• Etusivu
  • Talo

Kiinteistöalalle uusi energiatehokkuussopimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.12.2009
51_P_28939.jpg

10.12.2009 allekirjoitettiin uusi Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus 2010-2016, jonka tarkoituksena on vähentää rakennusten energian kulutusta ja päästöjä. Puitesopimuksen allekirjoittivat ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry. Vuoden 2010 alusta astuu voimaan myös vuokra-asunto-yhteisöjen toimenpideohjelma, johon sitoutuu ensivaiheessa yhdeksän toimijaa.

"Uusi sopimus on hieno osoitus energiatehokkuuden parantamisen eteen tehtävästä pitkäjänteisestä ja systemaattisesta työstä. Energiatehokkuussopimuksessa ministeriöt ja ammattimaiset kiinteistönomistajat sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja toimiin energiatehokkuuden edistämiseksi", asuntoministeri Jan Vapaavuori toteaa. Ensimmäinen kiinteistöalan energiatehokkuussopimukseen liittyvä toimenpideohjelma on tehty vuokra-asuntoyhteisöille. Siihen liittyivät tänään Asuntosäätiö, Espoonkruunu, Helsingin kaupungin asuinkiinteistöyhtiöt, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, Mikalo Oy, SATO, Suomen Asumisoikeus, VAV ja VVO. Seuraavaksi selvitetään mahdollisuutta kehittää toimenpideohjelma toimitiloille.

Parannuksia olemassa olevan kiinteistökannan energiatehokkuuteen

Energiatehokkuussopimusten taustalla on toukokuussa 2006 voimaan tullut energiapalveludirektiivi, joka velvoittaa Suomen toteuttamaan toimia, joilla saavutetaan 9 prosentin energiansäästöt. Kiinteistöala on kuudes toimiala, joka ottaa käyttöön vuoteen 2016 ulottuvan energiatehokkuussopimuksen. Sopimus tukee myös rakennusten energiatehokkuusdirektiivin tavoitteita parantaa energiatehokkuutta ja vähentää energiankulutuksesta aiheutuvia päästöjä.

Uudisrakennusten energiatehokkuutta voidaan melko helposti ohjata rakentamismääräyksin ja normein. Uusien rakennusten osuus rakennuskannasta on kuitenkin pieni, minkä vuoksi on erittäin tärkeää löytää keinoja myös olemassa olevan kannan energiatehokkuuden parantamiseen. "Kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen puitteissa alalle luodaan uusia verkostoja, mikä helpottaa hyvien toimintatapojen levittämistä laajaan käyttöön. Haluamme aktiivisesti etsiä ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Toiminnan kehittämisen kannalta tärkeää on myös sopimuksen myötä saatava vertailutieto energiankulutuksesta", kuvailee RAKLIn hallituksen puheenjohtaja Aulis Kohvakka.

Huolellisuutta käyttöön ja kiinteistönhoitoon

Yksi esimerkki vuokra-asuntokiinteistöjen sitoutumisesta energiansäästöön on se, että mukana olevien tahojen tekemissä kiinteistönhoitosopimuksissa tullaan jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Merkittäviä säästöjä voidaan saada aikaan nopeastikin esimerkiksi hoitamalla talotekniikan säädöt kuntoon, vaihtamalla vesikalusteita energiapihimpiin ja pitämällä huonelämpötilat oikealla, noin 21 asteen tasolla. Toimenpideohjelma edellyttää siihen liittyviltä yhteisöiltä selviä energiansäästötavoitteita sekä suunnitelmallista työtä toimintansa kehittämiseksi.

Kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen valmisteluun ovat osallistuneet ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry sekä Motiva Oy. Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelman valmistelussa ovat lisäksi olleet mukana Espoonkruunu, Helsingin kaupungin kiinteistöosakeyhtiöt, SATO, VAV ja VVO. Energiatehokkuussopimus jatkaa Kiinteistö- ja rakennusalan energiansäästösopimus KRESS:n ja Asuinkiinteistöalan energiansäästösopimus AESS:n puitteissa aloitettua työtä.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20113_24764.jpg
VILPE<sup>®</sup>-vesikattotuotteet takaavat tehokkaan ilmanvaihdon
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kattorakenteiden tuuletus on erittäin tärkeää, koska se estää kondenssiveden muodostumista ja siten home- ja mikrobikasvustojen syntymistä kattorakenteisiin. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Lisätietoa tuotteistaKattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulunKattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.
kiinnitysmalli
Kiinnitystarvikkeet turvalliseen rakentamiseen
Rakentaminen perustuu eri materiaaleista koostuvien osien kiinnittämiseen. Turvallinen kiinnittäminen alkaa alustana toimivalle rakennusmateriaalille soveltuvan kiinnikkeen valinnalla.
20195_57720.jpg
Tuplasti asuintilaa ja moderni ilmanvaihto rintamiestaloon
Vesa Vuorisen ja Tiina Haaksilahden koti Raision Kuloisissa on alun perin 1950-luvulla rakennettu tunnelmallinen rintamamiestalo. Opettajapariskunta on ehostanut talon sisäosia erinäisillä remonteilla vuosien mittaan ja viimeksi oli uudistettu asunnon kylpy- ja saunatilat. Pariskunnan seuraava tavoite oli kunnostaa 1,5-kerroksisen talon yläkerta. Toisen kerroksen tilat olivat ahtaat ja liian matalat, lisäksi sinne johtava portaikko oli hankalakulkuinen ja vaarallisen jyrkkä.
20083_9872.jpg
TERCA -runko- ja väliseinätiilet
Perinteisesti väliseinät on tehty kevytrakenteisina ajatellen vain asentamisen helppoutta, eikä sen enempää tulevaa asumisviihtyvyyttä. Kotitalouksien jatkuvasti lisääntynyt viihde- ja kodinkoneiden määrä aiheuttaa kuitenkin lisääntyvää melua, joka useimmiten on ns. matalataajuuksista ääntä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää ottaa jo suunnitteluvaiheessa huomioon, miten kyseiset asiat käytännössä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla.Yksi erinomainen tapa on tehdä väliseinät tiilirakenteisina. Massiivisena rakenneratkaisuna tiili vähentää matalien äänien synnyttämää värähtelyä ja samalla luo parempaa asumisviihtyvyyttä. Jokainen perheenjäsen voi näin harrastaa rauhassa juuri niitä asioita, jotka kullekin ovat mieluisia, muita samassa taloudessa asuvia häiritsemättä. Toki huoneiden tiiveydelläkin on merkitystä, mutta rakenteellinen melu saadaan näin pienentymään oleellisesti.Lisätietoa TERCA tiilitalosta...
Puut palavat tulipesässä
Virheet puun poltossa kasvattavat päästöjä
Kylmällä ilmalla tulisijan käyttö on tyypillinen tapa lisätä lämpöä. Takassa palava tuli tuo myös tunnelmaa. Olisi tärkeää osata käyttää tulisijaa oikein, jotta puiden poltosta saatu energia saadaan tarkasti talteen eikä turhaan lisätä kasvavaa päästömäärää.
20233_81313.jpg
Asumismukavuutta tiivistämällä
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta, niin kesällä kuin talvellakin. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa, vähentävät asunnon lämmitystarvetta talvisin ja kesäisin ei päästä lämmintä ilmaa tai pölyäs sisälle.Uusia tiivisteitä hankkiessa kannattaa muistaa, että laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kuntoolisi hyvä tarkistaa vuosittain ikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen. Tarkista tiivisteet nyt!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton