvat täten vuosittaisesta noin 150 euron arvoisesta lietetyhjennyksestä, viiden vuoden välein vaihdettavan ilmapumpun 200 euron varaosahinnasta ja noin neljän euron kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuoden ajalta tulee noin 240 euroa, ja kuukausittaiseksi elinkaarikustannukseksi vain noin 20 euroa, kertoo Jokinen.

Vestellin Biopuhdistajan elinkaarikustannukset jäävät täten noin kolmasosan imeytys- tai suodatuskenttää pienemmäksi, ja normaalisti myös suora investointikustannus jää edullisemmaksi, Jokinen tähdentää.

Edellä esitetyllä kustannusarvioinnilla voit vertailla mitä tahansa eri jätevesijärjestelmä vaihtoehtoja keskenään, Jokinen jatkaa.

Lopuksi Jokinen muistuttaa siitä, että missä vain jätevesijärjestelmän kysymyksissä kuluttajan kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

<p data-block-key="amke7">&quot;Helppo ja nopea asennus – päivässä valmis!&quot; Samuli Hoskonen ja Esa Riikonen</p>
"Helppo ja nopea asennus – päivässä valmis!" Samuli Hoskonen ja Esa Riikonen

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? Jätä yhteydenottopyyntö Biopuhdistajasta

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vestelli Oy
Rakentaminen
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
201812_55656.jpg
Biopuhdistajalla jätevedet puhtaiksi ja takaisin luontoon
Puhdas vesi on elämän elinehto ja maailman tärkein luonnonvara. Suomessa tilanne juomaveden riittävyyden ja laadun kannalta on hyvä, joskin kuuma ja kuiva viime kesä aiheutti jo ongelmia muutamissa kunnissa. Meidän on pidettävä vesivarannoistamme huolta ja estettävä niiden saastuminen. Siihen olennaisesti liittyy myös jätevesien puhdistus. Saastunut vesi vahingoittaa sekä ihmisiä että ympäristöä.
Puhdas vesi Vestelli
Biopuhdistaja on käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa
Suomi on tuhansien järvien maa ja saamme olla syystä ylpeitä laajoista vesistöistämme. Vesistöt eivät kuitenkaan pysy kunnossa, jos niistä ei huolehdita. Tähän liittyy olennaisesti myös jätevesien puhdistus.Mikäli kiinteistö sijaitsee alle 100 metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueella, jätevesijärjestelmä on pitänyt lain mukaan uusia 31.10.2019 mennessä. Kuitenkin tuhannet suomalaiset ovat päätyneet tekemään uudistuksen vasta kevään 2020 aikana ja tämä ruuhkauttaa alan toimijoita.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
202110_73087.jpg
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
20084_10135.jpg
Reseptejä kesäkeittiöön
Grillatut ravunpyrstöt (2-3:lle)Aika: 45 min.200 - 350 g pakastettuja ravunpyrstöjä 3 - 4 vartta varsiselleriä 8 - 10 kirsikkatomaattia 1/2 tl suolaa ripaus mustapippuria 2 rkl öljyäDijoninkastike:1 pkt tai pussi hollanninkastiketta 2 rkl dijoninsinappiaSulata ravunpyrstöt hitaasti ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla. Huuhtele sellerinvartaat ja tomaatit. Pujota ravunpyrstöt, selleriviipaleet ja tomaatit vuorotellen vartaaseen melko tiukkaan. Mausta vartaat suolalla ja pippurilla ja sivele pinta kevyesti öljyllä. Nosta vartaat foliolla vuorattuun grillipannuun ja grillaa niitä uunin ylätasolla n. 5 minuuttia tai sitten hiiligrillissä. Valmista kastike vartaiden kypsyessä. Valmista hollanninkastike kokkaaja-sivuston ohjeen mukaan tai pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta sinapilla. Tarjoa esim. keitetyn riisin kera.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton