• Etusivu
  • Talo

Kattoturva kuntoon talven varalle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2011
201111_28752.jpg

Kattoturvatuotteilla minimoidaan työskentelyn turvallisuusriskit.

Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.

Katolla liikkumisen turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Yleisin vieras katolla on nuohooja, mutta myös antenniasentaja tai ilmanvaihtolaitteen huoltaja voi käydä siellä aina silloin tällöin. Ilman kunnossa olevia kattoturvatuotteita ammattilaiset voivat kieltäytyä menemästä katolle.

Nuohousalan Keskusliitto huolissaan kattoturvan tasosta

–Työturvallisuuden parantaminen on eräs ammattikuntamme suurimpia haasteita. Katolla liikkumisen turvallisuus on nuohoojille luonnollisesti olennaisen tärkeää. Oikein asennetut tikkaat ja kattosillat ehkäisevät monta onnettomuutta, liiton puheenjohtaja Petteri Virranta painottaa.

Yli puoleen nuohoojille työssään sattuneista tapaturmista paljastuu syyksi puutteellisista kulku- ja työtasoista. Yleisin syy oli tikkaiden rikkoutuminen.

Uusissa rakennuksissa kattoturva on yleensä kunnossa, sillä ennen talon lopputarkastusta katolle on oltava asennettuina rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Sellaisia ovat mm. lumiesteet, kattosillat ja tikasaskelmat. Vanhemmissa rakennuksissa tilanne ei ole lainkaan yhtä hyvä.

Turvalliset tikkaat eivät heilu tai huoju.
Turvalliset tikkaat eivät heilu tai huoju.

Vanhoissa taloissa puutteita

Viimeksi Nuohousalan Keskusliitto kartoitti kattoturvalaitteiden riittävyyttä suomalaisissa pientaloissa kuusi vuotta sitten kyselylomakkeen avulla. Selvityksessä nuohoojia pyydettiin tarkkailemaan oman työnsä ohessa kiinteistöjen kattoturvalaitteita: talotikkaita, lapetikkaita, kattosiltoja ja piipputikkaita.

Kattoturvalaitteiden tila osoittautui huonoksi: keskimäärin 38:ssa prosentissa kiinteistöistä on jotakin huomautettavaa. Arviolta 50 - 60 prosentissa vapaa-ajan asunnoista on puutteita kattoturvavarusteiden osalta.

Kattotiilivalmistaja Monier Oy:n kattoasiantuntija Birgitta Pollari jakaa nuohoojien huolen. – Uudisrakentajat ostavat lähes aina täydellinen kattopaketin, johon kuuluvat luonnollisesti myös kaikki määräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Ne on suunniteltu ja testattu toimimaan yhdessä katemateriaalin kanssa. Samaan aikaan asennettaessa kiinnityksetkin tulevat yleensä varmistettua kunnolla, hän sanoo.

–Ongelmana ovat vanhat rakennukset, joissa kattoturva ei ole ehkä koskaan ollutkaan nykyisten vaatimusten tasolla. Vaikka oikeanlaiset talotikkaat ja kulkusillat tulisikin hankittua, niiden asentaminen ei onnistu aivan jokaiselta. Jo siksikin niiden hankkiminen saatetaan jättää hamaan tulevaisuuteen odottamaan suurempaa kattoremonttia, hän pelkää.

Moni havahtui runsaslumisen viime talven jäljiltä kaipailemaan katolleen myös lumiesteitä. Nekin tulisi asentaa hyvissä ajoin ennen uusien lumien tuloa.

Birgitta Pollari neuvoo miettimään lumiesteiden määrää ja sijoittamista ajan kanssa. Lain minimivaatimus ei vielä takaa turvallisinta lopputulosta.

Vaaratilanteet vältetään oikeilla kattoturvatuotteilla.
Vaaratilanteet vältetään oikeilla kattoturvatuotteilla.

Määräykset ovat selvät

Suomen rakentamismääräyskokoelman osa F2 rakennuksen käyttöturvallisuudesta määrää, että rakennuksen huoltamisen turvallisuus on varmistettava.

Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä vaativille rakennusosille ja laitteille on järjestettävä tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie. Katon kulkutiet myös suojaavat katemateriaalia vahingoittumiselta. Katolla, joka on kaltevampi kuin 1:5 kattokulkutie rakennetaan kattosiltaa ja tikasaskelmia käyttäen.

Nuohouksen helpottamiseksi kattosilta tulisi viedä mahdollisimman lähelle piippua. Lisäksi kulkutiet tulisi myös ulottaa kaikille muillekin huollettaville kohteille, kuten ilmanvaihtolaitteiden poistoputkille.

Kun talotikkaan nousukorkeus ylittää kahdeksan metriä, portaat on varustettava turvakiskolla tai selkäsuojuksella.

Avaimet käteen tiilikattoremontti


Talo
kattoturvatuotteet
rakennukset
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Keskeneräisen Luotitalon julkisivu
Luotitalo-hankkeen sisäiset rakenteet: Ballistiset seinät ja myrkkykerrokset
Tammikuun lopussa julkaistu uutinen TNT-räjähdetehtaan rakentamisesta Poriin ei ole ainoa turvallisuusympäristöämme koskeva rakennushanke Satakunnassa. Porin Turvallisuuskeskuksen harjoitusalueelle on parhaillaan rakenteilla Luotitalo, joka valmistuttuaan tarjoaa ajanmukaiset oppimisympäristöt eri viranomaistoimijoille. Pääsemme seuraamaan hanketta ja kerromme nyt alkavassa artikkelisarjassa Luotitalo-hankkeen etenemisestä.
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.
neljä kättä muodostaa talon hahmon ja keskellä on LIUNE-logo
Hiilijalanjälki kuriin: Uuden rakennuslain vaatimukset pakottavat muuttumaan
Rakennusalan ammattilaisille on tulossa merkittäviä muutoksia uuden rakennuslain myötä, erityisesti ilmastovaikutusten osalta. Uusi rakentamislaki, joka sisältää ilmastonmuutosta käsitteleviä säännöksiä, astuu voimaan 1. tammikuuta 2025. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki lain osat eivät tule voimaan samanaikaisesti. Esimerkiksi rakennuksen hiilijalanjälkilaskenta ja rakentamisluvan käsittelyaikatakuu tulevat voimaan vasta 1. tammikuuta 2026.Vaikka 1.1.2025 on mainittu yleisenä voimaantulopäivänä, on tärkeää tarkistaa aina viimeisimmät tiedot, sillä yksittäisten säännösten voimaantuloajat voivat muuttua.
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".
20227_79071.jpg
Hometta asunnossa - voiko hallitus/isännöitsijä joutua vastuuseen?
Jos asunto-osakeyhtiön vuokraamassa tilassa on hometta, voiko hallitus/isännöitsijä joutua vastuuseen, jos asialle ei tehdä mitään ja jollekin tulee esimerkiksi astma tai muita sairauksia kosteuden takia? Saako tuollaista tilaa edes käyttää?Entä saako isännöitsijä kilpailuttaa yrityksiä taloyhtiön remontteihin, joissa itse on osakkaana tai jotka ovat hänen omia? Jos hallituksen jäsenillä on suhteita remontointi yrityksiin, saako niitä kilpailuttaa/käyttää taloyhtiön kunnostukseen?
20112_24432.jpg
Boschin helppokäyttöinen Quigo-ristilinjalaser
Kuvia, värejä, laattoja, hyllyjä tai tapetteja – Quigon avulla saat muunnettua seinäsi vaikka taideteoksiksi. Kodin seinien suunnittelusta on tullut Boschin linjalaserin myötä uskomattoman helppoa. Kompakti linjalaser heijastaa seinään muutamassa sekunnissa selkeän laserristin.Työskentely linjalaserin avulla on vaivatonta, sillä minilaite vaaittuu itsestään ja säätää säteensä automaattisesti luotisuoraan. Sinun tarvitsee vain asettaa laite haluamaasi paikkaan ja työntää sen lukko ylös: Quigo heijastaa seinään saman tien vaaka- ja pystysuorat suuntaviivat. Käytön helppous innostaa toteuttamaan sisustusideat myös silloin, kun maalaamisesta tai nikkaroimisesta ei ole aikaisempaa kokemusta tai kun kyseessä on tavallista monimutkaisempi toteutus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton