Korvausilmaventtiileillä sisäilma kuntoon
Likainen suodatin
On yleisesti tiedossa, että huonosti tai puutteellisesti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa merkittäviä terveydellisiä ongelmia, jopa elinikäisiä vaivoja. Myös rakennukset alkavat ajan myötä voida huonosti, ja vuosikorjaukset/-huollot aikaistuvat - kustannukset lisääntyvät.
Eri ilmanvaihtojärjestelmät
Ilmanvaihtojärjestelmiä on olemassa kolmea lajia: täysin koneellinen ilmanvaihto (kone tuo ja vie ilman), koneellinen ilmanpoisto (huippuimuri)korvausilmaventtiileillä tai ilman sekä painovoimainen ilmanvaihto (poistohormi käytössä) korvausilmaventtiileillä tai ilman.
Miksi painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu ilmanvaihto ei toimi?
Syyt voivat löytyä seuraavista:
- korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan
- poistohormi tai koneellinen poisto ei toimi kuten pitäisi
- käytössä olevat korvausilmaventtiilit edellyttävät toimiakseen, että asukas itse säätää venttiilejä muuttuvien olosuhteiden mukaan esim. välttyäkseen vedon tunteelta
- heikkotehoiset suodattimet päästävät paljon likaa sisälle.
Tästä johtuen ajatellaan: "parempi pitää tuloventtiilit kiinni".
Ilmanvaihdon toimivuuden tarkastaminen
Jos ei ole varma, kuinka ilmanvaihto toimii huoneistossa, kannattaa aloittaa tarkastaminen makuuhuoneesta.
Selvitetään, mistä ulkoilmaa tulee makuuhuoneeseen. Mahdollisuuksia on monia: katossa tai sisäseinässä olevan venttiilin kautta (koneellinen ilmanvaihto), ulkoseinässä olevan tuloilmaventtiilin kautta, puisessa tuuletusluukussa olevasta venttiilistä tai ikkunan karmissa (yläreunassa) olevasta pitkänomaisesta ns. karmiventtiilistä.
Jos mikään näistä vaihtoehdoista ei toteudu (= tuloilmaventtiileitä ei ole), tulee ilma sisälle erilaisten vuotoaukkojen kautta, kuten ikkunan- tai lattianraoista, vapaiden pistorasioiden putkitusten tai vaikkapa ulko-ovessa olevan postiluukun kautta. Muutamissa ääritapauksissa on ilmennyt, että korvausilma voi tulla jopa kylpyhuoneen lattiakaivon kautta, kun korvaavaa ilmaa ei muuten tule huoneistoon.
Kannattaa muistaa, ettei ikkunatuuletus ole jatkuvaa ilmanvaihtoa. Se on kertaluonteista lisätuuletusta, jolla voidaan hetkellisesti tehostaa ilmanvaihtoa.
Jos makuuhuoneesta ei siis löydy tuloilmaventtiiliä, kannattaa ryhtyä miettimään, mikä olisi paras vaihtoehto parantaa ilmanvaihtoa.
Tuloilmaventtiilien sijoittaminen
Tuloilmaventtiili on sijoitettava jokaiseen ns. oleskelutilaan kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä tietysti saunaan. Huoneisiin, joissa on poistoilmaventtiili (wc, keittiö, vaatehuone, suihkutila), ei tule asentaa tuloilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa.
On tärkeää, että tuloilmaventtiili sijoitetaan jokaiseen makuuhuoneeseen, vaikkei huoneita käytettäisikään. Muuten ilma ei vaihdu ko. huoneissa. Tässä ei kannata pihistellä. Muutenkin venttiileitä täytyy olla optimaalinen määrä: yksi venttiili 20 lattianeliömetriä kohti on sopiva nyrkkisääntö eli 80 m²:n asunnossa tarvitaan neljä tuloilmaventtiiliä. Jos tuloilmaventtiileitä on liian vähän, esimerkiksi vain yksi, ilma tulee siitä niin kovalla paineella, että ilmavirta aiheuttaa vedon tunnetta. Oikea venttiilien määrä tasoittaa merkittävästi ilmavirtaa. Myös rakennuksen tiiviys vaikuttaa venttiilin tuloilmasuihkuun. Mitä tiiviimpi rakennus, sitä paremmin saadaan ilma tulemaan hallitusti venttiilien kautta.
Tuloilmaventtiili kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle. Tällöin kylmä tuloilmasuihku lämpiää, ennen kuin se tulee oleskelualueelle.
Velco-venttiilin toimintaperiaate
Tavallista tuloilmaventtiiliä on säädettävä jatkuvasti muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Säätö tapahtuu käsin vivusta kääntämällä tai narusta vetämällä.
Velco-tuloilmaventtiilissä venttiilin sisällä oleva termostaatti säätää automaattisesti ulkolämpötilan mukaan venttiililautasen avausta: kylmällä pienemmälle ja lämpöisellä suuremmalle. Automaattisesti säätyvän termostaatin merkitys korostuu erityisesti vuodenaikoina, jolloin ulkoilman lämpötilassa on suuria eroja, esimerkiksi päivällä on +12 °C ja yöllä –7 °C. Pakkasellakin lautanen on siis hiukan auki ja lämpöisellä avauksen maksimiasento on n. 20 mm. Jatkuvaa käsin tehtävää säätämistä pienemmälle – isommalle ei siis tarvita!