• Etusivu
  • Energia

Fortum SmartLiving tekee taloista älykkäitä ja säästää lämmitys- ja huoltokustannuksissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Julkaistu 28.02.2018
20183_51969.jpg

Fortum SmartLiving on uudenlainen dynaaminen tapa ohjata talon lämmitystä mittausdataa ja tekoälyä hyödyntäen. Perinteisesti talojen lämmitystä ohjataan ulkolämpötilan mukaan, kun taas SmartLiving-järjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa sekä ilmankosteutta ja ohjaa näin lämmitystä reaaliaikaisen lämpötilatiedon, sääennusteen ja tekoälyn avulla. Fiksumman lämmityksen ja kulutuspiikkien älykkään tasaamisen myötä asiakkaat ovat säästäneet kustannuksissa keskimäärin noin 10 %.

Kehityspäällikkö Anne Salonen Fortumilta kertoo, että mittausdatan perusteella myös tarvittavat korjaustoimet saadaan kohdistettua oikein, jolloin talot ja asunnot pysyvät hyvässä kunnossa.

- Taloyhtiöissä on vielä paljon potentiaalia hyödyntää digitekniikkaa, jonka avulla asumismukavuus paranee ja kiinteistöjen arvo pystytään paremmin säilyttämään. Palvelun avulla asukkaat voivat seurata oman asuntonsa lämpötilaa sekä ilmankosteutta ja saavat ilmoituksia poikkeamista. Esimerkiksi mahdolliset ilmanvaihdon epäkohdat saadaan ajoissa selville ja korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa oikeaan osoitteeseen.

Käytännössä huoneistoihin asennetaan lämpötila- ja kosteusanturit, joiden data siirtyy langattomasti pilvipalveluun. Tekoäly analysoi datan ja lähettää muutaman minuutin välein uuden ohjaussignaalin lämmitysjärjestelmälle.

As Oy Espoon Rauhalanpuiston hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen ja Fortumilta Anne Salonen ovat tyytyväisiä palvelun käyttöönottoon taloyhtiössä.
As Oy Espoon Rauhalanpuiston hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen ja Fortumilta Anne Salonen ovat tyytyväisiä palvelun käyttöönottoon taloyhtiössä.

Fortumin SmartLiving on jo tasoittanut huoneistojen välisiä lämpötilaeroja taloyhtiössämme

As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 on Matinkylässä sijaitseva, vuonna 2003 valmistuneen, kahden talon ja 42 asunnon kerrostaloyhtiö. Yhtiöllä on Fortumin kaukolämpöliittymä, jonka kautta myös asuinrakennusten alla sijaitsevat autohallit lämpenevät.

- SmartLiving alkoi kiinnostaa meitä miettiessämme, miten alentaisimme lämmönkulutusta ja samalla parantaisimme asumismukavuutta. Tekoälypohjainen ratkaisu oli suora vastaus toiveisiimme, As Oy Espoon Rauhalanpuiston hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen sanoo.

- Olemme saaneet tasattua useimpien huoneistojen lämpötiloja SmartLiving-järjestelmän avulla. Vielä löytyy kuitenkin muutamia asuntoja, joiden osalta täytyy tehdä lämpötilan säätöä taloyhtiössämme. Yksi iso etu tässä on se, että näen nyt kaikkien huoneistojen lämpötilat omalta koneeltani ja on helpompi tätä tietoa vasten tehdä parannustoimenpiteitä. Toimenpiteiden vaikutus näkyy myös heti, eikä sitä tarvitse arvailla.

- On vielä vaikea sanoa mitä vaikutuksia järjestelmällä on kustannuksiimme. Tavoitteena on, että lämmityskustannukset laskevat, asuinviihtyvyys paranee ja sisäolosuhteista tulee terveellisemmät, summaa Timo Jokinen. Ainakin pientä säästöä on jo tullut keskilämpötilan alenemisesta ja toivottavasti ennakoinnin myötä myös tehomaksua saadaan alas.

20183_51965.jpg

Taloyhtiössä on vuosina 2015– 2017 toteutettu useita pienehköjä hankkeita, joiden tavoitteena on ollut energiatehokkuuden ja asumismukavuuden parantaminen. Näitä ovat Jokisen mukaan olleet muun muassa ulkovalaisimien elohopealamppujen vaihto LED-lampuiksi, lämpimän käyttöveden kiertopumpun ja autohallin lämmöntalteenottopiirin pumpun vaihto taajuusmuuttajakäyttöiseksi, hanojen vakiovirtausventtiilien ja vesipihien suihkujen asentaminen sekä korvausilmaventtiilien vaihto tuloilmaikkunaventtiileiksi.

- Toimenpiteillä ja valistuksella kiinteistösähkön kulutus on taloyhtiössä pudonnut noin 40 %, lämmönkulutus noin 20 % ja vedenkulutus noin 16 %.

Taloyhtiö kuuluu jo nykyisellään energiatehokkuudessa rakennusajankohtansa parhaimmistoon. SmartLivingin myötä odotamme kustannusten laskevan entisestään.

Lue lisää www.fortum.fi/smartliving

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Fortum Power and Heat Oy
Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maanrakentamiseen soveltuvaa pohjahiekkaa ja -tuhkaa ilmaiseksi
Fortum tarjoaa Rakentaja.fi -jäsenille ilmaiseksi erän maarakentamiseen soveltuvaa pohjahiekkaa ja pohjatuhkaa.Voimalaitoksella energiantuotannossa sivutuotteena syntyneet materiaalit soveltuvat samoihin kohteisiin kuin vastaavat luonnon maa- ja kiviainekset.Materiaalit ovat routimattomia ja niiden rakeisuudet ovat seuraavat:Pohjatuhka 0,002 … 16 mm Pohjahiekka 0,063 … 16 mm
20154_42888.jpg
Kaukolämpösuunnitelmat sähköisesti tarkastettaviksi ja projektin käyttöön
Sähköinen tarkastuskansio helpottaa kaukolämpösuunnitelmien toteuttamista. Uusi palvelu säästää suunnittelijan aikaa ja vaivaa.
20181_51444.jpg
Fortum Innovaatiokilpailu
Fortum julkistaa innovaatiokilpailun, jolla haetaan ideoita asumismukavuuden lisäämiseen. Fortumin marraskuussa 2017 teettämän kyselyn mukaan taloyhtiöiden huoneistoissa eniten asumismukavuutta haittaavat tunkkaiselta tuntuva sisäilma sekä suuresti vaihtelevat lämpötilat. Neljästäsadasta vastaajasta noin 40 % mainitsi tunkkaisuuden ja yli 30 % lämpötilojen suuren vaihtelun. Ratkaisuilta asukkaat odottavat puoliautomaattisuutta.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton