Hybridilämmitys yhdistää lämmitysmuotoja ja säästää rahaa
Jatka tulisijan käyttöä lähes ympäri vuoden hybridilämmityksen avulla.
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.
Lämmönlähteiden yhdistely?
Erilaisia energianlähteitä yhdistävä hybridilämmitys on mahdollista asentaa kaikkiin pientaloihin. Omakotitaloissa hybridilämmitystä on jo totuttu näkemään, mutta se sopii lämmitysjärjestelmäksi myös pari- ja rivitaloihin huoneistokohtaisten varaajien ansiosta.
Esimerkiksi varaava takka on mahdollista kytkeä vesikiertoiseen lattialämmitykseen ja varaajaan osaksi hybridilämmitystä. Jotta takan lämpöä voidaan hyödyntää vesikiertoisessa lattialämmityksessä tai käyttöveden lämmitykseen, asennetaan sen kuoren sisälle lämmönsiirtimet.
Lämmönsiirtimet johtavat jopa 50 % takan tuottamasta lämmöstä lämmityspiiriin siirtämällä sen putkissa virtaavaan veteen. Loppu lämpö ei häviä, vaan leviää huoneisiin tuttuna säteilylämpönä.
– Lämmönsiirtimillä varustetun takan käyttöaika on vuodessa pitempi kuin takan, johon niitä ei ole asennettu. Koska lämmönsiirtimet kaappaavat lämpöä takasta, sen pintalämpötila pysyy matalampana ja huoneilman lämpö pysyy miellyttävänä. Siksi takan lämmityskauden voi aloittaa tavallista aikaisemmin jo syyskuussa ja jatkaa huhti-toukokuulle säiden lämpenemiseen asti, kertoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.
– Suoraan sähkölämmitykseen verrattuna W10-vesilämmitysjärjestelmällä voi säästää yli kolmanneksen lämmityskuluista. Siksi lämmönsiirtimillä varustettu takka ja varaaja maksavat itsensä säästöinä takaisin alle 15 vuodessa. Takalla voi tutkitusti tuottaa jopa puolet omakotitalon vuosittaisesta lämmitysenergiasta, Vauhkonen toteaa.
Info
Mikä lämmönsiirrin?
Tulikiven kehittämä W10-lämmönsiirrinpaketti on mahdollista valita useimpiin Tulikiven takkoihin lisävarusteeksi joko pienempänä yläliitospakettina tai laajempana alaliitospakettina. Lämmönsiirtimillä varustettu takka on mahdollista asentaa myös remonttikohteeseen, jossa on jo entuudestaan vanha vesikiertoinen lattialämmitys ja varaaja. Remonttikohteissa, joihin vesikiertoista lattialämmitystä on liian kallista asentaa jälkikäteen, voidaan takkaa silti hyödyntää käyttöveden lämmitykseen.
Lämmönsiirtimin varustetun takan tuomasta tunnelmasta voi nauttia lähes läpi vuoden, koska sen pintalämpötila pysyy selvästi matalampana kuin perustakan. Takka on myös ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde ja siksi mainio turva sähkökatkojen sattuessa.
Lisää omavaraisuutta
Vesikiertoisen lämmityksen hyödyntämisen lisäksi takkalämmitys ja aurinkokeräimet sopivat hyvin vuorolämmitykseen. Takan säännöllinen lämmitys on luontevinta talvikaudella, jolloin lämmitysenergian tarve on suurin.
Vastaavasti kevättalvella ja kesällä auringon lämpö on puolestaan tehokkainta, jolloin sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen sekä kosteiden tilojen lattialämmitykseen.
– Hybridilämmitys on tulevaisuuden järjestelmä. Pitää ymmärtää, että maalämpö on käytännössä sähkölämmitystä, sillä pumppu tarvitsee toimiakseen sähköä. Takka toimii aina, sähkökatkoista huolimatta. Se lisää lämmityksen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Hybridilämmityksen suosio kasvaa vähitellen, kun LVI-suunnittelijoiden tietämys tarjonnasta kasvaa, Taloykkösten toimitusjohtaja Juha Sivonen uskoo.
Rakennusliike Taloykköset on rakentanut useita rivitalokohteita, joihin on asennettu aurinkokeräimiä ja takan lämpöä hyödyntävä hybridilämmitys.
– Hybridilämmityskohteissa on huoneistokohtainen varaaja, johon takka ja aurinkokeräimet on yhdistetty. Näin takan lämmityksestä tuleva hyöty pysyy asunnossa, jossa takkaa lämmitetään. Käyttämässämme Ecowatti-varaajassa on sähkövastus, joka hoitaa lisälämmityksen, jos takasta tai aurinkokeräimistä eivät tehot riitä. Varaajaan voi halutessa lisätä ilma-vesilämpöpumpun, mutta meidän kohteissa tähän ei ole ollut tarvetta, Sivonen kertoo.