• Etusivu
  • Talo

Korjaustyön kotitalousvähennys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2014
20148_40722.jpg

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja korjaustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä.

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja korjaustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys tarkoittaa, että osan esimerkiksi juuri korjaustöistä aiheutuvista kuluista voi vähentää verotuksessa. Kotitalousvähennys myönnetään vain korjaustyön työn osuudesta; matkakuluista ja tarvikkeista ei saa kotitalousvähennystä.

Vuonna 2014 kotitalousvähennyksen suuruus on 2 400 euroa henkilöä kohden, ja työn osuudesta on mahdollista vähentää 45 % verotuksessa. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4 800 euron vähennykset.

Mihin kotitalousvähennyksen voi käyttää

Kotitalousvähennyksen voi käyttää kokonaisuudessaan kodin remontointiin. Vähennys on saatavissa muun muassa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Huolimatta siitä, että ensisijaisena tavoitteena on energian säästö, voi kotitalousvähennyksen halutessaan käyttää vaikka keittiö- tai parkettiremonttiin. Myös vapaa-ajan asunnon kunnossapitoon sekä perusparannustyöhön voidaan käyttää kotitalousvähennystä.

Vuonna 2009 kotitalousvähennyksen käyttömahdollisuus laajeni koskemaan myös tieto- ja viestintätekniikan asennus- ja ylläpitotöitä. Aiemmin näistä ei ollut mahdollista saada kotitalousvähennystä. Nyt esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen sekä sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito katsotaan vähennykseen oikeuttavaksi työksi. Tämän muutoksen ansiosta voidaan nyt hyödyntää vähennyskelpoisuutta tietoliikenneyhteyksien käyttöönotossa sekä tietoturvapalveluiden ja hankittujen ohjelmien sekä päivitysten asentamisessa.

Info

Info

Vähennyskelpoisista korjaustöistä on olemassa tarkka listaus. Esimerkkejä perusparannus- ja kunnossapitotyöstä ovat:

  • Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti. Tähän mukaan luetaan myös sähkö- ja putkityöt
  • Rakennuksen ulkokunnostus, kuten maalaus ja parvekelasien asennus
  • Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt, aurinkotai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.
  • Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.
  • Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, mutta osakkeenomistajat saavat kotitalousvähennyksen asennustyöstä, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset. Esimerkiksi parvekkeen lasittaminen kuuluu asunnon kunnossapito- ja perusparannustöihin. Jos yksityinen teettää työn ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä, voi työstä aiheutuneista työkustannuksista saada kotitalousvähennystä. Parvekelasitus on hyvä ajoittaa esimerkiksi huoneistoremontin yhteyteen.

Kuka saa vähennyksen

Vähennyksen saa se henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Konkreettinen työ on suoritettava joko maksajan omassa asunnossa, hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Kotitalousvähennystä ei voi saada työstä, jonka tekee vähennystä hakeva henkilö itse tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuva henkilö.

Arvonlisäverollisesta työkorvauksesta saa vähentää 45 %, kun työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä veronalaista toimintaa harjoittavalta yrittäjältä tai yritykseltä. Kotitalousvähennystä ei ole mahdollista saada sellaisesta työstä, jota varten on vastaanottanut tukea. Poikkeuksena avustusten saamisen yhteydessä on kuitenkin pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus, joka ei estä kotitalousvähennyksen saamista.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennyksen haku tapahtuu verotoimiston kautta. Haun voi tehdä pääpiirteissään kolmella eri tavalla:

  • Vähennystä voi hakea etukäteen.
  • Heti työn teettämisen jälkeen.
  • Verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.

Kotitalousvähennyksestä pääsee siis hyötymään myös kesken vuotta ja saa silloin omasta palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty konkretisoituu silloin selvästi, joten kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää. Mikäli suunnitelmissa on teettää kuluvan vuoden aikana tavanomaista kotitaloustyötä, voi summan ilmoittaa verottajalle etukäteen. Kun ilmoitus on tehty, saa uuden verokortin alennetulla veroprosentilla.

Verokortti ja veroprosentti päivitetään myös silloin, kun teetetty työ on kooltaan suurempi. Ilmoittaminen tapahtuu tässäkin tapauksessa verotoimistoon. Jos vähennys haetaan vasta verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä, käytetään kotitalousvähennystä varten olevaa lomaketta (14 Kotitalousvähennys). Lomake lähetetään täytettynä muun veroilmoituksen yhteydessä verottajalle.

Verottajalle kannattaa aina ilmoittaa kaikki vuoden aikana ostettu kotitalousvähennykseen oikeuttava työ. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä nähtäväkseen tarvittaessa. Kuitit ja tositteet on kuitenkin muistettava säilyttää huolella ja saadessaan kuitin on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike- ja materiaalikuluista.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puinen vanha vaaleansininen omakotitalo, jonka kuistin vierellä kasvaa istutuksia
Asiaa 1940-luvun talon perustuksista ja alapohjasta
1940-luvulla rakennetut talot ovat monesti hurmaavia ja kestävällä käsityötaidolla tehtyjä, mutta niiden perustusten ja alapohjan kunnossapito vaatii erityistä huomiota, sillä vuosikymmenten aikana rakenteet altistuvat kulumiselle ja kosteusongelmille. Rakennusmääräykset ja vaatimukset ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana, eikä vanhoissa taloissa välttämättä ole nykyaikaisia ratkaisuja kosteuden hallintaan.Sokkeliin imeytyvä vesi, puutteelliset salaojat tai virheellisesti ohjatut kattovedet voivat ajan myötä aiheuttaa vakavia rakenteellisia ongelmia, kuten kosteusvaurioita, homeongelmia ja lahovaurioita. Riskitekijät on tärkeä tunnistaa ja tehdä tarvittavat toimenpiteet ajoissa.Miten voimme parantaa 1940-luvun talon perustusten ja alapohjan kuntoa? Jos sokkeli tuntuu märältä tai on epäily, että alapohjassa on ongelmia, tutki alla olevat kohdat.
20213_69610.jpg
Näin valitset kylpyhuoneeseesi sopivan suihkuratkaisun
Kaappi vai nurkkaus, seinä vai ovi, liukuva vai kääntyvä, suora vai kaareva, kirkas vai huurteinen? Suihkuratkaisuissa valinnanvaraa on niin paljon, että valinnan tekeminen voi tuntua haastavalta. Vaikka kylpyhuonekuvastojen ja sisustuslehtien kauniit kuvat ovat inspiroivia, tärkeintä on valita suihkukokonaisuus, joka on käytännöllisin ja tyylikkäin juuri oman kodin kylpyhuoneeseen. Poimi tästä vinkit sopivan suihkuratkaisun valintaan!
Sokkelin pinnoitus kivirouhetta käyttäen
Miten sokkelin voi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
Puut palavat tulipesässä
Virheet puun poltossa kasvattavat päästöjä
Kylmällä ilmalla tulisijan käyttö on tyypillinen tapa lisätä lämpöä. Takassa palava tuli tuo myös tunnelmaa. Olisi tärkeää osata käyttää tulisijaa oikein, jotta puiden poltosta saatu energia saadaan tarkasti talteen eikä turhaan lisätä kasvavaa päästömäärää.
202011_67421.jpg
Laatoitettava kaivonkansi, jolla on kaksi käyttötapaa - voit vaihtaa kannen ilmettä helposti vaikka päivittäin
Uuden innovatiivisen Vieser Flip -kaivonkannen toisella puolella on valitsemasi laatta, toisella puolella ruostumaton teräspinta. Kumpi puoli on ylöspäin – valinta on sinun. Kantta kääntämällä voit uudistaa kylpyhuoneesi ilmeen vaivattomasti vaikka joka päivä.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys:Upotettavat valaisimet väli- ja yläpohjassa?
Kysymys:Olen suunnittelemassa puolitoistakerroksista puurakenteista huvilaa. Valaistus on ajateltu toteutettavan osaksi kattoon upotettavilla valaisimilla. Upotetut valaisimet vaikuttavat vaativan pääosin vähintään 100mm upotustilaa. Onko järkevintä tehdä välipohjaan kauttaaltaan tuo 100mm alaslasku vai onko järkevämpää tehdä vain matala koolaus sähköjohdoille ja lävistää välipohjarakennetta valaisinten kohdalta, siten että valaisinten kotelot työntyvät kattokannattajien alapinnassa olevan rakennuslevyn lävitse villatilaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton