• Etusivu
  • Talo

Kuinka kesäkukkia voi auttaa pärjäämään elinvoimaisina läpi kesän?

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Päivitetty 21.10.2024
20186_53691.jpg

Tänään sataa ja huomenna paistaa. Miten kauniit ja hennot kesäkukat oikein selviävät Suomen kesästä? Lumon haastatteli kukkakauppa Ruusupuun yrittäjä Sanna Toivosta aiheesta, joten nappaa tästä vinkit kesäkukkien hoitoon – säällä kuin säällä.

Suomalaisten suosikkikukat ja alkukesän trendikasvit

Poikkeuksellisen lämpimän kevään ansiosta ihmiset lähtivät kukkakaupoille etuajassa. Kotipihoille, -parvekkeille ja -terasseille valittiin tänäkin vuonna paljon perinteisiä suosikkeja, kuten miljoonakelloja, petunioita, pelargonioita, samettiruusuja ja verenpisaroita. Kestosuosikkien lisäksi myös kokonaan vihreät ja jopa mustat kasvit ovat nyt trendikkäitä: muun muassa muratti, koristebataatti ja erilaiset heinäkasvit käyvät kaupan. Nämä yksiväriset kasvit sopivatkin hyvin värikkäiden kukkien kaveriksi.

Myös isot kukka-amppelit ovat kasvattaneet suosiotaan, sillä ihmiset ostavat mielellään valmiin, mutta mahdollisimman näyttävän kukka-asetelman. Amppelien kanssa pääsee siis helpolla: asetelma tarvitsee vain ripustaa kestävään koukkuun tai halutessaan vaihtaa muovisesta amppeliruukusta paremmin omaan sisustukseen sopivaan ruukkuun.

Kesäkukkien sijainnilla on väliä

Osa kesäkukista selviää hyvin paahteisella paikalla, kun taas toiset kestävät läpi runsassateisenkin kesän. Siksi kasvien valintaa ja niiden sijoittamista kannattaa suunnitella etukäteen. Ainakin pelargonit, etenkin pienikukkainen ja kovalehtinen lajike kuten zonale on kestävää tekoa, samoin samettikukka ja harvinaisempi portulakka selviävät pihan aurinkoisimmillakin pakoilla. Jos kuitenkin olet esimerkiksi petunian tai verbenan ystävä, pitää näille kasveille löytää hieman varjoisampi paikka.

Varjopaikan kasveja ovat kauniit verenpisarat, ahkeraliisat ja lumihiutaleet, ja siksi lasitettu terassi onkin näille kukille varsin viihtyisä paikka. Lasitetulla terassilla kasvit ovat myös suojassa sateelta. Juuri sateinen kesä onkin kylmää säätä suurempi uhka kesäkasveille: sateen fyysinen rasitus ja kukintoa hakkaavat sadepisarat vahingoittavat terälehtiä väistämättä. Jos kesäkukkia kuitenkin haluaa sijoittaa myös ulos, kannattaa muistaa, että mitä hennompi ja mukautuvampi kukinto, sitä paremmin se selviää sateesta.

Kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa niin tuulelta, sateelta kuin suoralta auringon paisteelta.

20186_53690.jpg

Lasitettu terassi on etenkin innokkaimpien viherpeukaloiden ystävä, sillä lasituksen suojassa kasvien istutuksen voi aloittaa jo varhain keväällä. Monena vuonna myös alkukesän yöpakkaset saattavat yllättää, jolloin taivasalla yöpyvät kukat eivät välttämättä selviä. Siksi lasitettu terassi pidentää kukkien loistoa jo varhaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn.

Vinkkejä kesäkukkien hoitoon

Jos haet mahdollisimman helppohoitoisia kesäkukkia, kannattaa ruukkuihin istuttaa verbena ja pikku petunioita. Niitä ei tarvitse nyppiä, vaikka eipä nyppiminen niillekään pahitteeksi ole. Noin kerran viikossa nypitty kesäkukka jaksaa kukkia pidempään ja pysyy kauniimpana läpi kesän. Myös säännöllinen lannoitus kasteluveden mukana auttaa kasvia menestymään. Valitsemillesi kasveille sopivat kastelu- ja lannoitusohjeet kannattaa aina varmistaa kukkakauppiaaltasi.

Kesäkukkia voi auttaa selviytymään Suomen vaihtelevista sääoloista myös istuttamalla kasvit heti alkujaan isoon ruukkuun ja suureen multamäärään. Silloin kuumanakin päivänä kasvi ei kuivahda, toisin kuin pienessä ruukussa. Ruukkujen osalta taas kannattaa suosia vain rei’itettyjä ja salaojitettuja ruukkuja, joista esimerkiksi sateella liika vesi pääsee poistumaan. Suljetuissa ruukuissa seisova vesi näet saa kasvin tukahtumaan ja mätänemään multaansa.

Ideoita pihapiirin ja terassin laittoon

Kesällä on ihanaa puuhastella omalla pihalla tai vaan ottaa rennosti auringossa paistatellen. Olipa tyylisi mikä tahansa, kannattaa pihan ja terassin viihtyisyyteen panostaa!

Lue uusia ideoita omaan kotiin Lumonin inspiraatio-oppaasta ja blogista!

Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti

Terassilasituksen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten terassin muoto ja mitat, asennustapa, arkkitehtuuriset vaatimukset. Tarkan hinta-arvion saat veloituksetta Lumonin asiantuntijoilta.

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Talo
lasitukset
terassi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20187_53816.jpg
Valovoiman suojaisa ja viihtyisä lasiterassi
Pori Energian asuntomessukohteessa, vuonna 2018, Valovoiman (kohde 10) oleskelutilat jatkuivat isojen ikkunoiden kautta suojaisaan atriumpihaan. Pihaa ja sisätilaa yhdistivät 16-neliöinen terassi, joka on kauttaaltaan lasitettu.
Lasitetulla terassilla viettämässä aurinkoista päivää, taustalla näkyy suomalainen järvimaisema.
Sään vuoksi ei enää hermoilla: lasiterassi toimii suojana
Iso talo rinnetontilla kolmessa tasossa antaa mahtavat puitteet myös terassielämälle. Espoolainen perhe teki perusteellisen remontin vuonna 2009. Sen yhteydessä vanha terassi purettiin, teetettiin uudet piirustukset, terassia laajennettiin ja osa lasitettiin.
20235_81797.jpg
Puutarha mahtuu pieneenkin tilaan
Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen halun ja tarpeen mukaan. Myös hyötykasvien kasvattaminen sujuu esimerkiksi valmiissa kasvusäkeissä siististi ja kätevästi.
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
202110_73091.jpg
Näin teet terassista syksyn lempipaikkasi
Syksy on tullut – otetaan siitä kaikki ilo irti! Lasitetulla terassilla tai parvekkeella eivät syyssateet haittaa, ja lasien läpi onkin mukava ihastella ruskan upeaa värikirjoa. Illan hämärtyessä kauniisti sisustettu ja valaistu terassi muuntuu tunnelmalliseksi keitaaksi, jolta ei malttaisi lähteä lainkaan pois.Keräsimme sinulle ideoita syksyisen lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen. Nappaa vinkit talteen ja tee terassistasi syksyn ehdoton lempipaikkasi!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton