• Etusivu
  • Talo

Julkisivun lisälämmöneristys ja puuverhous

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43200.jpg

Aloitusprofiili kiinnitetään yleensä ruuveilla tai naulatulpilla.

Tarvittavat materiaalit

- rullamitta

- vasara

- pitkä vesivaaka

- mattoveitsi ja/tai villaveitsi

- akkukone

- katkaisu- ja jiirisaha

- maalisuti pohjamaalaukseen

Työohje sisältää puurunkoisen omakotitalon lisälämmöneristämisen tuulensuojalevyllä. Talon ulkopinta verhoillaan puulla.

Vanhan verhouksen purku

1. Vanha verhous puretaan runkoon/tuulensuojalevyyn saakka. Vanhat ja huonokuntoiset puuosat ja eristeet korjataan. Ennen lisälämmöneristystä tarkistetaan alustan suoruus ja kuivuus.

Lisälämmöneristys

2. Seinän alaosaan tai sokkelin yläreunaan kiinnitetään puurima tai käyttötarkoitukseen soveltuva aloitusprofiili. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

3. Tuulensuojalevyjen asennus aloitetaan reunasta ja levyt voidaan kiinnittää joko pysty- tai vaakasuuntaan. Levyt kiinnitetään mekaanisesti seinärunkoon muovisilla naulausvälikkeillä k600 jaolla pysty- ja vaakasuunnassa.

20154_43201.jpg

4. Levyjen saumat teipataan valmistajan ohjeistamalla teipillä asennuksen yhteydessä.

Nurkan levytys ja teippaus.
Nurkan levytys ja teippaus.
20154_43206.jpg

Tuuletusriman asennus

5. Ennen rimoitusta voidaan asentaa hiirilista, jotta tuuletusväliin ei pääse tuholaisia. Asennuksessa noudatetaan valmistajan ohjeita.

6. 25 x 100 mm naulauspuut kiinnitetään pystysuoraan k600 jaolla. Rimat naulataan tuulensuojalevyn läpi vähintään 75 mm pitkillä kuumasinkityillä nauloilla. Pystysuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

7. Jos ulkoseinä verhoillaan pystyyn, lisätään vaakarimoitus k600 jaolla tuuletusvälin varmistamiseksi.

Vaakaverhous

1. Vaakaverhouksen aloituslauta ulotetaan noin 25 mm perustuksen päälle. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla.

2. Jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Pystyverhous

1. Noin 25 mm perustuslinjan alapuolelle kiinnitetään kannatuslauta. Kannatuslaudan vaakasuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla. Aloituslaudat tulevat kannatuslautaa vasten samaan korkeuteen ja näin ollen nopeuttaa työtä.

2. Lautojen alapäät sahataan ulospäin viistoiksi. Päät pohjamaalataan ennen asentamista.

3. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla. Lautojen pystysuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla riittävän usein.

4. Mahdolliset jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Lähde: Ratu F31-0354

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_70004.jpg
Näin toimivat helposti värilämpötila­säädettävät led-valaisimet
Värilämpötilasäädettävät, eli kelvin-säädettävät valaisimet ovat alkaneet yleistyä uusissa kodeissa ja kohteissa, joihin tehdään led-valaistusremontti. Esimerkiksi huonekasvit pitävät kylmän valkoisesta, kirkkaasta valosta, ja kylmän sävyinen valo piristää myös ihmisiä. Iltaisin rentoutumista voi edistää säätämällä sama valaisin lämpimän valkoiselle, ja himmentää sopivalle valotasolle.
20115_26129.jpg
Kokkolan messualue kohoaa
Kokkolan asuntomessuihin on aikaa vajaat kaksi kuukautta. Aikataulu asuntomessutyömaalla pitää, vaikka iso urakka onkin vielä tekemättä ja messuaikataulu painaa päälle.
20146_39983.jpg
Hirsihuvila sopii myös Hiekkasärkille
Kaupungin vilinästä ja vilskeestä on aina rentouttavaa päästä luonnon helmaan rauhoittumaan ja rentoutumaan. Kaipaatko itsellesi juuri tällaista paikkaa? Hongan laajasta hirsihuvila- ja mökkimallistosta löytyy monenlaista vaihtoehtoa erilaisiin maisemiin ja tarpeisiin.Välttämättä aina mallistosta ei löydy valmiina täysin omiin tarpeisiin soveltuvaa ratkaisua. Hongalta sinun on kuitenkin mahdollista saada myös toiveidesi mukaan suunnitellut hirsimökit, huvilat sekä saunat.
20155_43504.jpg
Keskuspölynimurilla helposti puhdasta
Keskuspölynimurilla pidät kodin siistinä vähällä vaivalla. Imurointi sujuu kevyesti, nopeasti ja hiljaisesti. Sistem Air tehokkaat keskusyksiköt takaavat erinomaisen lopputuloksen.
20087_12075.jpg
Unikeonpäivä sunnuntaina
Unikeonpäivää vietetään Suomessa 27. heinäkuuta. Merkkipäivänä muistettiin alunperin seitsemää Efesoksen marttyyriä. Legendan mukaan nuo nuorukaiset pakenivat 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan ja heräsivät 200 vuotta myöhemmin.Unikeonpäivä ilmestyi suomalaiseen kalenteriin 1600-luvulla, muissa maissa päivää ei edes suuremmin huomioda. Näin unikeonpäivää voidaan syystä kutsua suomalaiseksi erikoisuudeksi. Näkyvimmin unikeonpäivää vietetään Naantalissa, jossa herätetään joku julkisuuden henkilö. Vuoden unikeko herätetään heittämällä hänet sängystään venesataman altaaseen aamulla kello 07.00. Vuoden Unikeon henkilöllisyys on perinteisesti paljastunut vasta, kun päivänsankari nousee ylös vedestä. Tämän lisäksi päivän aikana on useita eri juhlallisuuksia, joihin yleisö osallistuu yövaatteissaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palovaroitinkampanja alkaa - Testaa palovaroittimesi 11. päivä
Suomen paikallisradioissa alkaa 11. elokuuta kampanja, jolla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kannustaa kansalaisia pitämään huolta omista ja läheistensä palovaroittimista. Tavoitteena on, että palovaroittimien toiminta testattaisiin kerran kuukaudessa. Kampanja toistuu vuoden loppuun saakka kunkin kuukauden 11. päivänä. SPEKin suosittelema vuosittainen palovaroittimen paristonvaihtopäivä on helmikuun 11. päivänä vietettävä 112-päivä.Palovaroitinkampanjalla SPEK kehottaa meitä kaikkia pitämään huolta palovaroittimistamme. Palovaroittimen paristo on voinut tyhjentyä huomaamatta loman tai viikonloppumatkan aikana. Myös pitkä käyttöikä on saattanut uuvuttaa laitteen, jolloin se täytyy vaihtaa uuteen. Jos palovaroitin ei toimi, se ei myöskään varoita vaarasta.SPEKin suosittelema palovaroittimen tarkastuspäivä, kuukauden 11. päivä, perustuu 112-päivään, jota vietetään ensi helmikuun 11. päivänä jo kahdettatoista kertaa. Hätänumeron ohella palovaroitin ja paristonvaihto ovat olleet 112-päivän kestoaiheita.Nyt alkavalla palovaroitinkampanjalla on joka kuukausi erilainen teema. Oman palovaroittimen testinapin painamisesta ja savun vaarallisuudesta muistuttamisen lisäksi ihmisiä kannustetaan pitämään huolta toisistaan: esimerkiksi ikäihmisten saattaa olla vaikeata muistaa testaus tai vaihtaa paristo. Suomessahan kuolee tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Myös tulipalon nopeudesta ja ihmisten omasta huolimattomuudesta varoitetaan kampanjan kuluessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton