• Etusivu
  • Rakentaminen

Miksi kannattaisi rakentaa epävarmoina aikoina?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.08.2023
20238_82805.jpg

Omakotitalo on edelleen suomalaisten eniten haluama asuinmuoto. Omaa tilaa ja pihaa arvostetaan. Miten asumisen toiveet yhdistyvät tilanteeseen, jossa inflaatio ja hintojen nousu huolestuttavat? Tilanteessa on kuitenkin myös rakentamisen kannalta hyviä asioita.

Lähtötilanteessa on puolensa

Tontin löytäminen voi olla aiempaa helpompaa ja monin paikoin hinnatkin ovat laskeneet. Rakennusmateriaalien saatavuus on parantunut ja työvoimaa on hyvin tarjolla. Rakennuskustannusten kehitys on maltillista.

Inflaatiovauhti euroalueella on hidastunut ja analyytikoilta on saatu jo arvioita, että korkohuippu on kenties jo saavutettu. Inflaation pitkittyessä säästössä olevat rahat menettävät ostovoimaansa kun taas tyypillisesti kiinteistöjen arvo kasvaa. Inflaatio saattaa myös "syödä" lainaa, kunhan korkotaso pysyy maltillisena.

Rakentamisen käynnistyminen nopeaa

Tarjouksia pyydetään talotoimittajilta nyt paljon, mutta kauppoja tehdään viime vuosia hitaammin. Se tarkoittaa, että kesän ja syksyn rakentaja voi vielä hyötyä nopeammista lupaprosesseista sekä materiaalien ja työvoiman helpommasta ja nopeammasta saatavuudesta.

Valmiissa talossa pääset nopeasti kiinni energiasäästöihin

Uudet omakotitalot ovat erittäin energiatehokkaita. Esimerkiksi laadukkaan kivitalon rakentaja säästää energiakustannuksissa ja voittaa asumisen laadussa. Kivitalossa on lähtökohtaisesti energiatehokas rakenne, minkä lisäksi asumiskustannuksiin voi vaikuttaa omilla lämmitys- ja energiavalinnoilla, kuten maalämmöllä, takkavalinnoilla ja aurinkopaneeleilla.

Info

Info

Edut rakentajan kannalta:

  • Rakennusmateriaalien saatavuus on hyvä ja hinta ennakoitavissa
  • Arkkitehti- ja rakennesuunnittelijoiden työjono on maltillinen
  • Ammattitekijöiden saatavuus on hyvä ja mahdollistaa kilpailuttamisen
  • Tonttien hinnat ovat tulleet paikoin alaspäin
  • Rakennuslupien käsittelyaika on lyhyempi
  • Patoutunut kysyntä saattaa äkillisesti purkautuessaan aiheuttaa hintojen nousua ja saatavuusongelmia. Aloittamalla rakennushankkeen nyt rauhallisempana aikana pystyy tätä riskiä pienentämään.
Rakentaminen
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
202210_56802.jpg
Pääsuunnittelija johtaa ja koordinoi
Mitkä ovat pääsuunnittelijan tehtävät pientalohankkeessa? Lue Doventus Oy:n Tero Seppäsen vastaukset.
201812_55695.jpg
Verkosta ostettu talo säästää euroja
Osta talo verkosta -palvelutarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa oma koti suoraan verkosta. Asiakkat ovat innostuneet uuden kodin verkko-ostamisesta, koska verkossa talokaupat tulevat edullisemmaksi ja ostaminen käy helpommin ja nopeammin perinteiseen tapaan verrattuna.Kastelli päätti toteuttaa asiakkaiden toiveet isommasta omakotitalosta Play-mallistoon, joten Kastellin verkkopalvelussa laajennettiin saatavilla olevaa mallistoa nyt isommalla, 120-neliöisellä uutuudella. Play 120 -kodissa yhdistyvät käytännöllinen tilasuunnittelu sekä joustava pohjaratkaisu. Tilaa Kastelli-taloesiteSuunnittele oma Play-kotisi
20222_76980.jpg
Paraisille rakentuu ainutlaatuinen ekokylä
Nina ja Tero Ingeliuksella on takataskussaan useampi kokemus kosteus- tai homevaurioisista asunnoista. Kun heille tuli tarve etsiä uusi koti, he havaitsivat, että terveellistä rakennustapaa ja -materiaaleja ei yhdestä paikasta tunnu löytyvän. Lopputuloksena piti kääriä hihat itse. Nyt omasta kodista tulee konseptitalo Paraisten Kirkkosalmenrantaan, ja Ingeliusten yritys Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän.
20151_42013.jpg
Tuunaa talosi ja tutustu Kaarnaan
Uusi Kaarna-mallistoUutta Kaarna-mallistoa voi parhaiten kuvailla sen suunnittelija, arkkitehti Eva-Maria Ylönen. Hän tekee sen sekä TUNTEELLA:- Sain inspiraatiota Kaarnaan luonnosta, tummasta metsästä ja puusta, pitkistä suomalaisista perinteistä selkeästi nykyaikaan tuotuna. Kaarna on ulkomuodoltaan vähäeleinen ja selkeä, mutta silti paljon puhuva. Kaarnalla on tuttu perinteisen talon leikkausmuoto, mikä näkyy myös sisätiloissa.että JÄRJELLÄ:- Uusi Kaarna on suunniteltu asumiseen eläytyen. Tilat muodostuvat kodikkaan oleskelutilan ympärille. Toimivat aputilat lähtevät siitä, että erilaisiin toimintoihin tarvitaan erilaisia tiloja. Saunaosasto on omassa rauhassaan ja kodinhoitotilat omassaan. Saunan ystäville Kaarna tarjoaa aivan uutta. Taloon on mahdollista yhdistää puulämmitteinen pihasauna, materiaaliksi voi valita jopa hirren. Pihasaunaa on helppo käyttää talon sisällä sijaitsevista pesu- ja pukeutumistiloista.Tutustu lisää Kastelliin ja Kaarnaan.
20208_66159.jpg
Säästä korjauskuluissa ja käytä monitoimista eristettä
Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton