• Etusivu
  • LVI

Huoleton ja hiljainen maalämpö pitää uuden hirsikodin lämmityskustannukset kurissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 15.11.2023
202210_79870.jpg

Talon rakentaminen käynnistyi maarakennustöillä alkuvuonna 2021, ja uuteen kotiinsa perhe pääsi muuttamaan toukokuussa 2022.

Mirka Aittolan ja Riku Saarelan perhe on asunut viime toukokuusta asti itse rakentamassaan hirsitalossa Naantalissa. Uuden kodin lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö, joka on osoittautunut nappivalinnaksi monestakin syystä.

Mirka Aittolan ja Riku Saarelan nelihenkisen perheen uusi koti on arkkitehdin suunnittelema Kontio-hirsitalo. Asuinpinta-alaa on 174 neliötä, minkä lisäksi taloon kuuluu 30-neliöinen parvi.

Pariskunta kertoo, että maalämpö valittiin lämmitysmuodoksi pitkälti edellisen kodin kokemusten perusteella. Aiemmassa kodissa oli poistoilmalämpöpumppu, jonka säätöjen saaminen kohdalleen oli työlästä eikä kuuman veden riittämiseen voinut luottaa.

– Pahinta oli sähkölaskujen ennakoimattomuus. Kesällä sähkölasku saattoi olla satasen kuukaudessa, mutta kylmänä talvikuukautena se pomppasi 400 euroon.

Riku Saarela vertaili eri lämmitysmuotoja Motivan sivustolla, mikä vahvisti käsitystä maalämmön ylivoimaisuudesta. Kun päätös maalämmön hankinnasta oli tehty, vertailuun pääsivät paikallisten toimijoiden lähettämät tarjoukset, joita käytiin läpi yhdessä hankkeesta vastaavan mestarin kanssa.

– Kaarinalaisen Lämpö Nurmi Oy:n tarjoama Jäspin ratkaisu oli jo tarjousvaiheessa täydellinen. Kaikki asiat oli valmiiksi mietitty. Vastaavakin kehui, että hyvin mietitty tarjous takaa, ettei edessä ole yllätyksiä.

Uuden kodin maalämpöpumpuksi valittiin Jämä Star RST Inverter, joka lämmittää sekä taloa että sen käyttövettä. Kierroslukuohjatun inverter-kompressorin ansiosta laite säätyy automaattisesti vastaamaan talon ja käyttöveden tehon tarvetta, jolloin saavutetaan optimaalinen hyötysuhde ympäri vuoden.

Ainut muutos tarjoukseen oli erillisestä lämminvesivaraajasta luopuminen, sillä se ei olisi mahtunut kompaktiin tekniseen tilaan lattialämmityksen edellyttämän Jäspi Buffer -puskurivaraajan lisäksi.

– Myyjä kuitenkin vakuutti, että pärjäämme laitteen sisäisen, 180-litraisen varaajan kanssa mainiosti, sillä se riittää viisihenkisen perheen tarpeisiin.

Eniten maalämpöpumpussa innosti sähköenergian kulutuksen tasaisuus vuodenajasta riippumatta. Laitteen vuosihyötysuhde SCOP on huikea 5,4.
Eniten maalämpöpumpussa innosti sähköenergian kulutuksen tasaisuus vuodenajasta riippumatta. Laitteen vuosihyötysuhde SCOP on huikea 5,4.

Maalämpöjärjestelmä on ehtinyt osoittaa oivallisuutensa

180 metriä syvän energiakaivon porauksen ja järjestelmän asennuksen jälkeen maalämpöpumppu saatiin päälle joulukuussa 2021.

Uudessa kodissaan perhe on ehtinyt asua nyt noin puolen vuoden ajan, joten maalämpöjärjestelmä on jo ehtinyt osoittaa oivallisuutensa. Maalämpöpumpun kuukausittaisten kulujen ennakoitavuus on tuonut mukanaan mielenrauhaa, eikä lämpimän veden loppumista ole tarvinnut pelätä.

– Katsoin juuri sähköyhtiömme sivuilta, että meidän kokonaiskulutuksemme on ollut noin 1 000 kW kuukaudessa. Leijonanosa siitä tulee täydellä teholla pidetyn ulkoporealtaan lämmityksestä, Riku Saarela kertoo.

Kiitosta kerää myös maalämpöpumpun matala äänitaso, joka ei ole häirinnyt lainkaan. Laite on arkieteisessä liukuovien takana, eikä tilaa ole mitenkään äänieristetty. Silti käyntiääntä ei kuule – toisin kuin edellisen kodin poistoilmalämpöpumpun.

– Maalämpöpumppu on uskomattoman hiljainen, Mirka Aittola kehuu.

Maalämpö oli naantalilaisperheelle ehdoton valinta – katso video

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton