• Etusivu
  • Talo

Keittiö on kodin paloriskialuetta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.11.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Käykö kotiliesi kuumana?


Keittiö on kodin paloturvallisuuden haaste. Keittiössä on kuumenevia ja pölyä kerääviä laitteita, jotka vaativat jatkuvaa silmälläpitoa ja säännöllistä huoltoa. On hyvä opetella uusia, turvallisuutta edistäviä tapoja, joilla ehkäistä keittiöpalot, koska keittiössä on tänäkin vuonna syttynyt satoja tulipaloja ja osa niistä on ollut kohtalokkaita. Kaikkiaan tulipaloissa on lokakuun loppuun mennessä kuollut 74 ihmistä.

Kodinkoneista eniten tulipaloja aiheuttaa liesi – täsmällisemmin sanoen lieden väärä käyttö. Liesi itsessään syttyy äärimmäisen harvoin. Sen sijaan liedelle kuumenemaan unohdetut keitokset saattavat sytyttää tulipalon. Edes lieden lähistöllä ei saa säilyttää mitään syttyvää. Keittiötöiden tuoksinassa muoviset tai pahviset esineet ja pakkaukset voivat päätyä kuumalle liedelle ja syttyä. Liekit yltävät helposti ilmanvaihtohormeihin, ja näin laajempikin tulipalo saa nopeasti alkunsa.

Lieden turvallisuutta edistävät esimerkiksi ylikuumenemissuojat ja aikakatkaisulaitteet. On olemassa myös elektronisia liesivahteja, jotka katkaisevat liedestä virran, jos palovaroitin havaitsee savua ilmassa. Lisäksi on tärkeää estää lapsia tai kotieläimiä aiheuttamasta liesipaloa.

Jääkaappi palaa kuin soihtu


Kylmälaitteiden taustat on syytä imuroida säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Niihin kertynyt pöly estää ilmankierron, aiheuttaa laitteessa kuumenemista ja ehkä vikaantumista sekä jopa tulipalon. Kylmälaitteiden palot ovat nopeita, rajuja ja turmiollisia. Jääkaapit ja pakastimet, joiden taustat imuroidaan säännöllisesti, kuluttavat myös vähemmän sähköä kuin imuroimattomat.

Pienlaitteet, kuten kahvinkeittimet ja leivänpaahtimet kannattaa varustaa automaattisella virrankatkaisulla. Myös uusilla käytännöillä, kuten pistotulppien irrottamisella pistorasioista aina käytön jälkeen, edistetään keittiön ja koko kodin paloturvallisuutta.

Keittiö on kodin tila, jossa on tämän ja viime vuoden tulipalotilastojen perusteella syttynyt eniten tulipaloja. Seuraaviksi paloalttiimmat tilat ovat sauna ja olohuone. Kuolemaan johtavat palot syttyvät useimmiten makuuhuoneesta.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20077_5715.jpg
Väliseinät ja väliovet mitä huomioitava?
3.4 SisätyötSisätyöt ovat jo pitkällä. Talon säilyvyyden osalta yksi tärkeimmistä töistä on edessä. Suomalaisen rakentamisen ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun sauna siirrettiin erillisestä rakennuksesta sisätiloihin.
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
20154_43012.jpg
Puukiuas ja takka samassa paketissa
Aurinko alkaa vähitellen lämmittää ja valon määrä lisääntyy - kesä on täällä taas. Nyt on oikea aika sijoittaa lämpöön sekä tunnelmaan ja hankkia uusi kiuas kotiin tai mökille. Makeat löylyt uudesta kiukaasta, tai kodikas takkatulen loimu –mikä sen parempaa.
20133_34374.jpg
Sähköenergian hinta
Sähköenergian hinta muodostuu kahdesta erillisestä palvelustaSähköenergian hinta muodostuu sähkön siirtopalvelusta, itse sähköenergiasta sekä näihin molempiin liittyvistä veroista. Sähkön siirto, eli verkkopalvelu on aina paikallisen jakeluverkonhaltijan yksinoikeus, mikä tarkoittaa sitä että siirtopalveluaan kuluttaja ei voi kilpailuttaa.
20081_8016.jpg
Koriste-esineiden asettelu
Onnistuneet pintamateriaali- ja värivalinnat, hyvä valaistus ja huolella valitut huonekalut tekevät huoneesta miellyttävän ja mukavan, mutta taideteokset ja koriste-esineet, huonekasvit ja erilaiset muistoesineet ovat elementtejä, joiden ansiosta huoneesta tulee persoonallinen ja mieleen painuva. Yksilöllisessä sisustuksessa esineet ovat tilassa esillä itsensä vuoksi. Sijoittelu on harkittua, ne eivät ole vain tilan täytettä.
20178_49995.jpg
Sertifiointikoulutus: Rakennusten lämpökuvaaja
Sertifioinnilla ammattilainen voi osoittaa osaamisensa. Samalla esim. remontin tilaaja tai rakennusalan työnantaja varmistuu henkilön ammattitaidosta ja siitä, että ammattilainen toimii hyvän rakennustavan mukaisesti.Sertifikaatin myöntämisen perusteena ovat sertifioinnin toimikunnan määrittelemien osaamisvaatimusten pohjalta laadittu henkilösertifiointikoulutus, kirjallinen tentti ja näyttökoe. Lisäksi voimassaolon edellytyksenä on työkohteiden raportointi ja säännöllinen täydennyskoulutus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton