• Etusivu
  • Rakentaminen

Joulukuusen vaikea valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.12.2020
201012_23926.jpg

Joulukuusen hankintatapoja on niin sanotusti lukemattomia...
Kuusen voi hakea omasta, naapurin tai valtion metsästä. Kahden viimeksi mainitun osalla on vielä kaksi mahdollisuutta: luvan kanssa tai ilman. Ja jos valitsee jälkimmäisen, on jälleen kaksi tietä: jäädäkö kiinni vai eikö jäädä.

Ehkä kuitenkin perinteisimmäksi tavaksi -ainakin kaupunkiolosuhteissa- on muodostunut kuusen ostaminen torilta tai marketin tai huoltoaseman pihalta. Ja jälleen ollaan valinnan edessä: kotimainen vai tanskalainen kuusi (vrt. kinkku)? Eräänlainen kestoratkaisuhan on hankkia jenkkityylinen alumiini- tai muovikuusi. Värinkin pääsee silloin itse valitsemaan.

Näin löydät sen oikean; Vertaa ja valitse

201911_61498.jpg

Joulukuusen valinta on sinänsä kuin potentiaalisen vaimoehdokkaan valinta tanssilavan seinustalta. Huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kuusen ylväyteen ja sirouteen, se ei saa olla piilossa toisten takana, siinä ei hakuhetkellä saa olla mitään turhaa ylimääräistä kiiltoa, mutta toisaalta on myös pystyttävä näkemään, kuinka se kantaa sen ylle ajatellut koristeet, kruununa tähtönen hiuksilla, korjaan, siis latvalla.

Tärkeä valintakriteeri on myös kuusen ikä.
Se ei saa olla alaikäinen vaan puu parhaassa kasvussaan, neulaset kiiltäen. Ja juuri neulaset onkin tärkeä osa kuusta, neulasten on tuoksuttava raikkaalle, eivätkä ne saa rapistua ajateltuna käyttöaikana.

Asiaa voi tietysti tarkastella myös toisesta näkökulmasta: sulhasen valinnan vaikeudesta. On lähdettävä kuusimetsään kuin naistentansseihin; ajatuksena päitä muita pitempi, uljaana seisova kuusinuorukainen, joka ei ihan pienessä tuulessa huoju eikä heilu vaan jököttää pystyssä kuin maahan jäätynyt rautakanki. Kuusi ei saa valua pihkaa heti ensikosketuksesta ja sen on sovittava sille varattuun jalkaan ja ympäristöön nurisematta.

Sen on hyväksyttävä myös haltijansa mielihalut: käsivarsien, korjaan siis oksien, on jaksettava kantaa tarvittaessa omistajansa lahjaostokset, naava on kammattava järjestykseen, eikä ainakaan jouluna saa hörppiä liikaa elinvoimanestettä...

201911_61503.jpg

Hankitpa joulukuusen sitten millä tavalla vain, on kuusella niin suuri symbolinen arvo onnistuneen joulun kannalta, ettei valintaa ole hyvä tehdä hätiköiden, saati muiden mielipidettä kysymättä.

Onneksi joulukuusen myyjät kertovat nykyään tarkemmin valikoimastaan: myyntikylteissä kerrotaan oitis, onko tarjolla "edullisia", "tuuheita", "komeita", "suomalaisia", "perinteisiä" vaiko peräti "parhaita" kuusia. Näiden vinkkien avulla oman kuusen valinta ei enää olekaan niin vaikeaa.
- vai onko?

Onnea sen oikean kuusen valintaan!

201911_61501.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Viherkasvi valkoisessa ruukussa olohuoneen pöydällä.
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
202010_67217.jpg
Huomiovaatteissa näyt työssä ja vapaa-ajalla
Hi-vis työvaatteet on suunniteltu parantamaan käyttäjänsä näkyvyyttä päivänvalossa ja ulkoisen valolähteen valaisemana pimeällä. Varsinkin liikenteessä ja rakennustyömailla käyttäjän on oltava hyvin havaittavissa, joka suunnasta katsottuna. Huomiovaatteen tärkein tehtävä onkin onnettomuusriskien vähentäminen. Ammattikäyttöön tarkoitetun työvaatteen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin myös kestävyys ja käyttömukavuus. Kovassa työssä vaatteita kuluu, mutta jotta työvaatteissa jaksaa koko päivän tehdä tehokkaasti töitä, on käyttömukavuuden oltava kohdillaan!
20086_11745.jpg
Tarvikeluettelo
Kutukämpän tarvikeluettelossa esitetyt tarvikemäärät ovat suuntaa antavia. Esimerkiksi puutavaran menekki riippuu pitkälti työtavoista ja puutavaraliikkeestä saatavan puutavaran pituudesta.
20156_43548.jpg
Etäohjattava älylukko kotiisi
Luotettava lukitus kuuluu turvallisen kodin perusominaisuuksiin. Kun tähän lisätään etäohjausmahdollisuus, helpottaa se useita arjen tilanteita. Voit tarkistaa tuliko lähtiessäsi ovi lukkoon sekä lukita sen tarvittaessa. Mobiilisovelluksen avulla saat myös tiedon kun lapset saapuvat kotiin.
20106_22039.jpg
Miten rintamamiestalo on rakennettu?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppi talomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ym. detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20073_4051.jpg
Avautuva Lumon lasiseinä tuo uusia ideoita ulko- ja sisätiloihin
Lumon lasiseinä luo uusia mahdollisuuksia muunnella tiloja ja niiden käyttötarkoitusta. Sillä voidaan jakaa ja laajentaa ravintola- ja liiketiloja sekä muita tiloja, joissa vaaditaan helppoa muunneltavuutta. Kokonaan sivuun käännettynä lasit vievät vähän tilaa. Tyylikäs ulkonäkö istuu hyvin ympäröivään arkkitehtuuriin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton