• Etusivu
  • Energia

Kotiteatterikoulu osa 5: Sähköistys ja valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
20143_38476.jpg

Kotiteatteritilan suunnittelussa ja totutuksessa tulee huomioida tilan sähköistystarpeet kuva- ja äänentoistolaitteiden suhteen. Myös valaistuksella on tärkeä tehtävä niin tilan tunnelman kuin laadukkaan kuvan muodostuksessa.

Toteuta sinulle sopivin elokuvatila Jätä yhteydenottopyyntö

Huomioi nämä tilan sähkösuunnittelussa

Kotiteatteri vaatii käytännössä seuraavat kaapelit: videotykille virtakaapelin sekä kuvakaapelin (HDMI). Mikäli on mahdollista, niin kannattaa järjestää virransyöttö oletetun tykin asennuspaikan viereen. Jos tarkka sijainti ei ole vielä tiedossa, voi virtakaapelin vetää valmiiksi ja asentaa pistokkeen vasta myöhemmin. Useimmiten oikea paikka pistokkeelle löytyy kuitenkin n. 4-6m päässä kankaasta. Toki tilan ollessa pienempi etäisyys määräytyy sen mukaan. Tykille pitää vetää myöskin kuvakaapeli eli HDMI oletetusta vahvistimen paikasta, joka useimmiten on valkokankaan alla tai suunnitellussa laitetelinepaikassa.

Mikäli valkokangas on sähkökäyttöinen, niin sille pitää järjestää syöttö tykiltä kankaalle katsottuna vasemmalle puolelle enintään 1.5m päähän kankaan rungosta. Muut laitteet kuten vahvistin, kuvalähde jne. vaativat syötön ja niiden väliset kytkennät eivät vaadi etukäteisvalmisteluja.

Kaiuttimet vaativat signaalikaapeleita ja niille voi tehdä valmiiksi putkivedot oletettuihin kohtiin vahvistimelta. Kaiutinkaapelit voi asentaa myös pintavetona ontossa lattialistassa tai sitten kaapelikourussa.

Koko sähköistys kerralla kuntoon

Vaatiko kotiteatteritila täydellisen pimennyksen?

Videotykkien valoteho vaihtelee suuresti ja siksi on lähtökohtaisesti tiedettävä kuinka hyvin tilaa tullaan pimentämään. Mikäli tila on pimennettävissä sälekaihtimin, niin tykiltä vaaditaan n. 2500 Ansilumenin valoteho. Jos tila on pimennettävissä tehokkaammin kuin pelkillä sälekaihtimilla, niin silloin riittää vähemmän valotehoa. Mutta mikäli tilaan suorastaan tulvii valoa, olipa se luonnonvaloa tai valaistuksesta johtuvaa, on tykin valotehon oltava yli 4000 Ansilumenia.

Mikä tahansa suora valo haalistaa kuvan värejä valotehosta riippumatta. Siksi onkin hyvä panostaa järkevään pimennykseen. Silloin saavutetaan laadukkaampi ja erottelevampi kuva ja voi nauttia elokuvista enemmän. Tosiasia on kuitenkin, että Suomessa iso osa vuodesta on melko hämärää, jolloin pimennettävyyteen ei tarvitse erikseen kiinnittää suurta huomiota.

Valitse valaisimet oikein

Kotiteatteritilaan kannattaa asentaa melko himmeät valaisimet. Spotit ovat käytetyimpiä pistemäisen valon sekä suuntauksen ja himmennyksen ansiosta. Himmennettävyys onkin asia, johon kannattaa valaistuksen suunnittelussa panostaa. Valokeilaa ei tule koskaan kohdistaa suoraan kankaalle, koska se haalistaa värejä, mutta tunnelmavalo on aina paikallaan. Yksi hyvä keino on valaista lattiatasoa tai seinäpintoja piiloasennetuilla led-nauhoilla. Se luo todella vaikuttavan ja elokuvateatterimaisen tunnelman ja toimii mukavuustekijänä. Tuleva hitti on elokuvasohvat, joissa on pohjassa taustavalaistus luomassa tunnelmavalaistusta.

Kalibroinnilla paras mahdollinen kuva

Info

Info

Muista että...

  • videotykille, vahvistimille sekä tarvittaessa motorisoidulle kankaalle on varattu omat pistokepaikat
  • äänentoiston kaapelionti vedetään kaikille kaiuttimille joko seinärakenteessa tai peitelistassa
  • tilan valaistuksen tulee olla hämärä, mieluiten led kohdevaloilla toteutettu
  • valaistuksessa on hyvä olla tehonsäätömahdollisuus
  • luonnonvaloa tulee pystyä rajoittamaan esim. pimennysverhoilla
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Mahdollisten työmaapoikkeamien käsittely
Toimenpiteet:Kaikista työnkulun tai lopputuloksen kannalta oleellisista urakoitsijoiden poikkeamista suunnitelmista, aikatauluista tai hyvästä rakennustavasta, joista ei ole kirjallisesti sovittu etukäteen, reklamoidaan kirjallisesti viikon sisällä tapahtuman huomaamisesta.Vastuuhenkilöt:ValvojaDokumentit:ReklamaatiokirjeetHyväksyntä:Projektipäällikkö
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
20083_9428.jpg
Tervetuloa messuille!
Porin Rakennusmessut 2008 järjestetään jo 35. kerran Porin Karhuhallissa 15.-16.3.2008. Jo perinteeksi muodostuneiden messujen järjestäjänä toimii tuttuun tapaan Porin valmistuvat rakennusinsinöörit ry.
20191_55905.jpg
Miten keskuspölynimuri eroaa tavallisesta imurista?
Kodin siivous on läsnä monen suomalaisen elämässä ja siivousvälineistä imuria käyttää lähes jokainen kuluttaja. Kuluttaja voi valita imureiden joukosta mieleisensä ja erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Moni ei kuitenkaan tunne eri imurivaihtoehtojen välisiä eroavaisuuksia. Nostimme tarkasteluun keskuspölynimurin sekä perinteisen perässävedettävän imurin ja kokosimme yhteen niiden keskeisiä eroavaisuuksia.
20229_79460.jpg
Ovi, joka ei ole koskaan tiellä
Ympäristöä pidetään esteettömänä silloin, kun se on toimiva, turvallinen ja helppokäyttöinen sen jokaiselle käyttäjälle. Toimiva ympäristö lisää kaikkien tasa-arvoisuutta ja omatoimisuutta. Esteettömässä ympäristössä on otettu huomioon niin liikuntarajoitteiset kuin toimintaesteiset henkilöt, joiden kyky liikkua, toimia tai kommunikoida on rajoittunut. Esteellisiä ihmisiä on väestöstämme noin kymmenes.
20112_24194.jpg
ASTA RAKENTAJA 2012
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 10.-12.2.2012Helmikuiset Asta Rakentaja 2012 -messut lupaavat jälleen kodin remontoijille ja rakentajille kattavan paketin alan ammattilaisten rakentavaa tietotaitoa ja tuotetietoutta sekä mahdollisuuden tutustua alan palveluntarjoajiin. Hae lisäpotkua rakennus- ja remonttihankkeeseesi Asta Rakentaja -messuilta!Tulosta Kirjakuponki tästä...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton