• Etusivu
  • Piha

KIRJAESITTELYMikko Mansikka: Pihoja ihmisille - kivikorttelien vihreät keitaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.06.2015
20121_29159.jpg

Multikustannus

Kaupunkien suurten umpikorttelien sisällä, rakennusmuurien kätköissä, on suojaisia ja usein laajojakin piha-alueita. Avariksi ja yhtenäisiksi suunnitellut ulkotilat on pilkottu raja-aidoin ja täytetty erilaisilla rakennelmilla tai asfaltoitu parkkipaikoiksi.

Arkkitehti Mikko Mansikka on tutkinut, miten kaupunkien laiminlyödyt korttelipihat voidaan palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä eli asukkaitten virkistykseen. Onnistuneet esimerkit muista Pohjoismaista osoittavat, että kaupungin, kiinteistöjen ja asukkaiden yhteistyöllä ja hyvällä suunnittelulla on mahdollista toteuttaa monenlaisia ihmisläheisiä ja luonnonmukaisia ratkaisuja.

Kirjassa käydään läpi kaupunkipihojen historiaa ja uusia, ekologisia suunnitteluperiaatteita sekä annetaan ohjeita onnistuneen pihahankkeen valmisteluun ja läpiviemiseen.

Kirja on suunnattu erityisesti taloyhtiöille, asukasyhdistyksille ja kaikille kaupunkipihojen elävöittämisestä kiinnostuneille. Upeat värikuvat motivoivat pohtimaan oman korttelin potentiaalia.

ISBN 952-468-102-1
1. painos 2006
Sidottu, 172 sivua

Sisällysluettelo

Kirjan sisällysluettelo näyttää tiivistetysti seuraavalta; (suluissa sivut)ja kursiivilla sisällön kuvaus:

Aluksi (sivut 7-8)

Tervetuloa pihakatselmukseen (9-12)

Korven ja puutarhan valtataistelu (13-16)
Puutarhan tulo Suomeen ja kaupunkipihan historiaa

Näkemys ja tahto (17-34)
Aluerakentamisen taustalla erilaisia näkemyksiä

Pihaparannuksen lähtökohtia (35-38)

Lyhyt ympäristöoppi (39-44)

Kansalaisrohkeutta (45-54)
Ympäristötietoutta ja uusia ajatuksia

Innostusta Tanskasta (55-66)

Käyttöpihasta elämyspihaan (67-76)
Tilasuunnittelua ja elämysarvoja

Piharyhmän työkalupakki (77-112)
Ideoidaan, suunnitellaan, toteutetaan - ja lopuksi ollaan valmiissa pihassa

Ekologian pelisäännöt (113-118)

Ekologisia kokeiluja (119-150)

  • Tanskan Enghave Plads - lintuja asfaltin tilalle
  • Hollannin De Bikkershof - kuin maalla
  • Tukholman vihreät pihat: ympäristöoppia asukkaille
  • Kokemuksia käytännöstä

Toimintapolku pähkinänkuoressa

(151-156)


  • Ensimmäinen rasti: Tee aloite!
  • Toinen rasti: Ideoi!
  • Kolmas rasti: Kerää tietoa!
  • Neljäs rasti: Suunnittele!
  • Viides rasti: Toteuta!
  • Kuudes rasti: Nauti!

Kaupunkipihan tulevaisuus

(157-158)

Kirjallisuutta, yhteystietoja, Sammandrag, Kuvaluettelo

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20189_54821.jpg
Jokaiseen elämänvaiheeseen sopiva koti
Kastellin talovalikoimasta löytyy laaja valikoima eri kokoisia ja eri tyylisiä talomalleja moneen eri elämänvaiheeseen. Kaikki talomallit ovat saatavilla joko esitetyllä pohjaratkaisulla tai muunneltunsa sellaiseksi kuin sinä itse haluat valitsit sitten 1-, 1½- tai 2-kerroksisen ratkaisun.1-kerrosratkaisut1½-kerrosratkaisut2-kerrosratkaisutTilaa Kastelli-taloesite
20081_7971.jpg
Ainutlaatuinen savikattotiiliuutuus-Smaragd
Monier savikattotiilituotteista uusin on ainutlaatuinen, laattamainen Smaragd-tiili. Smaragd antaa talolle yksilöllisen ja modernin tyylikkään ilmeen. Smaragdissa yhdistyvät moderniulkoasu ja tekninen toimivuus. Ulkoisesti se on täysin uudennäköinen kattotiili. Valmistusmenetelmiltään Smaragd kuitenkin noudattaa savitiilien perinteitä ja on siten laatuominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Jos tavoitteena on ylellinen, näyttävä ja pitkäikäinen kattoratkaisu, valinta on silloin Smaragd-savikattotiili.
20231_80704.jpg
Mitkä ovat rakenteiden U-arvot?
Mikä on U-arvo? U-arvo on lämmöneristeen, rakennusosan tai rakenteen lämmönläpäisevyyttä kuvaava arvo, joka aiemmin tunnettiin k-arvona. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin lämpö säilyy halutulla puolella rakennetta tai eristekerrosta. Rakennuksen vaipan lämpöhäviö on laskettavissa kun tiedetään rakennusosien pinta-alat sekä lämmönläpäisykertoimet.Rakennuksen vertailulämpöhäviön laskennassa käytettävät rakennusosakohtaiset lämmönläpäisykertoimet:
20213_69486.jpg
Uusi design liesikupu sulautuu keittiöön ja poistaa käryt tehokkaasti
Liesikupu on yksi tärkeimmistä keittiön varusteista, sillä se poistaa ruuanlaitosta syntyneet käryt ja kosteuden. Näin keittiö ja koko huoneisto pysyvät raikkaana myös ruuanlaiton jälkeen. Yhtä tärkeää on, että kupu sopii keittiön ilmeeseen.Uusi Vallox Delico -liesikupusarja sopii vaativaankin makuun. Sen eleetön ja hillitty skandinaavinen design istuu tyylikkäästi keittiöön, olipa se minkä värinen tahansa.
20222_76849.jpg
Näin saat edullisen ja ekologisen lämmityksen
Kodin lämmitysjärjestelmän valinta ei ole vain pikkujuttu. Hyvin suunniteltuun järjestelmään kannattaa sijoittaa, sillä se takaa huoletonta asumista pitkäksi aikaa. Oikein mietitty sekä mitoitettu lämmitysjärjestelmä on myös helppo ekoteko. Tässä esittelyssä Boschin uutuus.Maalämpöpumppu Bosch Compress 7800i LW/M on erinomainen valinta kotisi lämmittäjäksi, se takaa edullisen ja toimintavarman lämmityksen ympäri vuoden. Boschin uudesta maalämpöpumpusta löytyy moderni värillinen kosketusnäyttö, erinomainen käyttöveden tuotto sekä kierroslukuohjattu kompressori. Automatiikka ohjaa lämpöpumpun toimintaa säätöjesi mukaan, jolloin saavutat suurimman mahdollisen säästön kuitenkaan mukavuudesta tinkimättä.
20217_71594.jpg
Asuntomessujen teräsrunkoiset helmet - ProModi ja Pyörre
Parhaillaan käynnissä olevilla Lohjan asuntomessuilla käy kuhina. Hiidensalmen messualueelle on noussut toinen toistaan upeampia koteja, ja jokaiseen taloon jonottaa innokkaita messukävijöitä. Lohjalainen kevytrakentamisen pioneeri ja teräksisten rakennustuotteiden valmistaja Aulis Lundell Oy on toteuttanut kotikentälleen kaksi teräsrunkoista taloa, ProModin (kohde 2) ja Pyörre-talon (kohde 7). Talojen lopputuloksissa konkretisoituu yrityksen yli neljän vuosikymmenen aikana kertynyt kokemus, innovatiivisuus ja osaaminen.Messut ovat avoinna 8.8. asti, joten vielä ehtii paikan päälle tutustumaan taloihin ja teräsrakentamiseen. Nähdään messuilla!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton