• Etusivu
  • Rakentaminen

Kiinteistön omistaja! Olet vastuussa hulevedestä ja sen hallinnasta

Mariana Ravonius
Päivitetty 25.04.2025
hulevedet pihoilla

Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille.

Hulevesi on taatusti tuttu sanana, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille, varsinkin jos pihat ovat asfaltoituja tai muuten pinnoitettu materiaalilla, joka ei läpäise vettä. Ilmiö korostuu myös keväisin sulamisvesien aikaan. Myös rakennusten perustusten kuivatusvedet luetaan hulevesiin, vaikka ne eivät suoraan hulevettä olekaan.

Miten ylimääräisestä vedestä sitten päästään eroon?

Hulevesien johdatus

Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin. Oikea osoite hulevedelle ovat erilliset hulevesiviemärit sekä avo-ojat, joista vesi päätyy lopulta mereen tai vesistöön.

Hulevesi saattaa sisältää esimerkiksi kaupunkien kaduilta kertyvää likaa kuten tiesuolaa tai raskasmetalleja. Hulevesien poisjohtamiseen kannattaa perehtyä sekä laatia asianmukaiset suunnitelmat, jotta kokonaisuus tulisi hallintaan.

Huomaathan että et saa ohjata hulevesiä omalta pihaltasi naapurisi ongelmaksi.

Ohjeita sekä apua suunnitteluun sekä toteutukseen saat oman kaupunkisi/kuntasi rakennusvalvonnasta.

<p data-block-key="mxi65">Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin.</p>
Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin.

Vähennä huleveden määrää

Syntyvän huleveden määrään pystyy vaikuttamaan omien valintojensa avulla. Päällystämättä jätetyt, soralla olevat pihat imevät sadeveden itseensä.

Myös viherkatot ovat yksi keino hillitä lainehtivaa pihaa hidastamalla veden tuloa katolta.

On kaikissa tapauksessa kiinteistön omistajan vastuu miettiä, mikä on paras tapa huolehtia hulevesien poisto niin, että vedet eivät kulkeudu omalta tontilta muiden riesaksi.

Info

Info

Muista:

  • Sinulla on velvollisuus huolehtia imeytymättömille pinnoille kertyvästä vedestä.
  • Ensisijaisesti hulevedet on syytä pyrkiä imeyttämään oman tontin maaperään ennen sen johtamista hulevesijärjestelmään tai -viemäriin.
  • Suunnittele yhdessä asiantuntijan kanssa hallittu hulevesien poisto.
  • Älä ohjaa hulevettä muiden ongelmaksi.

Ratkaisuja hulevesien hallintaan

<p data-block-key="mxi65">Vaikuta itse kertyvän huleveden määrään.</p>
Vaikuta itse kertyvän huleveden määrään.

Lähteet:
https://www.vesi.fi
https://www.hsy.fi
https://www.kak-laki.fi

Rakentaminen
viemäröinti
vesiputkistot
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202110_73087.jpg
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
20186_53550.jpg
Linjasaneeraus ja märkätilat
Märkätilan seinien käsittely riippuu vanhan alustan tyypistä ja oikaisutarpeesta. Märkätilassa tulee käyttää ainoastaan kosteutta kestäviä tasoitteita ja laasteja. Tällaisia ovat sementtisideaineiset tuotteet, kuten esim. weber MTL Märkätilalaasti tai weber MT Märkätilatasoite.Vanhan rappauksen kunto ja tartunta alustaan on tarkastettava ennen tasoitustyön aloittamista. Paras tulos saavutetaan kun vanhat rappaukset tai tasoitteet poistetaan kokonaan. Heikoilla alustoilla suositellaan käytettäväksi verkkovahvistusta.
Huoltoteam kartoittamassa tilannetta.jpg
Kiinteistön pumppaamot ovat strateginen huollon kohde
Jätevesi-, sadevesi- ja perusvesipumppaamojen katkeamaton toiminta on erittäin tärkeää kiinteistöissä, joissa ne vaaditaan. Tärkeä osa pumppaamojen ylläpitoa ovat vuosihuoltosopimukset. Säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla varmistetaan pumppaamojen häiriötön toiminta ja pidennetään pumppaamon elinkaarta. Koska teidän pumppaamonne on viimeksi tarkastettu ja huollettu?
20072_3689.jpg
Julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
202110_73213.jpg
Mittaa kahdesti, leikkaa kerran: vinkit listoituksen tekoon
Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton