• Etusivu
  • Talo

Kiinteistön kevättarkastus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.04.2011
20114_25291.jpg

Tarkasta asuinrakennus sisäpuolelta Kuva: Ido

Runsaslumisen talven ja kovien pakkasten jälkeen kannattaa kiertää ja tarkastella koko kiinteistönsä kuntoa kriittisellä silmällä – niin sisältä kuin ulkoa. Esimerkiksi rakennusten ja pihan rakenteiden kunnon tarkkaileminen on tärkein keino estää vakavien vaurioiden syntyminen ja heti keväällä tehty talven vaurioiden korjaaminen auttaa myös pihan kasvillisuutta. Tähän artikkeliin on koottu luettelot, joiden avulla voit arvioida kiinteistösi kuntoa vuosittain. Uudisrakennuksen tärkeimmät tarkastuskohteet voit listata yhdessä suunnittelijoiden kanssa.

Kevät on hyvää aikaa niin pihan, kasvillisuuden kuin pihan rakenteiden ja rakennusten kunnon tarkastamiseen, sillä silloin talven aiheuttamat vauriot paljastuvat ja tarvittavat korjaukset voidaan tehdä välittömästi tai heti tulevana kesällä. Muista, että kunnon arviointi on silmämääräistä. Jos epäilet, että kiinteistössäsi on vakavia vaurioita, niin ota yhteyttä alan asiantuntijaan tai paikalliseen rakennusvalvontaviranomaiseen.

sekä ulkopuolelta Kuva: Ruukki
sekä ulkopuolelta Kuva: Ruukki

Muistilista kiinteistön omatoimiseen kunnontarkkailuun

Tarkkaile koko kiinteistön kuntoa jatkuvasti ja tee tarvittavat korjaus-, huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet mahdollisimman pian.

Asuinrakennuksessa:

  • Varmista ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus
  • Tarkkaile veden ja energian käyttöä
  • Tarkasta märkätilojen saumat ja tiivisteet ja varmista, että wc-istuimen säiliö ei vuoda
  • Puhdista lattiakaivot ja tarkasta, että lattiakaivo on tiivis
  • Varmista paloturvallisuus; testaa palovaroittimen toiminta ja varmista, että jauhesammutin ja sammutuspeite ovat käyttökunnossa
  • Huolehdi hormien nuohouksesta
  • Tee rakennuksen syys- ja keväthuolto säännöllisesti
  • Huolla LVIS -järjestelmät säännöllisesti
  • Tarkista rakenteiden, huonetilojen ja taloteknisten järjestelmien kunto
  • Käy kellarissa ja ullakkotiloissa tarkistamassa rakenteiden kunto

Pihalla:

Tarkista katon rakenteet, kattotarvikkeet sekä sadevesijärjestelmien kunto Kuva: Vesivek
Tarkista katon rakenteet, kattotarvikkeet sekä sadevesijärjestelmien kunto Kuva: Vesivek
  • Tarkasta, että räystäskourut ja lumiesteet ovat ehjät
  • Puhdista loiskevesikourut, rännikaivot ja sadevesiviemäreiden purkupaikat
  • Tarkista salaojat
  • Tarkasta vesi- ja reunapellitysten kiinnitykset
  • Tarkista pihan rakenteiden ja rakennusten maalipinta ja kunto
  • Käy läpi pihan kasvillisuus ja nurmikon kunto
  • Käy läpi pihan pinnoitteiden, pihakalusteiden ja -tarvikkeiden kunto
  • Tarkista syksyllä, että hiekoitusmursketta on talven liukkaita varten
Siisti, korjaa ja huolla heti huomatessasi; säännöllisillä tarkastuksilla vältyt suuremmilta vahingoilta!
Tarkista pihan rakennukset Kuva: Jalotakka
Tarkista pihan rakennukset Kuva: Jalotakka
sekä pihan kasvit ja istutukset
sekä pihan kasvit ja istutukset
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20131_33573.jpg
Täyslämmin Kastelli-huvila on ympärivuotisten ykkönen
Viihtyisää vapaa-aikaa ympäri vuoden täyslämmin Kastelli-huvilaHuippusuositut Kastellin Täyslämpimät huvilat on suunniteltu ja rakennettu ympärivuotiseen loma-asumiseen. Arkkitehtien suunnittelema Kastelli-huvila on viihtyisä vapaa-ajanasunto, joka toimii täydellisesti myös ympärivuotisena kakkosasuntona. Kaikkien Kastelli-huviloiden lämpimyys, mukavuus ja huolettomuus ovat samaa korkeaa tasoa kuin Kastellin omakotitaloissa.Toimivassa ja tasokkaasti varustellussa huvilassa on mukava viettää vapaa-aikaa perheen ja ystävien parissa. Ja joskushan voi myös tehdä etätöitäkin rauhoittavan luonnon keskellä. Kastellissa huvilaelämä on parhaimmillaan!Tilaa esite
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20179_50142.jpg
Suodattimen pitää puhdistaa liikenteen hiukkaset
- Auton huollosta pidetään usein parempaa huolta kuin asunnon, vaikka kodin kunnolla on merkittävä vaikutus siellä asuvien terveyteen. Kotia pitää huoltaa säännöllisesti, ihan niin kuin autoakin. Ei riitä, että rakennukseen on asennettu ilmanvaihtojärjestelmä. Jos sen suodattimia ei vaihdeta ja venttiileitä puhdisteta, sisäilman laatu heikkenee. Liian likaantuneet suodattimet menettävät tehonsa, jolloin raittiin ilman on vaikeampi läpäistä suodatinta. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta, kun ilma ei vaihdu kunnolla, muistuttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Myös väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä. Usein oireet tulevat voimakkaampina lapsille. Huono sisäilma rasittaa erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joiden hapenottokyky on jo valmiiksi alentunut.Ilmanvaihdon suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään 2–3 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat alkusyksy siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua. Riittävä vaihtoväli riippuu osin talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.– Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja uusiminen kuuluvat taloyhtiölle, mutta venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto yleensä asukkaille. Sovitut vastuujaot selviävät yhtiöjärjestyksestä. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää asumisviihtyvyyttä. Siksi asiasta kannattaa tarvittaessa muistuttaa huoltoyhtiötä ja isännöitsijää. Omakotitaloissa ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina omistajan vastuulla, Schlauf kertoo.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20089_12917.jpg
Valitse ympäristöystävällinen Spirit-laminaatti
Spirit-uutuuslaminaatti valmistetaan modernilla valmistusmenetelmällä, jossa kuosi painetaan suoraan erikoisvalmisteisen puukuitulevyn pintaan, joten kuviopaperia ei käytetä lainkaan kuten perinteisissä laminaattilattioissa. Tämä säästää paperia ja optimoi resurssien käyttöä koko valmistusprosessissa sekä vähentää valmistusmateriaalien kulutusta ja säästää arvokkaita luonnonvaroja.
20214_69981.jpg
Lajittelulla jäte muutetaan raaka-aineeksi
Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat osa kiertotaloutta. Kiertotalous on laaja kokonaisuus, johon kuuluvat suunnitelmallinen raaka-aineiden käyttö, kestävä tuotesuunnittelu, materiaalien uudelleenkäyttö ja jätteen määrän vähentäminen. Tässä jätteiden huolellisella lajittelulla on merkittävä vaikutus. Kuka tahansa voi osaltaan vaikuttaa, sillä lajittelu on yllättävänkin helppoa.
20231_80545.jpg
Haiseeko huoneessa viemäri?
Haiseeko huoneessa viemäri? Lattiakaivon erikoisvesilukko on usein helppo ratkaisu harmilliseen ongelmaan. Vieserin lattiakaivoihin saatavilla oleva erikoisvesilukko on nopea ja helppo jälkiasentaa, joten asukas voi tehdä sen tarvittaessa itsekin ilman erityisosaamista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton