• Etusivu
  • LVI

Korvausilma kuntoon – hae parhaat vinkit ja tutustu tuotteisiin Kevätmessuilla

Valitse itse sopiva ratkaisumalli! Tiedostathan yleisimmät ilmanvaihdon ongelmat?

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Velco Oy
Päivitetty 20.03.2025
likanenSuodatin

Ilmanvaihdon puutteet voivat aiheuttaa huonoa sisäilmaa, väsymystä ja epämiellyttäviä hajuja. Korvausilman saanti on tärkeää asuinmukavuuden ja terveyden kannalta.

Riittämätön ilmanvaihto on usein seurausta korvausilman riittämättömyydestä. Puuttuvat tai tukitut korvausilmaventtiilit voivat heikentää sisäilman laatua ja aiheuttaa terveysongelmia. Riittämätön ilmanvaihto voi johtaa tunkkaiseen huoneilmaan, hajuhaittoihin ja jopa korkeisiin radonpitoisuuksiin.

Syy sisäilmaongelmaan on usein se, että korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan tai venttiilit ovat tukittu tai muuten poistettu käytöstä. Riittämätön ilmanvaihto voi ilmetä esimerkiksi tunkkaisena sisäilmana tai naapurihuoneistoista kulkeutuvina ruuanhajuina. Tunkkaisen ilman huomaa erityisesti nukutun yön jälkeen makuuhuoneessa, kun hiilidioksidia on kertynyt ilmaan runsaasti. Korkea hiilidioksidipitoisuus aiheuttaa väsymisen tunnetta, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia. Myös vaikeus avata ulko-ovea tai voimakas ilmavirtaus postiluukun kautta viittaavat siihen, että asunnossa on liiallinen alipaine, joka johtuu riittämättömästä korvausilman saannista.

Jos rakennuksessa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, korvausilma pyrkii sisälle rakenteiden ja niiden liitosten kautta. Korvausilmaa vuotaa tällöin huoneistoon esimerkiksi postiluukusta tai rakennevuotona esimerkiksi alapohjan kautta. Tästä aiheutuu hajuhaittoja, vedon tunnetta sekä terveysongelmia asukkaille.

Jos kiinteistö sijaitsee radonpitoisella alueella, on riittävä ilmanvaihto erittäin tärkeää myös radonpitoisuuksien hallinnan takia. Korkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Koska radon on kaasu, joka ei varastoidu mihinkään, toimiva ilmanvaihto pienentää radonarvoja huomattavasti lähtöarvosta.

Näin ilma kulkee asunnossa

<p data-block-key="afhz1">Korvausilmaa (keltaiset nuolet) johdetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Korvausilman tehtävänä on lakaista likainen ilma poistoilmaventtiileille. Ilma poistuu (musta nuoli) keittiöstä, WC:stä ja kylpyhuoneesta. Nyrkkisääntö: 1 korvausilmaventtiili / 20 m².</p>
Korvausilmaa (keltaiset nuolet) johdetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Korvausilman tehtävänä on lakaista likainen ilma poistoilmaventtiileille. Ilma poistuu (musta nuoli) keittiöstä, WC:stä ja kylpyhuoneesta. Nyrkkisääntö: 1 korvausilmaventtiili / 20 m².

Tarkasta ilmanvaihdon toimivuus

Jotta ilmanvaihto toimisi kuten kuuluu, tulisi asunnon kaikista oleskelutiloista, kuten makuu- ja olohuoneista löytyä raitista ilmaa sisään tuovat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien kautta hallitusti sisään tuleva ilma huuhtelee asuintilat virratessaan kohti keittiössä, WC- ja pesutiloissa sekä vaatehuoneissa sijaitsevia poistoilmaventtiileitä. Riittävä määrä korvausilmaventtiileitä voidaan suhteuttaa asunnon pinta-alaan, yksi jokaista 20 m² kohti. On tärkeää, että asunnossa on pinta-alaan suhteutettuna riittävän monta korvausilmaventtiiliä, sillä liian vähäinen määrä aiheuttaa asuntoon vedon tunnetta.

Hyvä testi ilmanvaihdon toimivuudelle on tarkistaa, mistä raitis ilma tulee makuuhuoneeseen. Jos joudut avaamaan ikkunan, jotta sisälle tulisi raitista ilmaa, ei kodin ilmanvaihto toimi kunnolla. 

Ilmanvaihto kuntoon Velco-korvausilmaventtiileillä

Velco-korvausilmaventtiilit tarjoavat helpon ja nopean ratkaisun ilmanvaihdon parantamiseen. Ne ovat varustettu omavaraisella termostaatilla, jonka ansiosta ilmanvaihto toimii optimaalisesti ympäri vuoden. Lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti kaikkina vuodenaikoina +10°C ja -5°C välillä. Tätä kylmemmällä ilmalla muutaman millin minimiavaus takaa riittävän ja vedottoman ilmanvaihdon.

Velco-korvausilmaventtiilien sisältämä suodatin mahdollistaa sisään tulevan ilman erittäin tehokkaan suodatuksen. Suodattimen kuiduissa olevan pienen sähköisen varauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti. Se suodattaa sataprosenttia siitepölystä ja torjuu tehokkaasti terveydelle erittäin haitallisia pienhiukkasia. Velco-suodattimet ovat menestyneet lukuisissa testeissä ja niille on ainoana suodattimena myönnetty Allergiatunnus® takeena korkeasta suodatustehosta.

Valitse sopiva asennustapa ja huolehdi korvausilmat kuntoon

Vanhan venttiilin tilalle

Korvausilmaventtiilien elinkaari tulee lopulta tiensä päähän ja tällöin ne on aika vaihtaa. Jos seinältä löytyy 100mm vanha venttiili, on se helppo vaihtaa uuteen Velco VSR-100 malliin.

Vanhat 80mm venttiilit -kuten yleisimmät naruventtiilit, on helppo vaihtaa Velco FIX-80 malliin.

Korvausilmaventtiili uuteen läpivientiin

Jos korvausilmaventtiiliä ei ole, Velco VLR-100 on helppo asentaa seinän läpi tehtävään uuteen läpivientiin.

Tuotekokonaisuus sisältää asennuksessa tarvittavat osat teleskooppimaista seinän paksuuden huomiovan läpivientiputken sekä ulkoritilän ja tietysti itse venttiilin ja suodatinosan.

<p data-block-key="glz0q">Vanhan venttiilin tilalle</p>
Vanhan venttiilin tilalle
<p data-block-key="h51kv">Korvausilmaventtiili uuteen läpivientiin</p>
Korvausilmaventtiili uuteen läpivientiin

Korvausilmaventtiili puiseen tuuletusluukkuun

Jos ikkunoissa on puinen tuuletusluukku, kannattaa Velco VTR-100 korvausilmaventtiili asentaa siihen. Tuuletusluukkuun asennettava ratkaisu erittäin helppo asentaa. Pakkauksen mukana on 1300 x 550 mm erittäin tehokasta Aero-suodatinkangasta, josta voi leikata sopivankokoisia paloja sekä kaksipuolista teippiä suodattimen kiinnittämiseen.

<p data-block-key="ofljq">Korvausilmaventtiili puiseen tuuletusluukkuun</p>
Korvausilmaventtiili puiseen tuuletusluukkuun
Info

Info

Tiesitkö? Yleisimmät syyt huonoon sisäilmaan ovat:

  • Korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstä.
  • Korvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esimerkiksi alapohjan kautta. (Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.)
  • Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältä. (Huippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.)
  • Korkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Muista vaihtaa suodattimet säännöllisesti!

Korvausilmaventtiilien suodattimet on hyvä vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Suodatin vaihdetaan tarpeen mukaan, eli kun sen väri on selvästi tummunut. Suodattimien riittävä vaihtoväli riippuu rakennuksen sijainnista. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista. Velco-vaihtosuodattimet löytyvät hyvin varustelluista rautakaupoista ja alan liikkeistä kautta maan.

Info

Info

Tule Kevätmessuille hakemaan parhaat vinkit ja tutustumaan tuotteisiin!

Velco-korvausilmaventtiileihin pääset tutustumaan 27.‒30.03.2025 järjestettävillä Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa osastolle 6c81 hyödyntämään huikeat messutarjoukset ja hakemaan asiantuntijoilta parhaat vinkit ilmanvaihdon parantamiseen.

Lauantai 29.03. klo 12.30‒13.00 Pientalolavalla kuullaan myös esitys aiheesta ”Näin parannat ilmanvaihtoa kotona ja kesämökillä”, jossa haasteltavana on Velco Oy:n yritysmyyntipäällikkö Markus Mäkinen.

Velco Kevätmessuilla 2025
https://kevatmessut.messukeskus.com/

Haluaisitko lisätietoa? Velcon asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco Oy
LVI
asuminen
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
20195_57753.jpg
Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön
Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
Pieni keraaminen talo ikkunan edessä käärittynä kaulaliinaan
Onko nyt energiaremontin aika? Älä anna korjausvelan kasvaa
Turhien kulujen syntymisen estäminen sekä olemassa olevien kulujen pienentäminen kestävälle tasolle on tärkeää jokaisessa taloyhtiössä. Vuonna 2026 voimaan tulevat energiatehokkuusmääräykset antavat nyt alkusysäyksen keskustelulle: onko omassa taloyhtiössä aiheellista toteuttaa energiaremontti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton