• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätevesiremonteille ennustetaan kiireisiä aikoja ja hinnan nousua

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.06.2018
20186_53388.jpg

Jätevesiä koskevat määräykset ovat muuttuneet ja useampia aikarajamuutoksia on tehty. Enää sellaisia ei ole odotettavissa. Nyt puhuttaakin orastava kiire. Useat tahot arvioivat, että remontin aloittamisen pitkittäminen voi aiheuttaa tilanteen, jossa esimerkiksi suunnittelijat ovat ylityöllistettyjä ja samalla hinnat nousevat. Myös viranomaispuolelle arvioidaan resurssipulaa määräajan umpeutumisen lähestyessä.

Toimi jo tänä vuonna

Viesti onkin, "hoida asia kuntoon jo tänä vuonna". Takarajana on 31.10.2019. Aika tuntuu vielä kaukaiselta, mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa toimia jo nyt. Kunnalta voi saada poikkeusluvan viideksi vuodeksi kerrallaan, jos jätevesien määrä on huomattavan pieni tai jos kustannukset ovat kohtuuttomat.

Muistathan myös, että ikähelpotus, kiinteistön omistaja on syntynyt 9.3.1943, koskee vain vakinaisia asuinkiinteistöjä ja tuolloinkin kaikkien asunnon haltijoiden on täytettävä ikävaatimus. Vapaa-ajan asunnon jätevesijärjestelmän on siis täytettävä lainmukaisuus.

Vaatimattomuus on valttia

Vanhat perinteiset kesämökit ovat usein varustettu vain kantovedellä ja kuivakäymälällä. Vaikka nämä mökit sijaitsevatkin hyvin usein lähellä rantaa, niin vähän vähäisemmillä mukavuusvaatimuksilla niille ei edellytetä jätevesiremonttia. Vesikäymälän rakentaminen sen sijaan toisi jo jätevesijärjestelmän kunnostusvaatimuksen. Tosin aika pienellä investoinnilla mökin jätevesiasiat voi laittaa kuntoon.

Katso myös Verkkokaupan sauna- ja mökkikaivotarjoukset

Uponorin 100-vuotisjuhlan kunniaksi Rakentaja.fi-Verkkokaupassa on kesä-heinäkuun ajan erikoistarjous mökille sopivista jätevesiratkaisuista.

Tutustu myös nykyaikaisiin kompostoiviin kuivakäymälöihin…

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20084_10486.jpg
Suomalainen muotoilu
Suomalainen muotoilu on maailmalla tunnettu käsite, joka erottuu selkeästi massatuotannosta markkinoilla. Kansainvälisesti arvostetuksi ja halutuksi se on tullut vuosikymmenien määrätietoisella työllä. Myös meillä kotimaassa arvostus on korkealla – toisin kuin monessa muussa maassa, muotoilu mielletään Suomessa osaksi kulttuuria ja kansallista identiteettiämme.Suomalainen muotoilu on sitoutunut laatuun ja jatkuvuuteen. Sen keskeinen voimavara on aina ollut joustava poikkitaiteellisuus. Esimerkiksi tunnetut suomalaiset lasisuunnittelijat valmistuivat taideteollisesta korkeakoulusta huonekalupiirtäjiksi, koristekuvanveistäjiksi tai graafisiksi suunnittelijoiksi.
20143_38379.jpg
Kestävät pihatiilet pihasi kaunistukseksi
Pihatiilien käyttö pihateiden ja –polkujen pinnoituksessa antaa vanhallekin puutarhalle uutta ilmettä. Pihatiilien avulla voit lisätä rakenteellista korostusta ja elävöittää pihan tunnelmaa.Ennen varsinaista tiilien ladontaa tulee kuitenkin viettää hetki pihasuunnitelman parissa. Pihasuunnitelman ei tarvitse olla lopullinen, mutta alustavakin suunnitelma auttaa hahmottamaan kivetystä kaipaavien oleskelualueiden sekä polkujen ja teiden paikat sekä laajuus. Näin saadaan suunniteltua myös tarvittavien materiaalien määrä ja laskettua kustannusarviot - sekä suunniteltua kivetyksen muodot, värit ja ladontatyylit!Lisätietoa pihatiilistä
20212_68896.jpg
Keittiöäänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fi:n järjestämässä Kaunein keittiö -äänestyksessä annettiin 1.−15.2.2021 yhteensä 1972 ääntä. Kuuden ehdokaskeittiön joukosta voiton vei 540 äänellä Petra-keittiöiden Eerika, joka keräsi kehuja muun muassa kotoisasta tunnelmastaan, ajattomuudestaan ja kauniin havunvihreästä värisävystään.
20194_57526.jpg
Puutteellisesti toimivat jätevesijärjestelmät ehtii vielä kunnostaa
Haja-asutusalueen kiinteistöjen puutteellisesti toimivat jätevesijärjestelmät ehtii vielä saada kuntoon 31.10.2019 mennessä pohjavesialueella ja sadan metrin säteellä lähimmästä vesistöstä. Näillä alueilla jätevesien käsittelyä on tehostettu noin kolmasosassa vakituisesti asutetuista kiinteistöistä, ja jätevesiremonttia tarvitsee noin 42 000 asuntoa. Mökkien osalta tilanne on toinen. Huonosti käsiteltyjen jätevesien päästöt ovat moninkertaiset verrattuna asianmukaisesti käsiteltyjen jätevesien päästöihin.Jätevesien käsittelyn lainsäädäntöä kohtuullistettiin merkittävästi vuonna 2017. Määräaika 31.10.2019 koskee vain pohjavesialueilla ja alle 100 metriä rannasta sijaitsevia kiinteistöjä, missä jätevedet voivat rehevöittää ja liata lähi- ja kaivovesiä merkittävästi. Haja-asutusalueen vakituisista asunnoista alle 15 prosenttia sijaitsee näillä alueilla.Suomen noin puolesta miljoonasta kesämökistä yli puolet sijaitsee pohjavesialueella tai sadan metrin säteellä vesistöstä. Huomattavalla osalla mökeistä on kuitenkin käytössä kuivakäymälä, joten ympäristöä pilaavia jätevesiä ei synny. Arviolta 56 000 mökin jätevesien käsittelyä täytyy tehostaa jollakin tavalla 31.10.2019 mennessä.Piirros 1: Miten jätevesien käsittely vaikuttaa päästöihin (jpg)Piirros 2: Miten jätevesien käsittely vaikuttaa päästöihin (jpg)
20087_12088.jpg
Raiski on tyytyväinen Eilaan
Tangokuningas Antti Raiskin takkauuni suunniteltiin yksilöllisesti Tulikiven Uuniräätäli-ohjelmalla. Lähtökohtana oli tyylikäs ja ajaton Eila-takkauuni, jonka ilme ja mitoitus sovitettiin sille varattuun tilaan Raiskin upouudessa omakotitalossa, joka valmistuu Länsi-Uudellemaalle. Vantaan Tulikivi-studion Timo Majasalmi kävi varmistamassa vielä, että asennus oli sujunut hyvin ja kaikki muukin toimitukseen sisältyvä olisi sovitulla tavalla kunnossa.
Leo-Pekka Tähti Kastelli-talonsa edustalla
Rakentaja.fi palkitsi Leo-Pekka Tähden unelmien täyttymyksellä
Rakentaja.fi yhteistyökumppaneineen onnitteli porilaista Leo-Pekka Tähteä menestyksestään Ateenan arvokisoissa vuonna 2004, palkitsemalla hänet, hänen elämänsä ensimmäisellä omakotitalolla. Leo-Pekalle rakennettiin toiveiden mukainen Kastelli-koti Poriin, Lukkarinsantaan.Ateenan menestyksen jälkeen Rakentaja.fi -palvelun tuottajat, tuolloin 80 rakennusalan yritystä, päättivät palkita paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähden vuoden (2004) urheiluteon edellyttämällä tavalla ‒ rakennuttamalla Tähdelle omakotitalon. Pääosa talon tarvikkeista saatiin yhteistyöryhmältä lahjoituksina ja talo maksoi Leo-Pekalle noin kolmanneksen arvostaan. Kohteen rakentamista seurattiin sivustollamme tiiviisti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton