• Etusivu
  • Rakentaminen

Huolehdi piha-alueet kuntoon suunnittelulla ja oikeanlaisilla kiviaineksilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 27.07.2023Päivitetty 28.07.2023
20237_82700.jpg

Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.

Salaojasuunnittelun avulla toteutat terveet perustat

Maaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.

Hallitse hulevesiä

Salaojituksen tarkoitus on pitää hulevedet kurissa, eli ohjata sade- ja sulamisvedet pois talon seinustoilta. Suunnitelman mukaisesti vedettyjen salaojaputkien lisäksi toimiva salaojitus vaatii raekooltaan optimaaliset kivituotteet läpäisemään vettä ja estämään hienomman kiviaineksen kulkeutumisen salaojaputkistoon.

Tutustu 5/16 Sepeliin

Pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva kosteus rasittaa talon alapohjaa. Siksi rakenteiden alle lisätään kerros kiviainesta, joka katkaisee kapillaarisen vedennousun. Tässä vaiheessa on tärkeää valita tuotteet huolella. Yleinen virhe on käyttää maanvaraisen laatan alla salaojasoraa, joka ei estä kapillaarista ilmiötä.

Valitse siis rakenteiden alle kapillaarikatkosepeliä. Sen koostumus takaa, ettei vesi pääse kulkeutumaan ylöspäin maaperästä alapohjaan. Puhtaus eli vesiseulottu materiaali toimii parhaiten, kun kosteudelle otollista huokoista pintaa ei ole tarjolla.

Testaa kapillaarikatkosepelin määrälaskuria.

Ruduksen määrälaskuriin
Ohje

Ohje

Kapillaarikosteuden kulku kannattaa katkaista

Pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva kosteus rasittaa talon alapohjaa. Siksi rakenteiden alle lisätään kerros kiviainesta, joka katkaisee kapillaarisen vedennousun. Tässä vaiheessa on tärkeää valita tuotteet huolella. Yleinen virhe on käyttää maanvaraisen laatan alla salaojasoraa, joka ei estä kapillaarista ilmiötä.

Valitse siis rakenteiden alle kapillaarikatkosepeliä. Sen koostumus takaa, ettei vesi pääse kulkeutumaan ylöspäin maaperästä alapohjaan. Puhtaus eli vesiseulottu materiaali toimii parhaiten, kun kosteudelle otollista huokoista pintaa ei ole tarjolla.

Testaa kapillaarikatkosepelin määrälaskuria.

Ruduksen määrälaskuriin
Vesiseulottu kapillaarikatkosepeli raekoolta 5/16 mm.

Vesiseulottu kapillaarikatkosepeli raekoolta 5/16 mm.

Valitse oikeat kivituotteet salaojitukseen sekä kapillaarikatkokerrokseen:

  • Suojaat pohjarakenteen kosteusvaurioilta ja ehkäiset homeen syntymahdollisuutta
  • Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
  • Estät veden pääsyn anturan alle, tällöin routa ei pääse tekemään tuhojaan tilanteessa, jossa pakkanen pääseekin kuormittamaan rakennetta.
  • Tehostat radonkaasun poiskeräystä rakenteissa, joissa on tuuletusputkisto.
Kapillaarikatkosepeli on vesiseulottua ja sitä käytetään katkaisemaan pohjamaasta kapillaarisesti nousevan veden vedennousua.

Kapillaarikatkosepeli on vesiseulottua ja sitä käytetään katkaisemaan pohjamaasta kapillaarisesti nousevan veden vedennousua.

Huomio

Huomio

Näin toteutat kestävän pihatien rakentamisen

Valitsemalla oikeat pohjamateriaalit, saadaan aikaan kestävä ja tasainen pihatie. Pihatien pohjustus tehdään kerroksittain.

1. Pohjan eristäminen
Suodatinkankaan tai muun vastaavan eristämisen tehtävänä on estää pihatien karkeaa maa-ainesta sekoittumasta hienojakoisempaan pohjamaahan. Tarvittaessa tehdään muu routaeristys eristelevyillä, mikäli maanvaihto ei ollut mahdollista.

2. Karkea kivimurske
Ajoteillä kantavan kerroksen vahvuus on routimattomilla mailla yleensä 15–20 cm. Pelkästään jalan liikuttavilla alueilla vahvuudeksi riittää 10 cm. 0/32 tai 0/56 kalliomurskeet toimivat erinomaisesti kantavassa kerroksessa. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään 20 cm:n kerroksiin täryttämällä.
Kiviaines valitaan pääsääntöisesti siten, että sen raekoko on noin kolmannes kerrospaksuudesta. Liian isorakeinen kiviaines on vaikea kotikonstein tiivistää eli turhan järeää ainesta on syytä välttää. Mikäli käytössä on raskasta kalustoa tiivistämiseen, saadaan isolla raekoolla vähemmällä kerrosmäärällä pohja, joka kestää varmasti isommatkin ajoneuvot. Pienempirakeisellakin kiviaineksella saadaan paksumpia kantavia rakenteita, kun kiviaines tiivistetään useammassa erässä.

3. Hienompi kivimurske
Tekemällä välikerros hienommasta murskeesta, kuten 0/16 kalliomurskeesta, saadaan aikaan helpommin tasoitettava pinta, johon menee vähemmän asennushiekkaa tai muuta viimeistelymateriaalia.

4. Asennuspohja
Kivituhkalla tai asennushiekalla tehdään viimeinen tasoitus ennen esimerkiksi pihatien kiveämistä. Kivituhka 0/5 tai asennushiekka 0/8 toimivat viimeisenä kerroksena ennen pintamateriaalin asennusta.

5. Pintamateriaali
Viimeisenä tulee pintamateriaali, mikäli tietä ei haluta jättää kivituhkapintaiseksi. Usein pihatie halutaan päällystää kivellä, mutta toisinaan myös asfaltoida tai jättää hiekkatieksi, jolloin päällimmäisenä kerroksena on kivituhka 0/5 tai hieno murske kuten 0/11 tai 0/16 kalliomurske.

Kotipolku on tukenasi rakentamisen polulla

  • Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin.
  • Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai konkari.
  • Lue lisää osoitteesta rudus.fi/kotipolku.
20173_48492.jpg
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
salaojat
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
ssab greencoat
Painuneet perustukset
Tulevaisuudessa pientalorakentaminen tulee sijoittumaan yhä enemmän sellaisille alueille, joissa teknisesti luotettava perustaminen edellyttää paalujen käyttöä. Paaluja on pientalorakentamisessa perinteisesti totuttu käyttämään ainoastaan sellaisissa pohjasuhteissa, joissa maaperä on siinä määrin kokoonpuristuvaa, että maan varaan perustaminen ei tule kysymykseen. Ennustetusta ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuuden lisääntyminen kesällä voi aiheuttaa pohjaveden alentumista ja odottamattomia painumia maanvaraisesti perustetuissa rakennuksissa.Lisääntyvät syys- ja talvisateet aiheuttavat puolestaan suurempia kosteusrasituksia alapohjarakenteisiin, joiden hallinta edellyttää ryömintätilan hyvää tuulettumista. RR-teräsperustus on kantavuudeltaan luotettava ja kosteusteknisesti moitteetta toimiva pientalon perustusratkaisu kaikkiin maaperäolosuhteisiin, myös kalliolle perustettaessa.Jätä yhteydenottopyyntö teräspaaluistaJätä yhteydenottopyyntö energiapaaluistaTilaa veloitukseton esite teräspaalutuksesta
20226_52131.jpg
Kuiva ja lämmin rakenne perustuksista unelmiin
Oletko talonrakennusprojektin alkutaipaleella? Haaveiletko kodista, jonka olet itse rakennuttanut tai peräti rakentanut? Jotta rakennat unelmasi varmasti vankalle pohjalle, talon perustukset on tehtävä hyvin ja käyttäen laadukkaita materiaaleja. Olethan perusteellinen!Leca-harkoista muurattu perustus takaa sen, että talosi kohoaa terveelle pohjalle nopeasti ja kustannustehokkaasti. Lisäksi ratkaisu on kestävä ja pitää kotisi pystyssä vielä tulevillekin sukupolville.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton