• Etusivu
  • Rakentaminen

Mäntyharjun loma-asuntomessujen oheiskohde: Iso-Pappilan museoalue

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.06.2011
20116_26378.jpg

Iso-Pappila oli valmistuttuaan pitäjän toiseksi suurin rakennus - vain kirkko oli suurempi.

Perinnekorjausrakentamisesta kiinnostuneen aarreaitta on loma-asuntomessujen virallinen oheiskohde, vain noin kahdeksan kilometrin päässä messualueesta sijaitseva Iso-Pappilan museoalue. Iso-Pappila on osa Mäntyharjun vanhaa, entisöityä kirkonkylää.

Iso-Pappila on oivallinen käyntikohde vanhojen rakennusten, tavaroiden ja elämänmenon ystävälle. Oheiskohteessa voi tutustua muun muassa perinteisiin rakennusmenetelmiin ja perinnekunnostukseen. Päivittäin alueella tehdään uutta pärekattoa, saumataan navetan kiviseiniä, kunnostetaan kattotiilejä ja porisutetaan keittomaaleja. Maaleja voi ostaa myös mukaansa. Valtavan kivinavetan ylisiltä löytyy myös Etelä-Savon laajin maa- ja metsätalousajokalujen kokoelma. Lisäksi riihi on kattoremontin jälkeen taas yleisölle avoinna.

Iso-Pappilassa olevan perinnekunnostusklinikan Korjataanko? Tietenkin! -näyttely selventää perinnekunnostustoimenpiteiden suunnittelua, työvaiheita ja välineitä. Loma-asuntomessujen aikana pidettävien teemapäivien aikana voi opetella tekemään vaikkapa aidon saunavastan mökille mukaan tai käydä hevosajelulla. Tallikahvila puolestaan tarjoaa apua kahvihampaan kolotukseen.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Iso-Pappilan historia

Iso-Pappilan historia ulottuu vuoteen 1812, jolloin mahtava päärakennus tehtiin kirkkoherran uudeksi asunnoksi. Valmistuttuaan se oli kirkon jälkeen pitäjän suurin rakennus. Vähän myöhemmin rakennettiin myös väentupa, suuri kivinavetta, sauna, talli, kaksi aittaa ja riihi. Nykyisin kesänäyttelytilana olevan päärakennuksen ulkoasu on peräisin pääosin 1850-luvun loppupuoliskolta.

Pihapiirissä olevissa rakennuksissa on esillä perinteinen Väentuvan näyttely talonpoikaisesineineen. Uutena osiona on Nestor Kurvinen – maakunnan kuvaaja -näyttely, joka tutustuttaa Mäntyharjun maisemiin, rakennusperinteeseen ja niiden muutokseen yhden valokuvaajan uran kautta.

Iso-Pappilan alueelta löytyy myös Mäntyharjun kesäteatterin näyttämö ja uudenuutukainen katettu katsomo. Lisäksi pienen kävelymatkan päässä Iso-Pappilasta on erilaisia sotamuistoja ja -esineistöä esittelevä Veteraani- ja korsumuseo.

20116_26382.jpg

Oheiskohteen ohjelmaa

29.6.–1.7. sekä 6.7. ja 8.7. Vanhojen rakennusten korjaamiseen liittyviä pulmia voi ratkoa yhdessä ELY-keskuksen asiantuntijan kanssa etukäteen sovittuina aikoina. Voit varata ajan yksin tai pienelle ryhmälle 6.6.2011 lähtien numerosta 044 262 3307.

2.7. kello 12 - 16 Nappipaja lapsille ja lapsenmielisille.
Tule tekemään nappihyrriä ja muita nappiaskarteluja!

3.7. kello 12 - 15 Lasten ja nuorten arkkitehtuuripaja

6.–7.7. Pihakoristeita sammalista ja risuista

9.7. Perhelauantai, jolloin ohjelmassa on mm. Teatteri Mukamaksen Sirkkaseikkailu, lastentori ja hevosajelua.

Oheiskohde on avoinna messuaikana 27.6.-10.7.2011 päivittäin kello 10 - 18 ja kohteeseen on vapaa pääsy. Kohteeseen on opasteet Mäntyharjuntien varressa, navigaattori opastaa perille osoitteella Iso-Pappilantie 2, Mäntyharju.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20093_15539.jpg
Ikkunoiden asennusnäytös
Asennusnäytöksessä kannattaa piipahtaa juuri nyt!Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä saat tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!
20199_59809.jpg
Teetkö lämmityspäätöksiä luulon vai tiedon varassa?
Lämmitysasiat nousevat nopeasti esiin, olitpa sitten rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa. Mutta teetkö päätöksiä oikean tiedon vai sittenkin luulon ja kuulopuheiden varassa? Vaikka maalämpö on Suomessa suosittu lämmitysmuoto, siitä liikkuu edelleen paljon huhuja ja virheellisiäkin tietoja. Ohessa on vastaukset muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.
201910_60885.jpg
Pienhiukkaset kuriin suodatinratkaisuilla
Ilmojen viilentyessä herätellään monissa suomalaiskodeissa takka talviunilta.Tunnelman lisäksi puun pienpoltto tuo kuitenkin mukanaan vähemmän toivottuja lieveilmiöitä; terveydelle vaarallisia hiukkaspäästöjä. Toimivin tapa estää hiukkasia kulkeumista sisäilmaan on erotusasteeltaan tarpeeksi korkean suodattimen käyttö. Sisään tulevan ulkoilman suodattamiseen tulisikin panostaa erityisesti nyt takkojen käyttöasteen noustessa. Etenkin tiheästi asutuilla pientaloalueilla matala emissiokorkeus aiheuttaa sen, että ulkoilman hiukkaspitoisuudet siirtyvät myös sisäilmaan ja heikentäen sen laatua.
202010_67217.jpg
Huomiovaatteissa näyt työssä ja vapaa-ajalla
Hi-vis työvaatteet on suunniteltu parantamaan käyttäjänsä näkyvyyttä päivänvalossa ja ulkoisen valolähteen valaisemana pimeällä. Varsinkin liikenteessä ja rakennustyömailla käyttäjän on oltava hyvin havaittavissa, joka suunnasta katsottuna. Huomiovaatteen tärkein tehtävä onkin onnettomuusriskien vähentäminen. Ammattikäyttöön tarkoitetun työvaatteen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin myös kestävyys ja käyttömukavuus. Kovassa työssä vaatteita kuluu, mutta jotta työvaatteissa jaksaa koko päivän tehdä tehokkaasti töitä, on käyttömukavuuden oltava kohdillaan!
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Seminaari Sisäilmapaja3
Sisäilmapaja 3 on Sisäilmayhdistyksen, Forssan kaupungin, Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän ja LounaPlussan järjestämä maksuton seminaari.Järjestelyissä on mukana Kosteus- ja hometalkoot ja Sosiaali- ja terveysministeriö.Tapahtuma järjestetään Hotelli Rantasipissä, Saarelankatu 12, 30100 Forssa.
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton