• Etusivu
  • Talo

Kattoturva kuntoon talven varalle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2011
201111_28752.jpg

Kattoturvatuotteilla minimoidaan työskentelyn turvallisuusriskit.

Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.

Katolla liikkumisen turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Yleisin vieras katolla on nuohooja, mutta myös antenniasentaja tai ilmanvaihtolaitteen huoltaja voi käydä siellä aina silloin tällöin. Ilman kunnossa olevia kattoturvatuotteita ammattilaiset voivat kieltäytyä menemästä katolle.

Nuohousalan Keskusliitto huolissaan kattoturvan tasosta

–Työturvallisuuden parantaminen on eräs ammattikuntamme suurimpia haasteita. Katolla liikkumisen turvallisuus on nuohoojille luonnollisesti olennaisen tärkeää. Oikein asennetut tikkaat ja kattosillat ehkäisevät monta onnettomuutta, liiton puheenjohtaja Petteri Virranta painottaa.

Yli puoleen nuohoojille työssään sattuneista tapaturmista paljastuu syyksi puutteellisista kulku- ja työtasoista. Yleisin syy oli tikkaiden rikkoutuminen.

Uusissa rakennuksissa kattoturva on yleensä kunnossa, sillä ennen talon lopputarkastusta katolle on oltava asennettuina rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Sellaisia ovat mm. lumiesteet, kattosillat ja tikasaskelmat. Vanhemmissa rakennuksissa tilanne ei ole lainkaan yhtä hyvä.

Turvalliset tikkaat eivät heilu tai huoju.
Turvalliset tikkaat eivät heilu tai huoju.

Vanhoissa taloissa puutteita

Viimeksi Nuohousalan Keskusliitto kartoitti kattoturvalaitteiden riittävyyttä suomalaisissa pientaloissa kuusi vuotta sitten kyselylomakkeen avulla. Selvityksessä nuohoojia pyydettiin tarkkailemaan oman työnsä ohessa kiinteistöjen kattoturvalaitteita: talotikkaita, lapetikkaita, kattosiltoja ja piipputikkaita.

Kattoturvalaitteiden tila osoittautui huonoksi: keskimäärin 38:ssa prosentissa kiinteistöistä on jotakin huomautettavaa. Arviolta 50 - 60 prosentissa vapaa-ajan asunnoista on puutteita kattoturvavarusteiden osalta.

Kattotiilivalmistaja Monier Oy:n kattoasiantuntija Birgitta Pollari jakaa nuohoojien huolen. – Uudisrakentajat ostavat lähes aina täydellinen kattopaketin, johon kuuluvat luonnollisesti myös kaikki määräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Ne on suunniteltu ja testattu toimimaan yhdessä katemateriaalin kanssa. Samaan aikaan asennettaessa kiinnityksetkin tulevat yleensä varmistettua kunnolla, hän sanoo.

–Ongelmana ovat vanhat rakennukset, joissa kattoturva ei ole ehkä koskaan ollutkaan nykyisten vaatimusten tasolla. Vaikka oikeanlaiset talotikkaat ja kulkusillat tulisikin hankittua, niiden asentaminen ei onnistu aivan jokaiselta. Jo siksikin niiden hankkiminen saatetaan jättää hamaan tulevaisuuteen odottamaan suurempaa kattoremonttia, hän pelkää.

Moni havahtui runsaslumisen viime talven jäljiltä kaipailemaan katolleen myös lumiesteitä. Nekin tulisi asentaa hyvissä ajoin ennen uusien lumien tuloa.

Birgitta Pollari neuvoo miettimään lumiesteiden määrää ja sijoittamista ajan kanssa. Lain minimivaatimus ei vielä takaa turvallisinta lopputulosta.

Vaaratilanteet vältetään oikeilla kattoturvatuotteilla.
Vaaratilanteet vältetään oikeilla kattoturvatuotteilla.

Määräykset ovat selvät

Suomen rakentamismääräyskokoelman osa F2 rakennuksen käyttöturvallisuudesta määrää, että rakennuksen huoltamisen turvallisuus on varmistettava.

Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä vaativille rakennusosille ja laitteille on järjestettävä tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie. Katon kulkutiet myös suojaavat katemateriaalia vahingoittumiselta. Katolla, joka on kaltevampi kuin 1:5 kattokulkutie rakennetaan kattosiltaa ja tikasaskelmia käyttäen.

Nuohouksen helpottamiseksi kattosilta tulisi viedä mahdollisimman lähelle piippua. Lisäksi kulkutiet tulisi myös ulottaa kaikille muillekin huollettaville kohteille, kuten ilmanvaihtolaitteiden poistoputkille.

Kun talotikkaan nousukorkeus ylittää kahdeksan metriä, portaat on varustettava turvakiskolla tai selkäsuojuksella.

Avaimet käteen tiilikattoremontti


Talo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Vallox 125 MV
Ilmanvaihto on elämänlaatua
Raikas ilma uuteen tai vanhaan kotiinVallox Oy on 30 vuoden kokemuksella tehnyt toimivia sovelluksia ympäristöihin, joissa ilmanvaihdolta vaaditaan yksilöllisyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Pien- ja rivitalojen uudisrakentamisen ohella Valloxin järjestelmät sopivat myös saneerauskohteisiin, kerrostaloasuntoihin, kouluihin ja laitoksiin sekä toimistotiloihin.
20155_43504.jpg
Keskuspölynimurilla helposti puhdasta
Keskuspölynimurilla pidät kodin siistinä vähällä vaivalla. Imurointi sujuu kevyesti, nopeasti ja hiljaisesti. Sistem Air tehokkaat keskusyksiköt takaavat erinomaisen lopputuloksen.
20194_57241.jpg
Homehtumaton levy sopii märkätiloihin
Suunnitelma, valvonta sekä oikeat materiaalit osaavissa käsissä varmistavat sen, että märkätilapainajaisia ei tarvitse käytännössä kokea.
20133_34316.jpg
KNX-taloautomaatio tuo rakennukseen mukavuutta, yksilöllisyyttä, turvallisuutta ja energiansäästöä
Ohjelmoitava KNX-kodinohjausjärjestelmä suunnitellaan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden mukaanKaikkia kodin toimintoja voidaan ohjata yhdestä paikastaYksinkertaisimmillaan kodin sähköistystä voi ohjata yksittäisten laitteiden esimerkiksi säätimien ja läsnäolotunnistimien avulla. Tai kaikkea voi ohjata helposti yhdestä paikasta KNX-taloautomaatiolla. Käyttö perustuu yksilöllisesti ohjelmoitaviin tilanteisiin ja toimintoja voi ohjata myös matkapuhelimen avulla.Lue lisää KNX-kodinohjausjärjestelmästä
20193_56891.jpg
Tehokasta lämmöntalteenottoa ja viilennystä ilmanvaihdolla
Uusissa ilmanvaihtokoneissa on ollut jo jonkin aikaa LTO (lämmöntalteenotto), joka hyödyntää poistuvan ilman sisältämää lämpöenergiaa tuloilman lämmittämiseen. Tällöin ilmanvaihtokone säästää lämmityskustannuksissa. Mikäli ilmanvaihtokone on varustettu poistoilmalämpöpumpulla, se on tavallista LTO-konetta tehokkaampi.Poistoilmalämpöpumpulla voidaan myös tarvittaessa ottaa lämpöä tuloilmasta eli viilentää tuloilmaa helteillä. Lämpöpumpulla viilentäminen poistaa myös kosteutta ilmasta, mikä parantaa asunnon viihtyisyyteen ja suojaa rakenteita.Ilmanvaihdon yksi tärkeimmistä tehtävistä on liiallisen kosteuden poisto.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Piipun verhoilu?
Kysymys:Onko luvallista koteloida yläkerran vanha piippu kipsilevyllä? Piippu on täysin kunnossa ja ehjä, mutta vaatisi kovat oikaisuhommat ja helpoin olisi suoraan koteloida se ennen laatoitusta. Jos ratkaisu ei ole laillinen, niin olisiko jotain tarkoitukseen soveltuvaa levyä olemassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton