• Etusivu
  • Rakentaminen

Ihmiset tuotteiden ja palvelujen suunnittelun perustaksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.06.2010
20106_22339.jpg

Teknologia parantamaan ihmisten elämänlaatua

Onnistunut tuotteiden ja palvelujen suunnittelu lähtee kuluttajien elämän ja arjen ymmärtämisestä. Tuotteiden ja palvelujen suunnittelun tulisikin lähteä liikkeelle ihmisen ja teknologian vuorovaikutuskysymyksiä vakavasti pohtien. Näin lopputuloksena syntyy tuotteita ja palveluja, jotka aidosti helpottavat ihmisten elämää ja parantavat siten heidän elämänlaatuaan. Tällaiset tuotteet ja palvelut ovat myös helppokäyttöisiä. Yrityksille niistä voi tulla jopa myyntivaltti kansainvälisessä kilpailussa.

Hyvä suunnittelu perustuu ihmisten eli kuluttajien elämän ymmärtämiselle ja teknologian valjastamiselle parantamaan heidän elämänlaatuaan. Tällaista suunnittelua kutsutaan ihmislähtöiseksi vuorovaikutussuunnitteluksi.

Tämän suunnitteluperiaatteen mukaan teknologia ei ole tuotteen tai palvelun itsetarkoitus. Hyvä suunnittelu ei siis lähde liikkeelle teknologian kehittämisestä. Teknologian nähdään sen sijaan olevan ihmistä varten. Siksi teknologian sovellusten suunnittelu aloitetaankin ihmisestä.

Ihmislähtöisessä vuorovaikutussuunnittelussa tarkastellaan tuotteen ja palvelun käytettävyyden lisäksi myös käyttötapaa ja toimintakulttuuria, jossa teknologiaa ja sen sovelluksia käytetään. Kyse on siis teknologian kokonaisvaltaisesta liittämisestä ihmisten toimintaan.

Suunnittelussa korostuu tuotekehityksen varhainen vaihe. Tällöin alusta alkaen ryhdytään pohtimaan ihmisen elämää ja toimintatapoja ja valjastamaan näistä lähtökohdista teknologiaa ihmisten toiminnan tukemiseen. Näkökulma on siis ihmislähtöinen.

Kokonaisvaltaisuus tarkoittaa sitä, että suunnittelussa ei keskitytä ainoastaan tuotteen tai palvelun välittömään käyttötilanteeseen. Sen sijaan innovaatiota ja teknologiaa kehitetään siitä näkökulmasta, mitä lisäarvoa teknologia voi tuoda ihmisten elämään.

20106_22340.jpg

Tuotekehityksen ensimmäisessä vaiheessa painopiste onkin ihmis- ja sosiaalitieteiden tuottamassa tiedossa puhtaan teknisen tiedon sijasta. Tämän elämän ja arjen analyysiin perustuvan suunnitteluvaiheen tuottama näkemys ihmisten tarpeista ohjaa suunnittelua käyttäjävaatimusten määrittelystä aina prototyyppiin ja lopputuotteeseen saakka.

Ihmislähtöinen suunnittelu lisää tuotteiden menekkiä ja siten yritysten menestystä. Se voi olla yrityksille myös myyntivaltti kansainvälisessä kilpailussa. Suomalaisyrityksillä on kuitenkin vielä paljon petrattavaa ihmislähtöisessä suunnittelussa varsinkin palvelujen kehittämisessä. Pelien ja mobiililaitteiden kehittämisessä menestymme kansainvälisessä vertailussa hyvin.

Suomalaisyritysten pitäisikin siirtyä suunnittelussaan yhä enemmän ottamaan huomioon pelkän käytettävyyden, muodon ja käyttäjäkokemuksen lisäksi teknologian rooli ihmisten elämässä

Muoto ja käytettävyys luovat puitteet tuotteen ja palvelun välittömälle käytölle. Vuorovaikutussuunnittelu sen sijaan luo tuotteelle käyttökulttuurin. Esimerkiksi iPod-musiikkisoitin on ennen kaikkea toiminnallinen oivallus. Siinä luotiin uusi tapa kuunnella musiikkia. Toki sen käytettävyydessä ja muodossakin on oivalluksia.

Ihmislähtöisen suunnittelun lisäksi tarvitaan edelleen myös teknologialähtöistä tuotesuunnittelua. Molempia reittejä voi syntyä toimivia ja lopulta ihmisten elämänlaatua parantavia innovaatioita, tietoa ja osaamista. Esimerkiksi ympäristönäkökulmasta tarkasteltuna on helppo löytää esimerkkejä, joissa pelkkä ihmisen toiminnan ja tarpeiden ymmärtäminen ei riitä tutkimuksen ja teknologian kehittämisen lähtökohdaksi.

Myös teknologialähtöisessä tuotesuunnittelussa tulee kuitenkin aiempaa enemmän ottaa huomioon ihmisten käyttäytyminen ja toiminta jo varhaisessa vaiheessa. Tämä koskee myös yritysten väliseen kaupankäyntiin tarkoitettujen tuotteiden ja palvelujen suunnittelua. Onhan niidenkin käyttäjä ihminen.

Monitieteisen Theseus-projektin tuloksista on julkaistu ihmisen ja teknologian vuorovaikutussuunnittelua käsittelevä kirja. "Ihminen ja teknologia. Hyvä vuorovaikutuksen suunnittelu" – kirja on tarkoitettu kaikille tuotteita, palveluja tai ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta suunnitteleville, tutkiville ja opiskeleville.

Theseus-projektin tavoitteena on nostaa psykologisen tiedon hyödyntäminen uudelle tasolle tuote- ja palvelusuunnittelussa. Hankkeessa keskitytään toisaalta psykologisen käyttäjätutkimuksen soveltamiseen suunnittelutyössä ja toisaalta uusien menetelmien ja prosessien kehittämiseen ihminen-teknologia-vuorovaikutuksen suunnitteluun. Projekti kehittää yhdessä yritysten kanssa käytännön suunnittelu- ja innovaatiomenetelmiä

Theseus-projektin tutkimusyhteistyöhön osallistuu VTT:n lisäksi Jyväskylän yliopisto ja Helsinki Insitute for Information Technology (HIIT). Yrityskumppaneina ovat Nokia, Konecranes, Ramboll Finland, Teknologiateollisuus ry, Axiell Kirjastot, Buildercom, Iittala, Metso Paper ja Patria Vehicles.

Kansainvälisinä tutkimuskumppaneina ovat University of Granada, International School of New Media (ISNM), University of Luebeck, Manchester Business School, University of California ja Florida State University.

Projektin rahoittavat Tekes ja osallistuvat organisaatiot.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20185_52920.jpg
Herätä kylmä takka ja hormi varovasti
Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla. Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.
20077_5727.jpg
4 Huoltokirja
Mikä on huoltokirja?Huoltokirja on eräänlainen omistajan käsikirja, joka vuoden 2000 alusta asti on ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa. Huoltokirja on kiinteistön ylläpitoon liittyvä asiakirjakokonaisuus, johon kootaan kaikki tarvittavat tiedot kiinteistöstä ja sen hoidosta. Huoltokirjan avulla pystytään helpommin hallitsemaan kiinteistön elinkaarta.(ks. Koti-Optimi -huoltokirja)
20115_25991.jpg
Vinot seinät turvalliset?
Yksikerroksinen puurunkoinen talopakettitalomme on valmistunut vuonna 1997. Talossa on asuttu ongelmitta siitä lähtien. Huomasimme vasta tänä vuonna ulko-oven vaihtamisen yhteydessä, että vatupassilla mitattaessa seinässä on vinoutta noin 3 cm. Tiiliverhous on kuitenkin muurattu suoraksi. Asuessa vinoutta ei ole huomannut.Onko seinien vinoudesta haittaa rakenteiden kantavuudelle tai asumisturvallisuudelle?
200710_6980.jpg
Asuntoministeri tunnistaa haasteet
Pientalorakentaminen on kieltämättä aika haasteellisessa tilanteessa koko rakentamisketjun osalta, toteaa asuntoministeri Jan Vapaavuori. – Rakentajan haaveet saattavat karista jo alkuvaiheessa, kun rakentamiseen soveltuvaa tonttia ei oikein tahdo löytyä tai sitten sillä on liian kova hinta. Tällä hetkellä jarruina ovat myös rakennustarviketuotteiden nousseet kustannukset ja työvoiman saatavuus. Nämä ovat asioita, jotka eivät ole yhteiskunnan ratkaistavissa ainakaan nopealla aikataululla.Valtio ei voi tehdä nyt mitään hokkuspokkustemppuja esimerkiksi tonttipulan nopeaksi ratkaisemiseksi, koska kunnilla on rakentamista säätelevä kaavoitusmonopoli. Aito pyrkimys tilanteen helpottamiseksi kuitenkin on ja uskonkin, että siihen päästään parhaiten avoimella vuorovaikutteisella keskustelulla, jollaisia nyt käydäänkin mm. pääkaupungin ja ympäristökuntien kanssa, sanoo ministeri Vapaavuori.
Smartia
Unelmien kesäpaikan rakennusprojekti etenee täydellä teholla
Kaksi intohimoista liikunnan ammattilaista, Vertti Harjuniemi ja Pauliina Räisänen, ovat viimeinkin toteuttamassa pitkäaikaista haavettaan omasta mökistä ja rannasta yhdessä Smartia Oy:n kanssa.Heidän mökkikokonaisuutensa nousee upeaan järvimaisemaan Kouvolassa ja käsittää tilavan, ympärivuotiseen asumiseen soveltuvan Keitele 120 -mökin sekä näyttävän Saaga 32 D1 -rantasaunan. Lisäksi suunnitelmissa on myöhemmin rakentaa autokatos/varastorakennus täydentämään kokonaisuutta.
20235_81881.jpg
Kannattaako autotallia rakentaa itse?
Autotalli tuo monessa taloudessa kaivattua lisätilaa autoille, elämälle ja etenkin säilytystilaa perhekoon kasvaessa tai harrastevälineiden lisääntyessä. On myös ihanaa, kun kylminä ja lumisina talviaamuina ei tarvitse kaivaa autoa esiin lumihangesta, vaan voi lähteä suoraan tallista menojensa mukaan turhia rehkimättä. Kodista saadaan varastoitua autotalliin kaikki ylimääräiset tavarat tilaa viemästä ja kukaan ei estä rakentamasta omaan talliin esimerkiksi omaa kuntosalia tai oleskelutilaa. Olipa tarkoitus mikä tahansa, autotalli ei ole koskaan turha investointi, vaan monikäyttöinen tila, joka lisää myös oikein suunniteltuna ja rakennettuna kiinteistön arvoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton