• Etusivu
  • Varusteet

Metallijätteen kierrätys – tuubista toimeen!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.05.2024
20211_68191.jpg

Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.

Kotitaloudet, joilla ei ole omaa metallinkeräyspistettä voivat viedä omat metallijätteensä metallinkeräyspiteille, joita löytyy jokaisen kunnan alueelta. Kiinteiden keräyspaikkojen lisäksi metallia keräävät monilla paikkakunnilla kiertävät keräysautot.

Vapaa-ajan kiinteistöstä maksettavalla ekomaksulla asukkaat saavat viedä metallijätteet hyötyjätepisteille. Moni kunta tiedottaakin keväällä mökkiläisille jätehuollosta esimerkiksi kuntatiedotteella.

Info

Info

Mikä on kierrätettävää metallijätettä?

  • Arvioi silmämääräisesti, onko yli puolet jätteestä metallia. Jos on, se kuuluu metallinkeräykseen.
  • Varmista, ettei jäte ole sähkölaite tai sisällä vaarallista jätettä.
  • Tee ohuelle materiaalille rypistystesti: Jos jäte repeää helposti ja sen voi rutistaa palloksi niin ettei se avaudu itsestään takaisin auki, se on todennäköisesti pääosin metallia.
  • Katso mahtuuko jäte taloyhtiösi metallinkeräysastiaan suuaukosta (noin 20 cm)? Jos ei mahdu, se on metalliromua. (lähde: HSY)

Kaikki metalli ei ota kiinni magneettiin, joten magneettisuus ei ole metallin tae. Kierrätettäviin metalleihin lasketaan alumiini, kupari, rauta, messinki ja ruostumaton teräs. Kierrätysastiaan ei pidä laittaa tinaa, joka kuuluu vaarallisten jätteiden kategoriaan.

Keräysmetalliromut voidaan luokitella syntytapansa perusteella ns. omaksi romuksi, tuotteen valmistusromuksi ja lopputuoteromuksi. Lopputuoteromu on näistä vaikein ryhmä kierrätyksen suhteen, koska se on sekakoosteinen. Tuoteromun talteen saanti vaihtelee suuresti - lähes nollasta 100 prosenttiin. Tämän ryhmän osalta talteenotossa on tehostamisen tarvetta.

<p data-block-key="i8ayt">Kerää pientä metallijätettä keittiössä kauniiseen astiaan. Helppo tyhjentää kierrätyspisteelle.</p>
Kerää pientä metallijätettä keittiössä kauniiseen astiaan. Helppo tyhjentää kierrätyspisteelle.

Mikä on pienmetallijätettä?

Pienmetallin kierrätyspisteelle saa periaatteessa laitta sellaiset pakkaukset ja metalliesineet, jotka mahtuvat metallinkeräysastiaan. Säilyketölkit kannattaa huuhdella ja esimerkiksi metallituubeista irrotetaan muovikorkit. Metallinkierrätys kestää paremmin epäpuhtauksia kuin muut kierrätettävät, kuten kartonki. Pienmetallijätteeseen kuuluvat jopa kuivuneet maalipurkit. isoja yhdeksän litran maalipurkkeja ei kannata yrittää survoa pienmetallin kierrätysastiaan.

Info

Info

Pienmetallinkeräykseen saa laittaa:

  • säilyke- ja juomatölkit
  • alumiinivuoat ja -foliot
  • metallikannet ja -korkit
  • tuikkukynttilöiden metallikuoret
  • tyhjät ja kuivat maalipurkit
  • tyhjät aerosolipurkit (jotka eivät hölsky tai pihise)
  • pienet metalliesineet, jotka mahtuvat keräysastiaan.
  • paistinpannut, ruokailuvälineet
  • ruuvit, naulat ja pienrautatavara
Huomio

Huomio

Ei saa laittaa:

  • muovi- ja kahvipusseja
  • alumiinivuoratut mehutölkit
  • vaarallisia jätteitä kuten akkuja ja paristoja
  • aerosoli- ja maalipurkkeja, jos ne eivät ole täysin tyhjiä
  • pieniä sähkölaitteita kuten leivänpaahtimia ja silitysrautoja
  • sähkö- ja elektroniikkaromua
  • pesukoneita, sähköliesiä ja kylmälaitteita
  • televisioita ja atk-laitteita.
  • hanaviinipakkausten sisäpussit

Metalliromu ja suuremmat määrät

Suuremmat metalliromut ja määrät voi viedä miehitettyihin keräyspisteisiin, kuten kaatopaikoille. Niitä noudetaan myös pihoilta. Monet yritykset noutavat ilmaiseksi muun muassa:

  • polkupyörät, jopa autonromut
  • sähköjohdot, jatkojohdot ja kaapelit
  • polttomoottorit ilman nesteitä
  • kattopelti, rautapalkit, harjateräkset
  • kiukaat, lämmityskattilat, öljysäiliöt
  • tyhjät ja kuivat maalipurkit
  • tyhjät hiilidioksidipatruunat
  • tyhjät sammuttimet ja retkikeittimien patruunat (ilman venttiiliä)
  • katalysaattorit
  • avatut tyhjät ja puhtaat tynnyrit
  • rakentamisen alumiinifolio ja metallirangat
  • auton vanteet, pakoputket ja maatalouskoneet
  • työkalut, rappurallit ja pallogrillit

Jotkut yksityiset metallinkierrätykset ottavat vastaan myös ammuksien ja patruunoiden hylsyt. Hylsyjä ei saa laittaa muun metalliromun sekaan, vaan ne on tuotava erillisessä astiassa. Hylsyjä tuotaessa on aina ilmoitettava keräyspisteelle asiasta. Käyttämättömät ammukset tulee viedä poliisin osoittamaan paikkaan.

Tee ympäristöteko ja kierrätä kaikki metalli!

<p data-block-key="vj7yv">Tyhjät ja ponnekaasuttomat purkit kelpaavat kierrätykseen.</p>
Tyhjät ja ponnekaasuttomat purkit kelpaavat kierrätykseen.
<p data-block-key="ja3jb">Jos tuotteessa on yli puolet metallia, se kuuluu metallijätteisiin.</p>
Jos tuotteessa on yli puolet metallia, se kuuluu metallijätteisiin.

Metallin myyminen

Metallilla kauppaa käyvät yleensä yritykset keskenään. Metallin myymiseen sovelletaan verokäytännöissä käänteistä arvonlisäverotusta. Tämä tarkoittaa, että verovelvollinen metalliromun myynnistä on ostaja eikä myyjä. Myyntilasku ei sisällä arvonlisäveroa. Ostaja laskee ja maksaa arvonlisäveron. Verokanta on yleinen (24 %). Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina, kun AVL 8 d §:ssä tarkoitettua metalliromua tai -jätettä myydään sellaisten elinkeinonharjoittajien välillä, jotka ovat arvonlisäverovelvollisten rekisterissä Suomessa. Ostajan tai myyjän toimialalla ei ole merkitystä.

Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta, jos myyjää ei ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Arvonlisäverotus ei tällaisessa tilanteessa muutu. Myyntilasku on veroton, eikä ostava yritys suorita ostosta veroa.

Lähteet: Vero.fi, L&T, kierrätys.info, Kiertokapula, HSY, Stena Recycling, Ympäristöosaava.

Ohje

Ohje

Lue myös:

Varusteet
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
20181_51394.jpg
Onko jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö sinulle tuttu?
Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontinJätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
201612_47833.jpg
Ilmanvaihtokoneen huolto kovilla pakkasilla
Suomessa käytössä olevat ilmanvaihtokoneet ovat suunniteltuja Pohjoisen kylmiin oloihin. Kuitenkin pakkasjaksot saattavat tuottaa päänvaivaa omakotiasujalle. Hätä ei ole tämän näköinen – Valloxin ilmanvaihtojärjestelmän koneille yleensä seuraavat huoltotoimenpiteet riittävät.
20225_78281.jpg
Kaikki ovet eivät eristä ääntä, vaikka aistiesteetön koti kaipaa juuri sitä
Aistiesteettömyys tarjoaa etuja jokaiselle kodissaan viihtyvälle. Kotiin palatessasi haluat varmasti, että aistisi saavat levätä ja nauttia ympäristöstäsi. Onko kotisi ulkoasu miellyttävä katsella, rauhoittava kuunnella ja miellyttävä haistaa? Tunnetko olon turvalliseksi ja mukavaksi kodissasi? Kaikki nämä tekijät kuvaavat aistiesteettömyyttä. Tässä artikkelissa tarkastelemme ovien merkitystä aistiesteettömyyteen erityisesti äänieristyksen näkökulmasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton