• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätevesijärjestelmä mittatilaustyönä

Vestelli biopuhdistaja soveltuu monenlaisiin kohteisiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vestelli Oy
Julkaistu 29.08.2023Päivitetty 02.09.2023
20239_82975.jpg

Vestelli Biopuhdistaja odottamassa asennusta

DanHatch on kansainvälinen yrtitys, jonka yksi toimipisteistä on 1980-luvulla rakennettu teollisuuslaitos Suomessa Kokemäellä. Yritys on uusimpia Vestellin yhteistyöprojekteja. Laitos toimii broilerihautomona, ja sijaitsee luonnonsuojelualueen sekä pohjavesialueen läheisyydessä. Laitoksen käyttötarkoitus ja sijainti asettivat projektille erityisvaatimuksia vesienkäsittelyn suhteen.

Kokemäelle toteutettiin tänä keväänä mittatilaustyönä tarpeisiin vastaava jätevesijärjestelmä, jossa keskeisenä osana oli Biopuhdistaja 240 -puhdistamo. Numerosarja 240 viittaa puhdistajan päivittäiseen puhdistuskapasiteettiin, joka on 24 m3/vrk.

‒ Laitoksemme pinta-ala on noin 2500 neliömetriä, ja broilerihautomossa syntyy untuvikkoja kolme kertaa viikossa. Yksi hautomossa suoritettavista tärkeistä toimista ovat puhtaanapidolliset tehtävät, mikä tarkoittaa, että vettä kuluu runsaasti, vastaa hautomopäällikkö Tero Heino, kysyttäessä laitoksen toiminnasta.

20239_82976.jpg
https://www.vestelli.fi/blog/2023/08/04/projekti-onnistui-kaikin-puolin-ja-olemme-erittain-tyytyvaisia-lopputulokseen-tero-heino-danhatch-kokemaki/

Projektin haasteet yllättivät

Erityispiirteitä laitoksessa ovat suuret vesivirtaamat tuotannon ollessa käynnissä sekä puhdistusten aikana. Laitoksessa on myös pesukoneita ja vessoja, jotka lisäävät vedenkulutusta. Suurten virtaamien vuoksi veden tehokas käsittely- ja varastointikapasiteetti on välttämätön. Puhdistamo käsittelee laitoksen puhtaanapitovesiä, sekä pesuissa ja desinfioinneissa syntyviä kemikaaleja, joten puhdistusjärjestelmän tehokkuus on erityisen tärkeää. Heino paljastaa suunnitteilla olevan hautomon laajennuksen, joten kokonaisuus mietittiin jo alusta alkaen siten, että tulevaisuudessa tehtävä laajennus onnistuu helposti ja kokonaan ilman tuotannon keskeytystä.

Teollisuuslaitoksen vanha puhdistuslaitteisto oli saavuttanut käyttöikänsä rajan, ja järjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi keväällä 2022. Asiantuntijan suosituksesta DanHatchin johtoryhmä otti yhteyttä Vestelliin.

‒ Tutkimme myös tarjouksia muilta tarjoajilta, mutta Vestelli vastasi selkeästi parhaiten vaatimuksiimme sekä kokoluokan että kapasiteetin puolesta, kuvailee Heino.

Pian yhteydenoton jälkeen allekirjoitettiin jo Vestellin kanssa yhteistyösopimus, johon sisältyi suunnittelu, laitteiden hankinta, urakoitsijoiden valinta sekä toteutus. Johtoryhmä luotti alusta alkaen Vestellin ammattitaitoon ja kykyyn toteuttaa hanke itsenäisesti.

Biopuhdistajan asennus eteni sutjakasti

Projekti alkoi tutustumisella kohteeseen, koska oli selvitettävä tarkoin, missä sijaitsevat kaikki laitteet ja niiden putkitukset. Seuraavaksi asennustiimi ryhtyi kaivamaan säiliökaivantoja ja asentamaan Biopuhdistaja 240 -säiliöitä. Ankkurointikankaiden käyttö säiliöiden ankkuroinnissa osoittautui järkeväksi sekä taloudelliseksi ratkaisuksi, kun maaperän kosteus otettiin huomioon. Samanaikaisesti myös viemärilinjan asennus aloitettiin.

Syvä viemärilinja kaivettiin auki ja asennettiin Vestellin 4 m³ saostussäiliö. Lisäksi asennettiin jätevesipumppaamo, joka varmistaa jäteveden tehokkaan pumppauksen järjestelmässä. Säiliöiden väliset putket liitettiin yhteen ja asennettiin viemärintarkastuskaivot, joiden avulla mahdollinen tuleva laajennus olisi helpompi toteuttaa.

Putkityöt olivat myös merkittävä osa rakennusprosessia. Viemäriputket ja kaapelinsuojaputket asennettiin huolellisesti varmistaen niiden asianmukainen suojattu sijainti. Lisäksi kaivantoon laskettiin paineentasauslaatat turvaamaan viemärilinjaa raskaalta liikenteeltä.

Lopuksi suoritettiin viimeistelyvaihe, jossa tehtiin lopputäytöt, siivottiin alue ja tarkastettiin koko järjestelmä kokonaisuudessaan.

Asennus sujui nopeasti, eikä tuotantoa tarvinnut keskeyttää edes asennuksen ajaksi, nostaa Heino erikseen esille.

Projekti valmistui onnistuneesti 2023 huhtikuussa.

‒ Vestellin suunnittelu, asennus, käyttöönotto sekä asiakaspalvelu ovat olleet erittäin hyviä. He tarttuivat ripeästi projektiin ja tukivat meitä ammattitaidollaan, kertoo Heino. Kohteeseen solmittiin myös huoltosopimus, jossa Vestelli tulee huoltamaan laitteistoa kahdesti vuodessa.

‒ Kumppanuus Vestellin kanssa on toiminut erinomaisesti ja olemme aina saaneet nopeasti apua tarvittaessa. Projekti onnistui kaikin puolin, ja olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, tiivistää Heino vielä lopuksi.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vestelli Oy
Rakentaminen
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Suomalainen peltomaisema
Jätevesijärjestelmän valinta voi olla vaikeaa - katso matkailukeskuksen ratkaisu
Jätevesijärjestelmän valinta voi olla vaikeaa, mutta onneksi on mahdollista kutsua paikalle jätevesijärjestelmien asiantuntija ja saa valittua yhdessä omiin tarpeisiin oikea järjestelmä.Matkailukeskus Lapuanjoen Rantakeidas valitsi Vestellin, miksi?
201812_55656.jpg
Biopuhdistajalla jätevedet puhtaiksi ja takaisin luontoon
Puhdas vesi on elämän elinehto ja maailman tärkein luonnonvara. Suomessa tilanne juomaveden riittävyyden ja laadun kannalta on hyvä, joskin kuuma ja kuiva viime kesä aiheutti jo ongelmia muutamissa kunnissa. Meidän on pidettävä vesivarannoistamme huolta ja estettävä niiden saastuminen. Siihen olennaisesti liittyy myös jätevesien puhdistus. Saastunut vesi vahingoittaa sekä ihmisiä että ympäristöä.
20202_62872.jpg
Biopuhdistaja on käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa
Suomi on tuhansien järvien maa ja saamme olla syystä ylpeitä laajoista vesistöistämme. Vesistöt eivät kuitenkaan pysy kunnossa, jos niistä ei huolehdita. Tähän liittyy olennaisesti myös jätevesien puhdistus.Mikäli kiinteistö sijaitsee alle 100 metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueella, jätevesijärjestelmä on pitänyt lain mukaan uusia 31.10.2019 mennessä. Kuitenkin tuhannet suomalaiset ovat päätyneet tekemään uudistuksen vasta kevään 2020 aikana ja tämä ruuhkauttaa alan toimijoita.Vestellin tuotteilla on helppo hoitaa mökkien, vapaa-ajan asuntojen ja omakotitalojenjätevedet tehokkaasti. Tuotteita löytyy eri kokoisia kaikkiin tarpeisiin.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton