• Etusivu
  • Varusteet

Voiko kattoikkuna olla tiivis ja turvallinen?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyöV-FIN OY / VELUX
Julkaistu 21.07.2025
1920 vuotaako kattoikkuna, vai tiivistyykö siihen kosteutta

Mikä on muuttunut vanhoista ajoista kattoikkunoiden tiiviyden ja asennuksen suhteen. Ovatko nykyajan kattoikkunat turvallisempia kuin ennen? Vai pelkkiä vuotavia harmeja?

Kysymyksiä vanhoista kattoikkunoista

Mitä teen, kun vanha ikkuna vuotaa?

– Kannattaa tarkistaa ikkunan tyyppikilven tiedot, ottaa muutama valokuva ja olla esimerkiksi yhteistyökumppaneihimme yhteydessä. Meillekin voi laittaa sähköpostilla kuvia ja kertoa tilanteesta, josko syy ja ratkaisu löydettäisiin. Tasakaton ikkunoiden kohdalla kannattaa mitata kuilun sisämitat, sillä todennäköisesti ikkuna ei ole VELUXin valmistama, ja ilmoittaa ne meille, mielellään valokuvien kanssa, sanoo myyntipäällikkö Miikka Halme VELUXilta.

Ota yhteyttä VELUXiin

Mitä vaurioita vuotava kattoikkuna on voinut jo aiheuttaa?

– Riippuu monesti siitä, missä vika on, sekä siitä, onko talossa esimerkiksi aluskatetta vai ei. Mutta lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että jos ikkunan karmi/puite on selvästi käyttöikänsä päässä, on se joka tapauksessa syytä vaihtaa, vaikkei se muualle rakenteisiin olisikaan aiheuttanut vaurioita.

Voiko uuden kattoikkunan asentaa samaan kuiluun?

– Lapeikkunoiden osalta lähes kaikkia vanhoja kokoja on saatavilla myös nykyään, mutta lämmöneristyksen ja höyrynsulkumuovin liittämisen takia kuilua joudutaan purkamaan, mielellään sisäkaton pintaan asti. Tasakaton ikkunat kannattaa mitata (kuilun sisämitat), sillä yleensä kyseessä on jonkun toisen valmistajan vanha ikkuna, joten asia on tapauskohtaisesti tarkistettava.

Onko kattoikkuna itse asennettuna turvallinen?

– Maahantuojana VELUX suosittelee aina ammattitaitoisen asentajan käyttämistä, jo pelkästään asennuksen takuun takia. VELUX antaa itse tuotteelle pitkän ja kattavan takuun.

Täältä löydät VELUX asentajan

Muita kattoikkunoihin liittyviä huolenaiheita – asiantuntija vastaa myös näihin

Mistä tiedän, vuotaako kattoikkuna vai tiivistyikö kosteutta sisäpuolelle?

Vuoto sekä kondensaatio voivat näyttää keskenään samalta, mutta niiden syyt ovat toisistaan eroavat. Ajatellaan tilannetta, jossa sää on kylmä ja vettä kertyy ikkunan sisäpintaan tai sen alapuolelle – silloin on usein kyseessä kondensaatio eli kosteuden tiivistyminen. Mistä se sitten johtuu? Esimerkiksi huonosta ilmanvaihdosta, sisäilman korkeasta kosteudesta tai kylmäsillasta.

Jos sen sijaan huomaat sateella tai lumien sulamisen aikaan veden tihkuvan sisälle, on silloin todennäköisesti kyseessä ulkopuolinen vuoto.

Anna ammattilaisen tehdä tarkastus, niin syy selviää varmuudella.

Kuka vastaa vuotavasta kattoikkunasta: rakennuttaja, taloyhtiö vai asukas?

Vastuuasia ei ole aivan suoraviivainen siinä mielessä, että vastuu määräytyy sen mukaan, kuka omistaa rakennuksen ja mitä on sovittuna urakka- tai huoltosopimuksissa.

Omakotitalossa vastuu on yleensä omistajalla, kun taas taloyhtiössä vastuu kuuluu yhtiölle, jos ikkuna on osa sen alkuperästä rakennetta. Poikkeustilanne on silloin, jos ikkuna on taloyhtiössä asennettu osakkaan toimesta jälkikäteen tai sitä on muutettu omin päin. Taloyhtiöpuolella on viisasta tutustua asunto-osakeyhtiölain määräyksiin sekä yhtiöjärjestykseen.

Vaatiiko kattoikkunan vaihtaminen rakennuslupaa?

Useimmiten, jos on kyseessä pelkkä kattoikkunan vaihto, rakennuslupaa ei vaadita - etenkin jos ikkunan koko, paikka sekä rakenne säilyvät ennallaan.

Jos taas on kyseessä uusi kattoikkuna tai aikaisemmin olleen ikkunan koko tai paikka muuttuu, tarvitaan todennäköisesti lupa. Käytännöt vaihtelevat hieman kaupungeittain, joten tästä syystä suosituksena tiedustella luvan tarvetta oman paikkakunnan rakennusvalvonnasta.

deltaljikuva kattoikkunasta

Kattoikkunoiden ongelmien syynä usein virheellinen asennus

– Kattoikkunoiden ongelmat johtuvat pääsääntöisesti virheellisestä asennustavasta ja ne, valitettavasti ja lähes poikkeuksetta, laitetaan itse ikkunan syyksi, vaikkei ikkunassa välttämättä mitään vikaa olisikaan. Esimerkiksi kaikilla VELUX kattoikkunoilla on 10 vuoden takuu, joka takaa pitkän käyttöiän oikein asennetulle kattoikkunalle, Halme kertoo.

– Huomioitava seikka on kuitenkin se, että jokaisella tuotteella on oma käyttöikänsä, mikä Suomessa on noin 25-35 vuotta. Edellä mainittuun aikaan vaikuttavat muun muassa maantieteellinen sijainti, katon kaltevuus, sisäilmaolosuhteet sekä huolto. Tuotteen ollessa käyttöikänsä päässä, se olisi syytä vaihtaa kokonaan uuteen. Tässä auttaa se, että lähes poikkeuksetta uusien VELUX tuotteiden koko on pysynyt samana kuin vanhojenkin.

Tutustu VELUXin tuotevalikoimaan

Ohje

Ohje

Muista kattoikkunoiden huolto

Uudista puuosien pintakäsittely neljän vuoden välein. Pese ikkunat säännöllisesti. Muista puhdistaa ikkunoiden ilmansuodattimet ja vaihtaa ne säännöllisesti. Puhdista peltiosat ulkopuolelta lehdistä ja roskasta. Poista lunta kattoikkunan ympäriltä tarvittaessa. On tärkeää varmistaa, että sulamisvesi pääsee aina valumaan pois katolta ja että vesikourut eivät ole tukossa.

VELUX kattoikkunoita kehitetään jatkuvasti

VELUX ikkunavalmistajana kehittää jatkuvasti uusia, sekä parantaa olemassa olevia tuotteitaan laatu edellä. Tästä kertoo esimerkiksi se asia, että uusia ikkunasukupolvia ilmestyy melko harvaan tahtiin. Suomessakin uusia malleja on tullut myyntiin vain 1992, 1998 ja 2014, ottaen huomioon, että tuotekehityksessä työskentelee useita kymmeniä henkilöitä. Yleisesti ottaen jokainen uusi ikkunasukupolvi on entistä parempi kaikilla osa-alueilla.

Asennuksen osalta VELUX kuuntelee yhteistyökumppaneita ja tekee tarvittavia muutoksia, jotta asennustyö olisi entistä helpompaa ja varmempaa kaikin tavoin.

Uuden sukupolven tasakattoikkunat

Tasakaton ikkunoihin on tehty pieniä parannuksia koko niiden valmistusajan. Viimeisimpinä näkyvinä muutoksena VELUX on tuonut markkinoille uuden sukupolven kattoikkunat, jotka tuovat entistä enemmän päivänvaloa huoneeseen, jopa 52 % enemmän. Uudet tasakattoikkunat ovat nyt ohutkarmisia ja niissä on näkymätön puite.

Tyylikkyys ei tarkoita, että energiatehokkuudesta pitäisi tinkiä tippaakaan. Suora- ja kaarevalasisia kattoikkunoita on saatavilla 2- tai 3-kertaisella erityislasielementillä.

Kattoikkunoilla on myös erinomainen äänieristävyys sateen, rakeiden tai liikenteen aiheuttamaa melua vastaan. Kaikki ikkunat ovat lisäksi murronkestäviä. Runkorakenne on kaikissa vaihtoehdoissa sama.

Asennustyö on tasakaton ikkunalla melko yksinkertaista, joten siihen ei ole nähty tarvetta tehdä muutoksia. Esimerkiksi pintapeltien kiinnitystapa muuttui viime uudistuksessa, jolloin lähes kaikista ruuvikiinnityksistä eli rei’istä päästiin pintapeltien osalta eroon.

Kaikki Suomessa myytävät lasielementit ovat nykyään kolminkertaisia. Myös erikoistuotteita on lisätty VELUXin valikoimiin, kuten TripleProtect -ikkuna, joka on tarkoitettu nimenomaan kylmiin ilmasto-olosuhteisiin ja jossa on lisätiivisteet jo tehdasasennettuna. Ikkuna on passiivitalon kriteerit täyttävä

Tutustu VELUX -lapeikkunoihin >>

Tutustu VELUX -tilantuojiin >>

Lapeikkunat asentaa ammattilainen

Lapeikkunoiden osalta kokemus on osoittanut, että lähes kaikki lapeikkunoissa esiintyvät ongelmat johtuvat virheellisestä asennustavasta. Tästä syystä VELUX suosittelee aina ammattitaitoisen asentajan käyttämistä. Tällöin kaikki osapuolet voivat varmistua siitä, että asennus on tehty valmistajan antamien ohjeiden mukaan.

Jos ikkunassa kuitenkin ilmenee jotain ongelmaa, on kaikilla VELUX kattoikkunoilla 10 vuoden takuu.

Täältä voit tarkistaa VELUX kattoikkunoiden luotettavat yhteistyökumppanit >>>

Tasakaton ikkunoista voidaan todeta, että ainakaan maahantuojalle ei ole tullut yhtään reklamaatiota mistään asiasta 15 vuotisen maahantuontiajan aikana, joten siltä osin voidaan olla turvallisin mielin. Tasakaton ikkuna on myös huomattavasti yksinkertaisempi asentaa kuin lapeikkuna, joten virheellisiä asennustapoja ei VELUXIN tietoon ole tullut.

Mitkä ovat yleisimmät kattoikkunoiden asennusvirheet, jotka aiheuttavat vuotoja?

Yleisesti voidaan sanoa, että vuodot aiheutuvat virheellisestä asennuksesta, mutta tässä listattuna yksityiskohtaisemmin:

  • Puutteellinen vesieristys läpiviennin kohdalta.
  • Väärin asennettu aluskate tai sen puuttuminen kokonaan.
  • Puutteellinen tiivistys höyrynsulun kohdalla.
  • Väärä kallistuskulma kattoikkunalle.
  • Rakenteen painuminen tai elämisestä johtuvat sauman repeämät.
Info

Info

Jäikö kysyttävää?

Jos jokin asia jäi askarruttamaan tai olet kiinnostunut kattoikkunatarjouksesta, ota rohkeasti yhteyttä!

Ota yhteyttä

V-FIN OY / VELUX
Varusteet
ikkunat
katto
kosteusvaurio
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

nainen avaa kattoikkunaa kotitoimistossa velux
Lisävaloa rintamamiestaloon kattoikkunalla
Rintamamiestalo on lähes kaikille tuttu, vähintään nimenä. Kyseessä ovat toisen maailmansodan jälkeen (1940–1950-luvuilla) Suomessa rakennetut talot, jotka suunniteltiin erityisesti sodan jälkeistä jälleenrakennusta varten. Yksinkertaiset, käytännölliset kodit olivat usein 1,5-kerroksisia ja puurakenteisia, joissain tapauksissa on taloon rakennettu myös kellarikerros.
Läpikuultava rullaverho estää ylimääräisten auringonsäteiden pääsyn olohuoneeseen
Kattoikkunoiden aurinkosuojaverhot – tehokas lämpötilan hallinta ja yksityisyys
Kattoikkunat ovat tehokas ratkaisu lisävalon saamiseksi tiloihin, joihin perinteinen ikkuna ei ratkaisuna sovellu. Päivänvalo sekä raikas ilma on ihana päästää huoneeseen, mutta mitä tehdä silloin, jos auringonpaiste lämmittää tilaa liikaa?Erilaisten aurinkosuojatuotteiden hankkiminen kattoikkunoihin on suositeltavaa asumismukavuuden, energiatehokkuuden sekä tilan käytännöllisyyden näkökulmasta. Verhot sekä suojat kannattaa valita huoneen käyttötarkoituksen ja sijainnin mukaan.
Nainen avaa veluxin lapeikkunaa
Kattoikkuna parvelle tuo valoa ja tilantuntua – Näin onnistut mökillä
Parvi on todella monipuoliseen käyttöön soveltuva ratkaisu mökkiolosuhteisiin. Siellä yövytään, sinne varastoidaan sesonkitavaraa ja siellä oleskelevat usein myös perheen nuorimmat jäsenet. Pieneen mökkiin on saatu helposti tehtyä parven myötä lisää käyttötilaa.Usein kuitenkin parvi jää hämäräksi, koska siellä ei ole omaa ikkunaa – erityisesti suomalaisissa hirsimökeissä ja saaristomökeissä tämä on tavallista.
20211_68112.jpg
Lumi voi paljastaa piilevän rakennevirheen halleissa
Nopeasti satanut jopa 40 senttimetrin lumikerros on aiheuttanut vakavia ongelmia kuplahalleille. Jos lunta tulee lisää, myös muiden hallien kattorakenteet ovat riskivyöhykkeessä, arvioi Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija.
20212_62415.jpg
Vaaralliset lumikuormat
Tilanne 16.2.2021Suomen ympäristokeskuksen mukaan lumikuorma Etelä- ja Keski-Suomessa on tällä hetkellä keskimääräisellä tasolla. Alkutalven kriittinen tilanne varsinkin kuplahallien katoilla on tasaantunut. Itä- ja Pohjois-Suomessa lumikuorma on jonkin alle keskiarvon.
tyttö kerää kasvihuoneessa kypsiä tomaatteja
Kasvihuoneen voi tehdä myös itse - katso ohjeet
Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton