• Etusivu
  • Rakentaminen

Hyvinkään asuntomessualueen korttelitalon arkkitehtuurikilpailu ratkesi "Onniponnin" voittoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.06.2011
20116_26843.jpg

Onniponnin pienoismalli.

Hyvinkään kaupunki ja Suomen Asuntomessut järjestivät yleisen arkkitehtuurikilpailun Hyvinkään vuoden 2013 asuntomessualueelle rakennettavan korttelitalon suunnittelusta. Palkintolautakunta valitsi 1. palkinnon saajiksi Pia Sopasen ja Ilkka Svärdin teoksellaan "Onniponni".

– Voittajaehdotus on mittakaavaltaan ja kokonaisotteeltaan hallittu ja ympäristöönsä sopiva. Rakennuksen ilme on valoisa ja iloinen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Martti Salonen toteaa.

Onniponnin matalat muurit rajaavat pihaa ja liittävät sen luontevasti osaksi rakennusta ja ympäristöä. Pihamuuri ja sitä seuraava katos kiertyy kumpareelle Aamutuulentien hienoksi päätteeksi.

Veistoksellinen kattopinta kokoaa taidokkaasti polveilevan massan hallituksi kokonaisuudeksi ja synnyttää luontevasti katettua ulkotilaa pihan puolelle. Katon hienovaraisesti vaihteleva räystäslinja tuo lisäksi rakennukseen sopivasti mittakaavan vaihtelua. Esitetty värinkäyttö julkisivuissa on omaperäinen ja mielenkiintoinen idea ja tukee rakennuksen luonnetta alueen keskipisteenä.

Uusia ideoita päiväkotisuunnitteluun

Korttelitalo tulee toimimaan vetovoimaisena ja näyttävänä keskusrakennuksena Asuntomessuilla Hyvinkään Kravunharjussa vuonna 2013. Korttelitaloon sijoittuu päiväkoti sekä alueen asukkaiden yhteiskäyttötiloja.

Arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena oli löytää korttelitalolle toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu sekä saada uusia ajatuksia tämän hetken päiväkotisuunnitteluun.

Palkittuja ehdotuksia olivat 2. palkinnon saaja Salla Hoppu teoksellaan "Pesä" ja 3. palkinnot saaja Petri Piirta teoksellaan "Kibi". Lisäksi lunastettiin kaksi ehdotusta. Kaikki palkitut ja huomioidut sekä palkintolautakunta löytyvät verkkosivuilta www.asuntomessut.fi/hyvinkaa.

Kilpailussa jaettiin palkintoina ja lunastuksina yhteensä 66 000 euroa. Ensimmäinen palkinto oli 24 000 euroa, toinen 18 000 euroa ja kolmas 12 000 euroa. Lisäksi jaettiin kaksi lunastusta suuruudeltaan 6 000 euroa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20135_34994.jpg
Lisäeristys lopettaa vedon vääristä paikoista
Vanhat rakenteet eivät useinkaan vastaa nykyisiä vaatimuksia lämmöneristyskyvyltään. Lisälämmöneristyksellä saadaan vanhat rakenteet vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Kuitenkin ennen lisälämmöneristeen asentamista tulee rakenteen lämpö- ja kosteuskäyttäytyminen tutkia, jotta varmistutaan jatkossakin rakenteen toimivuudesta.Klikkaa tästä energiansäästölaskuriin ja laske paljonko lisäeristys säästää!
20205_64613.jpg
Näin huollat terassin kesäkuntoon
Milloin uusi terassi on hyvä käsitellä? Millä terassi kannattaa käsitellä? Kuinka usein terassi on hyvä huoltaa?Terassin käsittelemiseen ja huoltamiseen liittyy paljon kysymyksiä. Siihen löytyy myös monia ohjeita ja vinkkejä. Käsittelyyn vaikuttaa terassin materiaali sekä asennusajankohta. Uusi painekyllästetystä puusta tehty terassi kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Käsittele painekyllästetty puu vasta seuraavana kesänä asennuksesta.
13_P_24897.jpg
Julkisivun muuraus
Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua. Poltettu tiili on turvallinen materiaali: se ei pala, lahoa eikä ruostu. Se kestää hyvin kosteus- ja lämpötilavaihteluja. Pitkälläkin aikavälillä se on vähän huoltoa vaativa rakennusmateriaali. Muuratun tiilipinnan kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen, ja ikääntyessään tiiliseinä patinoituu kauniisti. Luota ammattilaiseen muurauksessa.
10_P_118868_1.jpg
Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen."Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa", Niina Kilpelä sanoo.Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.Esteetön rakennus ja ympäristö (pdf)Tilaa painettu opas (Rakennustieto Oy)
20146_39825.jpg
Rännit rempallaan? Pyydä ilmainen kartoitus Vesivekiltä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla täällä pohjolassa. Myös ruoste ja pintojen hilseily ovat kaikille tuttuja ilmiöitä.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
20231_78362.jpg
Kotitalousvähennys
Mikä on kotitalousvähennys? Lyhyesti todettuna: kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kunnossapito- ja perusparannustyö. Yleensä mielletään, että kotitalousvähennystä voi hakea ainoastaan suurista remonteista, mutta myös pelkkä turvalukon asennus tai ulkovaraston maalaus kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon remontointia suunnitellessa?Mistä kaikesta voi kotitalousvähennystä saada?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton