• Etusivu
  • Talo

Käyttövesijärjestelmä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2023
20239_83063.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

LVI-suunnittelulla on aivan oma merkityksensä kestävien ja turvallisten ratkaisujen aikaansaamiseksi. Kosteusvaurioiden mahdollisuus tulee minimoida jo rakennusvaiheessa, samoin kunnostuksen yhteydessä.

Hyvä suunnittelu

Käyttövesijohtojen osalta suunnittelu alkaa tavallisesti putkireittien valinnasta ala- tai yläjakoiseksi. Pientaloissa käytetään yleensä alajakoista putkitusta, jossa vesijohdot kulkevat alapohjan alla. Rakenteessa sijaitsevien putkien on oltava aina suojaputkissa, jolloin ne ovat vaihdettavissa rakenteita rikkomatta. Suojaputki toimii salaojana. Jos putkeen tulee vuoto, vesi johdetaan suojaputkea pitkin pois rakenteista. Kosteusvahti ilmoittaa vuodosta.

Yläjakoista putkitusta käytetään tavallisimmin saneerauksissa, koska lattiarakenteisiin on hankala päästä. Putket sijoitetaan tällöin ylä- tai välipohjan koolaustilaan, kosteussulun lämpimämmälle puolelle. Pystysuoria vetoja varten voidaan tehdä asennusseinä, johon putkivedot kootaan. Putkien asentamisessa voi käyttää hyväksi myös kiintokalusteiden sokkelitilat ja rakenteisiin sujuttamisen mahdollisuus. Myös yläjakoisessa järjestelmässä käytetään aina suojaputkia.

Oikeat materiaalit

Materiaalien laadussa ei kannata tinkiä. Turvallisin valinta on aina tunnettu, alansa johtavan valmistajan tekemä merkkituote. Se on testattu ja käytännössä hyväksi havaittu. Itse tekemällä tai tuttua "ammattilaista" käyttämällä voi ehkä säästää muutaman euron, mutta ne eurot eivät kuitenkaan koskaan riitä virheellisen rakentamisen pohjalta syntyvien vaurioiden korjaamiseen. Varman ratkaisun takana on aina alansa todellinen ammattilainen; talovalmistaja, suunnittelija tai koulutettu urakoitsija ja asentaja.

Putket

Nykyään järjestelmien virtausputkina ovat muoviset putket. Taipuisilla putkilla tehtävälle asennukselle on ominaista, että kullekin vesikalusteelle vedetään jakotukilta omat kytkentäjohdot ilman jatkoksia ja haaroituksia. Siististi piiloon asennettujen putkien vaihdettavuus saadaan aikaan sijoittamalla vesijohdot suojaputkien sisään tai asentamalla ne helppopääsyisiin kotelorakenteisiin. Ristisilloitetusta polyeteenistä valmistettuihin putkiin käyttöveden laadulla ei ole vaikutusta, ne pysyvät puhtaina ja sileinä.

(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)

Putkien eristys

Vesijohtojen lämpöeristys saadaan käyttämällä valmiiksi eristettyä putkea, mikä vähentää myös jäätymisvaaraa. Jäätymiselle riskialttiita kohtia ovat esimerkiksi nousut kalusteelle ulkoseinän perustuksen vieressä sekä vanhojen talojen saneerauksissa lattiavasojen väliin vedetyt putket. Uudisrakennuskohteissa voidaan lämpöeristettyä putkea käyttämällä sijoittaa kylmä- ja lämminvesijohdot sorakerrokseen pohjalaatan alle. Eristetyt putket vähentävät huomattavasti myös veden ja energian kulutusta, sillä halutun lämpöisen veden saanti nopeutuu. Juomavesi saadaan nopeasti raikkaan kylmänä ja vastaavasti pesuvesi riittävän lämpimänä. Asumisviihtyvyys paranee näin erittäin pienellä sijoituksella.

Kosteusvaurioiden ehkäisy

Kosteiden tilojen puutteelliset tai virheellisesti asennetut kosteuseristykset, pesukoneiden vesiletkut sekä vesi- ja lämpöjohtojen syöpymät ovat usein olleet syynä kosteusvaurioiden syntyyn. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi on kehitetty rakenneratkaisuja, menetelmiä ja tuotteita. Mahdollinen vesivahinko ei näin pääse vahingoittamaan rakenteita, vaan kulkeutuu esimerkiksi suojaputkessa aina jakotukille tai vesikalusteeseen saakka, mistä se johtuu edelleen rakenteiden ulkopuolelle näkyviin. Pienikin vuoto havaitaan välittömästi ja suojaputkeen sujutetun johdon vaihtaminen on sen jälkeen yksinkertaista.

Oikeilla valinnoilla saadaan aikaan kokonaisuus, joka suojaa taloa kosteuden aiheuttamilta vaurioilta. Jopa silloinkin, kun vahingon syynä on jokin inhimillinen tekijä.

(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)

Lisäturvaa tekniikalla

Vuotojen aiheuttamat kosteusvauriot syntyvät usein pitkän ajan kuluessa, huomaamattomasti. Vesi saattaa valua esimerkiksi rikkoutuneesta astianpesukoneen poistoputkesta parketin alle, jossa se leviää useiden neliöiden alalle. Vasta parketin turpoaminen herättää asukkaan. Tässä vaiheessa myös vauriot ovat yleensä varsin mittavat. Uuden tekniikan ansiosta tällaiset huomaamattomat vuodot paljastuvat jo lähes ensi pisaroista, jolloin kosteudesta ei käytännössä edes ehdi muodostua rakenteita vaurioittavaa ongelmaa.

Valvontakohteet

Haluttaessa käyttövesijärjestelmään voidaan liittää kosteusvahti, jonka avulla pystytään helposti valvomaan kaikkia sellaisia kohteita, joissa kosteusvahingon vaara on olemassa. Suojaputken avonaiseen päähän, kosteisiin tiloihin ja kodinkoneiden alle asennetut vesieristysmatot kytketään antureiden avulla kosteusvahtijärjestelmään. Öljylämmityskattilat ja vesivaraajat varustetaan suojakaukalolla ja kosteusvahdin anturilla, jolloin kaukaloon kertyvä vesi aiheuttaa hälytyksen. Kosteusvahdin anturi voidaan kytkeä myös talon päävesijohtoon asennettuun magneettiventtiiliin. Putkistoja valvovan anturin aiheuttaman hälytyksen tapahtuessa venttiili sulkee veden tulon. Kosteusvahdin avulla vuoto tai piilevä kosteus rakenteissa pystytään näin huomaamaan jo paljon ennen kuin ihminen pystyisi sen havaitsemaan ja samalla vältytään suuremmilta kosteuden aiheuttamilta tuhoilta.

Talo
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20216_71187.jpg
Ruoanlaittoa ja rentoa oleskelua mökkiolosuhteissa
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
202111_73691.jpg
Pieni ja helposti tyhjennettävä mökkivaraaja viimeisteli kesämökin remontin
Merikarvialle meren äärelle 1970-luvulla rakennettu hirsimökki on saanut vuosien varrella lisää mukavuuksia. Tuorein remontti toteutettiin viime kesänä, jolloin keittiö päivitettiin uusilla kalusteilla ja astianpesukoneella. Samalla myös lämminvesivaraaja vaihdettiin uuteen.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
20202_62465.jpg
EU:n uusi juomavesidirektiivi tuo monia muutoksia
Sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö tiedottavatEU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät tänään (05.02.2020) poliittisen yhteisymmärryksen uuden juomavesidirektiivin sisällöstä. Uuden juomavesidirektiivin avulla pyritään turvaamaan entistä laadukkaampi talousvesi, edistämään veden saatavuutta, lisäämään vesihuollosta tiedottamista ja parantamaan vesihuoltolaitosten energiatehokkuutta koko unionin alueella.
20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton