Mökin ostajan oikeuspaketti: Juristin vinkit mökin ostajalle
Mitä uusi rakentamislaki toi mökkikauppaan?

Vaikka viehtymys omaan mökkiin olisi kuinka kova tahansa, ei ole syytä tehdä edes ostotarjousta, ennen kuin on varma, että on selvittänyt välttämättömät ja riittävät tiedot sekä on selvillä, millaisilla ehdoilla tarjouksen voi turvallisin mielin tehdä. Mitä mökin ostajan tulisi tietää ja muistaa? Lue juristin neuvot tarkkaan! (Kuvituskuva Adobe Stock).
Huvilan ja kesämökin ostamiseen liittyy yleensä ajatus ja toive siitä, että mökillä vietetään lomaa ja rentoudutaan. Tarkoituksena on olla yhdessä ja viettää aikaa perheen ja tuttujen kanssa. Pieleen mennyt mökkikauppa ei vastaa tätä ajatusta ja tavoitetta, vaan se voi muuttua hometalopainajaiseksi.
Tunteista huolimatta kaupat tulee tehdä rationaalisin perustein ja välttää maksamasta ylihintaa. Kiinteistön asiakirjat pitää ottaa haltuun ja ymmärtää niistä saatava informaatio. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä voi olla tässä parhaimmillaan suureksi avuksi.
Kuka on myyjä?
Myyjänä kuolinpesä
Mikäli kiinteistön asiakirjoista selviää, että omistaja on kuollut ja mökin omistaa nyt kuolinpesä, oikeiden myyjien selvittäminen vaatii joskus suuren määrän työtä, sukuselvityksen, perukirjan ja usein muitakin asiakirjoja, jotta kauppakirjaa tekemään saadaan kaikki omistajat. Tämän työn tekee kiinteistönvälittäjä silloin, jos kohde on välitysliikkeellä myynnissä. Jos ostat vapaa-ajan kiinteistön suoraan omistajalta, sinun pitää tehdä tämä koko selvitys itse tai juristien avulla. Näissä asioissa sinua auttaa Jurinet Oy.
Myyjänä elinkeinonharjoittaja
Elinkeinonharjoittajan, eli yrityksen ollessa myyjänä, kauppakirjan allekirjoittajan oikeus tehdä kauppa on aina tarkistettava. Nimenkirjoitusoikeus ilmenee kaupparekisteriotteesta. Sen saa maksutta tulostettua ja talletettua esimerkiksi kaupparekisterin Virre-tietopalvelusta.
Myyjänä osakeyhtiö
Jos myyjän on osakeyhtiö, tarvitaan kauppaa tehdessä kaupparekisterin tietojen lisäksi myös kasan muita asiakirjoja, kuten osakeyhtiön hallituksen- tai yhtiökokouksen pöytäkirja ja yhtiöjärjestys.
Mitä kaupan kohteesta tulee tietää?
Älä osta sikaa säkissä. Kaupan kohteeseen pitää tutustua paikan päällä. Tämä korostuu nykyaikana kun kiinteistöjä on mahdollista ostaa nettihuutokaupoista näkemättä kohdetta.

Kiinteistön rajat on varmistettava paikan päällä maastossa. Älä tyydy myyjän tai kiinteistönvälittäjän ilmoitukseen siitä, missä raja kulkee. Totea asia itse henkilökohtaisesti. Välttämättä rajapyykkejä ei mastosta löydy. Joskus ne ovat vuosien aikana kadonneet syystä tai toisesta. Pyydä tarvittaessa apua kiinteistön sijaintikunnan maanmittauslaitoksen toimipisteestä tai kunnan rakennusvalvonnasta.
Jos ostat vain osan kiinteistöstä, on kyse yleensä määräalan kaupasta. Merkitkää tällöin myyjän kanssa rajat maastoon ja ota paikkakuvat kameralla itsellesi. Lisäksi kauppakirjaan pitäisi liittää kaupan kohteena olevasta alueesta karttaliite, jossa rajat on myös merkitty. Tämä liite sitten allekirjoitetaan
Kiinteistön mukana tulee oikeuksia ja velvollisuuksia
Rasitustodistus
Rasitustodistuksesta selviää kiinteistön velkakiinnitykset ja joukko muita rasituksia, kuten kiinteistöön kohdistuvat vuokra- ja eläkeoikeudet. Kiinnitykset tarkoittavat nykyään sähköisiä panttikirjoja, jotka voidaan luovuttaa lainan vakuudeksi rahoittajapankille.
Ostajan on saatava kaupassa haltuunsa kaikki rasitustodistuksen osoittamat panttikirjat. Älä suostu mihinkään muuhun menettelyyn. Jos et saa kaikkia panttikirjoja, älä tee kauppaa ollenkaan.
Määräalaa ostettaessa kantatilaa rasittavat kiinnitykset pitää aina kuolettaa rasittamasta kaupan kohteena ollutta määräalaa. Jos et toimi näin, saattavat myyjän valat siirtyä kiinteistön mukana ja määräala voidaan pakkohuutokaupata myyjän veloista.
Rasitteiden ja velkojen tilanne on syytä päivittää kaupanteossa. Se tapahtuu helpoimmin varmistamalla kaupantekotilaisuudessa lainhuuto- ja rasitustodistusten ajantasaisuus.
Sisältyykö kiinteistöön oikeuksia vesialueisiin tai muihin yhteisiin alueisiin? Jos näin halutaan tehdä, asiasta pitää erikseen sopia kauppakirjassa.
Muita muistettavia kysymyksiä muun ohella:
- Miten saarikiinteistölle pääsee ja missä venepaikka on?
- Onko kiinteistöllä venevalkamaoikeus?
- Millaista tietä pitkin kiinteistölle pääsee?
- Ovatko kulkuyhteyksiä koskevat oikeudet olemassa?
- Miten tiemaksut määritellään?
- Kuuluuko kiinteistöön kalastusoikeuksia ja osakaskunnan jäsenyys?
- Jos kiinteistö halutaan liittää liittää sähkö- tai vesijohtoverkkoon, onko niitä koskevat tarvittavat rasitteet perustettu?
- Mitkä naapurikiinteistöjen oikeudet rasittavat kaupan kohdetta ja sen maa- aluetta?
Kiinteistörekisterin otteesta selviävät monet tällaiset kysymykset, eli kiinteistön oikeudet ja velvollisuudet, kuten rasitteet ja muut kiinteistön perustiedot.
Muista, että myyjän naapurin kanssa sopima oikeus venevalkamaan ei siis siirry välttämättä ostajalle vain kauppakirjalla, vaikka todella näkisit myyjän pitävän venettä naapurin laiturissa ja naapuri vakuuttaisi, että saat sinäkin pitää. Naapurin myytyä mökkinsä oletkin ilman venevalkamaa.
Info
Uusi rakentamislaki ja rakentaminen
Jos aiot rakentaa, selvitä onko rakentaminen mahdollista ja tarvitseeko rakentaminen viranomaislupia.
Uuden 1.1.2025 voimaan tulleen rakentamislain mukaan rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, jos kohde on asuinrakennus tai kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus, kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos tai esimerkiksi energiakaivo. Alle 30 neliön rakennuksen saa mahdollisesti rakentaa ilman lupaa, mutta vain jos kiinteistöllä on rakennusoikeutta.
Kiinteistö saattaa olla rakennuskiellossa kaavan laatimisen vuoksi. Rakennusoikeudesta huolimatta esimerkiksi rantaan ei välttämättä saa rakentaa.
Osapuolten velvollisuudet mökkikaupassa
Ostajalla on lain selonottovelvollisuus kaupan kohteesta. Myös myyjällä ja kiinteistönvälittäjällä on omat selonotto- ja tiedonantovelvollisuutensa.
Jos myyjän puolesta on toiminut kiinteistönvälittäjä tai joku muu edustaja, myyjä vastaa myös hänen antamistaan tiedoista sekä tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnistä.

Myyjän pitää kertoa sellaiset tiedossa olevat tiedot kiinteistöstä ja rakennuksista, joiden voidaan olettaa vaikuttavan kauppaan eli ostajan ostopäätökseen. Nämä asiat on käytävä läpi ennen kauppaa ja kirjattava kauppakirjaan selvyyden vuoksi.
Ostaja ei voi vedota tietämättömyyteensä. Ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä. Tavanomainen tarkastus riittää velvollisuuden täyttämiseksi. Ostaja ei myöskään saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä.
Ilman erityistä syytä ei ole tarpeen suorittaa teknisiä tarkastuksia tai esimerkiksi avata seinä- tai lattiarakenteita.
Reklamaatio ja vaatimusten esittäminen
Ostaja ei saa vedota virheeseen, ellei hän ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai kun hänen olisi pitänyt se havaita.
Jos ostaja ei ilmoita virheestä myyjälle viiden vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön hallinta on luovutettu, hän menettää oikeutensa vedota siihen.
Jos kaupan kohde ei vastaa sovittua, on ostajalla oikeus hinnanalennukseen. Hinnanalennus määrätään vähentämällä sovitusta kauppahinnasta virheellisen kiinteistön arvo kaupantekohetkellä.
Jos kauppa puretaan, ostajan on luovutettava kiinteistö takaisin myyjälle ja myyjän on palautettava saamansa kauppahinta ostajalle.
Artikkelin kirjoitti
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Tarvitsetko lakimiehen apua?
Aiheeseen liittyvää

Juristi auttaa sinua lakikysymyksissä

Petos asuntokaupassa - kuuntele podcast

10 tärkeintä tarkastuskohtaa hissin määräaikaistarkastuksessa

Hiilijalanjälki kuriin: Uuden rakennuslain vaatimukset pakottavat muuttumaan

Ympäristöjärjestelmän sertifioinnista työkalu toiminnan jatkuvaan kehittämiseen
