• Etusivu
  • Rakentaminen

Loma-asuntomessut Mäntyharjussa alkoivat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.06.2011
20116_26830.jpg

Lasitetulta terassilta avautuu suomalainen järvimaisema.

Loma-asuntomessut Mäntyharjussa avattiin tänään. Erityispiirteenä esillä olevissa loma-asunnoissa on energiatehokkuus ja ekologisuus. Loma-asuntomessut ovat avoinna yleisölle kahden viikon ajan. 27.6.-10.7.2011.

Loma-asuntomessualue Pyhäkosken Pähkinälehto sijaitsee Pyhäveden rannalla 10 km Mäntyharjun keskustasta länteen, n. 2 km valtatie 5:n ja Vihannansalmentien risteyksestä etelään. Matkaa Mikkeliin, lähimpään seudulliseen keskukseen on 40 km ja pääkaupunkiseudulle n. 180 km.

Loma-asuntomessut ovatkin hyvä lähtökohta kesälomamatkan suunnittelulle. Mäntyharju itsessään on Suomen yhdeksänneksi mökkirikkain kunta. Mäntyharju on top 10 -listan pienin kunta vakituisten asukkaiden määrällä mitattuna, mikä osaltaan kertoo alueen suosiosta lomailukuntana.

Saunat kiinnostavat aina

Suomalaisille rakas ja tärkeä sauna on Mäntyharjulla vahvasti esillä. Messuvieraat voivat tutustua monenlaisiin mökki- ja rantasaunaunelmiin. Kaikkia saunoja yhdistää puulämmitys. Rantasaunat on rakennettu keskimäärin vain viisi metriä järven rannasta.

Suomalaista saunaunelmaa Mäntyharjulla.
Suomalaista saunaunelmaa Mäntyharjulla.

Taide on tärkeä osa Mäntyharjua

Loma-asuntomessujen teemoja ovat, taide ja loma-asumisen ekologisuus. Messujen avajaisissa puhunut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Leena Pekkanen kertoi, että messujen toinen pääteema taide istuu luontevasti mäntyharjulaiseen kulttuurielämään. Hedelmällinen ja tiivis yhteistyö Taidekeskus Salmelan ja Mäntyharjun kunnan kanssa esittäytyy täällä näyttelykohteissa nuorten taiteilijoiden teoksissa ja messualueella esillä olevassa taiteessa. Kirkonkylässä sijaitseva Taidekeskus Salmelan päärakennus ja näyttelyalue kulttuurihistoriallisine rakennuksineen ja veistospuistoineen tarjoaa nautinnollisen taide-elämyksen vierailijoilleen. Taidekeskus Salmelan kesästä löytyy historiaa ja nykytaidetta unohtamatta uutuuksia ja yllätyksiä. Taiteen ja ekotehokkuuden yhdistäminen on uutta luova kokemus.

Ekopassi loma-asunnoille

VTT on kehittänyt ensimmäisen loma-asunnon ekotehokkuutta mittaavan työkalun, jota loma-asunnon ostajat ja rakentajat voivat käyttää apuna vertaillessaan loma-asunnon perusratkaisuja.

Luokitus on viisiportainen: Korkein luokitus on Eko+++, jota seuraavat Eko++, Eko+ ja Eko. Matalin luokitus on Eko-.

Ekopassi on ensimmäistä kertaa käytössä Mäntyharjun loma-asuntomessuilla 27.6.–10.7.2011. Jokaisen messukohteen ekotehokkuus on etukäteen arvioitu Ekopassin avulla, ja tulokset ovat nähtävissä messuvieraille.

VTT:n Ekopassi: http://ekopassi.vtt.fi (käytössä Mäntyharjun loma-asuntomessuista 27.6.-10.7.2011 alkaen)

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20182_51519.jpg
Aidoilla tiililaatoilla rustiikkinen ilme
Tiililaatta on varsin oiva vaihtoehto erityisesti peruskorjausten yhteydessä tehtäviin sisustusmuutoksiin, kun vanha taustarakenne on jo olemassa. Laatan avulla voidaan huonetilan ilme muuttaa aikaisempaan nähden persoonallisemmaksi ja tunnelmaltaan erilaiseksi.Esimerkiksi keittiöissä tiilen käyttökohteita ovat seinät tai seinien osat, kuten tilanjakajat sekä erityisesti tiskipöydän taustaseinät. Mikäli tiiltä halutaan käyttää kosteudelle ja roiskeille alttiissa paikoissa sen pinta suositellaan käsiteltäväksi vettä hylkivällä suoja-aineella. Näin tiilen pinta on helpompi pitää puhtaana ja toisaalta roiskeet eivät imeydy niin helposti sen pintahuokosiin.Olohuonetiloissa voidaan tehdä esimerkiksi yksi tehostusseinä tiilellä korostamaan muita sisustuselementtejä. Kauniina luonnonmateriaalina tiili sopii sekä moderniin että perinteiseen kotiin ja sisustukseen.
Vantaan Paviljonkikoulu Wienerberger
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.Ilmaston nopea muutos tulee aiheuttamaan rakennusten julkisivuille merkittäviä rasituksia, esim. kosteudesta johtuvia. Poltetusta tiilestä muurattu julkisivu on ominaisuuksiltaan erinomainen ja tulevaisuudessa entistäkin arvostetumpi ratkaisu.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
mies työvaatteissa puhuu puhelimessa
Kotitalousvähennysten piiriin
Korkein hallinto-oikeus on ennakkoratkaisussaan 6. elokuuta määrittänyt, että öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Tulisijojen ja hormien nuohous jäävät edelleen oikeutta vaille. Ennakkoratkaisu on annettu vuosille 2007 ja 2008.Taipalsaarelainen omakotitalon omistaja oli hakenut ennakkoratkaisua saadakseen tietää, onko hänellä oikeutta kotitalousvähennykseen vuotuisesta nuohousmaksusta, lämmityskattilan öljypolttimon huollosta, lämmityskattilan puhdistuksesta, lämmityskattilan hyötysuhdemittauksesta ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistuksesta, mittauksesta, säätämisestä sekä huollosta.Tulisijan ja savuhormin nuohous eivät ole kuuluneet kotitalousvähennykseen oikeutettuihin töihin, sillä Verohallituksen tulkinnan mukaan vähennyskelpoisena asunnon kunnossapitotyönä ei pidetä sellaisia toistuvia asuntoon kohdistuvia huoltotoimenpiteitä, joiden tekemiseen voidaan yleensä kelpuuttaa vain tietyn ammattitaidon omaava henkilö, tässä tapauksessa nuohooja (Verohallituksen ohje, dnro 74/32/2006, 9.10.2006).Öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus sen sijaan eivät ole laissa määrättyjä toimenpiteitä eikä niiden puhdistuksen tekijöille ole virallisia kelpoisuusvaatimuksia. Turun hallinto-oikeus onkin katsonut päätöksessään 15.2.2006 (06/0112/3) öljysäiliön puhdistustyön, öljypolttimen huoltotyön ja lämmityskattilan tulisijan puhdistustyön oikeuttavan kotitalousvähennykseen.Veroviranomaisilla on ollut epätietoisuutta siitä, kuinka kotitalousvähennysoikeus täyttyisi nimenomaan öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien puhdistuksen ja huollon osalta.– KHO:n päätös selkiyttää tulkinnanvaraista tilannetta, sanoo toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen Nuohousalan Keskusliitosta.Lämmityskattilan öljypolttimon huolto, lämmityskattilan puhdistus, hyötysuhdemittaus ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto ovat päätöksen mukaan tyypillisesti sellaisia rakennuksen omistajan ja haltijan vapaaehtoisuuteen perustuvia töitä, jotka ovat katsottavissa tuloverolain 127 a §:ssä mainituiksi asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapitoon liittyviksi töiksi ja jotka edistävät omatoimista asuntojen ylläpitotoimintaa.
20078_6006.jpg
Monier Roofing kattotarvikkeet
Toimivaan kattoon tarvitaan aina katemateriaalin lisäksi myös läpi-vientejä, tiivisteitä ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Laadukkaat, oikein asennetut tiivisteet takaavat katon tiiviyden ja yhteensopivat läpiviennit varmistavat katon toimivuuden LVIS-asennuksissa. Erilaisilla viimeistelytuotteilla voidaan hioa loppuun tiilikaton toimivuus ja ulkonäkö. Monierin kattopakettiin kuuluvat kaikki tarvittavat kattotarvikkeet.
20194_57324.jpg
Kun värillä on väliä – Mustaa sen olla pitää
Skandinaavista muotoilua pyllyn alleWC-istuin on kylpyhuoneen tärkein ja käytetyin asia, joten miksei kerrankin aloiteta kylpyhuoneen suunnittelua siitä, että WC-istuin on keskipisteenä kaikelle. WC-istuimen pitää myös olla laadukas. Täydellinen WC-istuin onkin yhdistelmä fiksuja ratkaisuja ja kauniita muotoja. Gustavsberg on suunnitellut WC-istuimia ottaen huomioon laadun, toiminnallisuuden ja Skandinaavisen muotoilun.Liian pitkään on eletty murrosvaiheessa, että wc-tiloihin on luotu tyylikästä tunnelmaa ja luksusta vain laattojen tai tekstiilien muodossa. Nyt on aika laittaa väriä myös wc-istuimiin ja mikä on sen kauniimpaa kuin musta WC-istuin kaverinaan musta allas.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton