• Etusivu
  • Talo

Eteinen tilana

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2008
20082_9149.jpg

Käyntikortti

Eteisellä tilan pienestä koosta huolimatta on suuri merkitys. Asukkailla itsellään on mukavampi lähteä töihin ja kouluun toimivan ja kivannäköisen eteisen kautta. Vieraat väistämättä luovat kodista ja sen asukkaista vahvan ensivaikutelman eteisen perusteella.

Toiminnot

Eteisessä tehdään asioita nopeasti mutta paljon erilaisia. Sisääntulo: vaikutelma, vieraiden vastaanotto; säilytys: kengät, ulkovaatteet, avaimet, sateenvarjot, talutushihnat; kulkureitti: siltana eri tilojen välillä, usein kerrosten vaihtoalue eli portaikon paikka; puhdistus: kuraisten sadehousujen, lastenrattaiden pyörien ja hiekkaisten tassujen harjaus ja pyyhkiminen; kuivatus: märät rukkaset ja haalarit – patterille vai kätevästi kuivauskaappiin; viestiminen: useimmiten se lankapuhelimen paikka, ilmoitus/liitutaulu kertoo perheen menoista; ulosmeno: viimeinen silmäys peilistä, takki niskaan ja kengät jalkaan.

Miten paljon miellyttävämpää onkaan aamukiireessä poistua kotoa eteisen kautta, jossa vaatteet ja kengät ovat hyvässä järjestyksessä esim. peililiukuovien takana kaapissa. Lasten lapasilla on omat lankakorinsa ja kännykän voi napata mukaansa siististä laturipaikastaan. Valaistus on kunnossa. Tarvittaessa voi istahtaa tuolille tai penkille. Ennen ulko-oven kiinnipainamista hilpeä hymy piirtyy kasvoille eteisen valokuvataulun mieleen tuomasta muistosta.

20083_9166.jpg

Millainen tyyli, millainen väritys?

Suurikokoisen eteishallin voi sisustaa ja värittää siitä jatkumona näkyvän tilan mukaan. Pienessä eteisessä vaalea väritys ei pienennä tilaa ja neutraloi usein moniovista huonetta. Mielellään kuitenkin eteinen antaisi vaikkapa tauluillaan viitettä asukkaiden mieltymyksistä. Joku voi haluta viimeistään tähän kohtaan herättävää auringonkeltaista tai itämaisesti sisustetun asunnon tiivistä viininpunaista. Katkaise pitkä kapea eteinen eri värillä tai pienellä seinään kootulla väliverholla, muuta muotoa pyöreällä matolla, harhauta valaistuksella, avarra peileillä. Portaat voivat latistaa tunnelman tai olla kuin veistos.

20082_9147.jpg

Materiaalit ja pinnat

20082_9148.jpg

Eteisen lattian materiaali pitää olla kestävää ja mielellään pestävää. Laattalattia voi olla hyvinkin ilmeikäs. Lattian suojana toimivia mattoja pitää voida puhdistaa helposti ja niidenkin on syytä olla kulutusta kestäviä. Mikäli asunnossa on kuraeteinen, se tietysti helpottaa kuran ja hiekan pysäytystä. Pienet lapset helposti jättävät hiekkakakkuisista käsistään merkintöjä ovenpieliin ja seiniinkin, eli näidenkin pintojen on hyvä olla vähintäänkin pyyhittäviä. Lasitiiliosa seinässä antaa lisävaloa toisesta tilasta.

Valaistus

Kulkuväylille tarvitaan yleisvalaistus. Eteisen kaappien lipasta voi saada spotein pukeutumisvaloa. Porrasaskelmat kaipaavat turvallisuutta takaavaa valoa. Pöytä- ja lattiavalaisimilla voidaan luoda eteiseen huoneenomaisuutta käytäväfiiliksen sijaan.

20082_9151.jpg

Huonekalut ja tekstiilit

Säilytyskalusteita eteisessä tarvitaan. Kätevimpiä ja tilavimpia ovat katosta lattiaan liukupeiliovelliset syvennykset, joiden sisään on koottu säilytysjärjestelmät perheen tarpeiden mukaan. Vanhat antiikkiset vaatekaapit eivät syö sisäänsä niin paljon, mutta luovat tietyn tyylin ja tekevät eteisestä kalustetun huoneen. Nojatuoli, lipasto, peili, matto ja valaisin tilaan mahtuessaan ovat mukava pieni kalusteryhmä. Säilytystilaa ja istahduspaikan antaa laatikkopenkki. Harvempi haluaa edes antaa mahdollisuutta alkaa kasvattaa mainospostikasaa eteiseen – siis ei sellaista koria tai tasoa. Tauluja, valokuvia, matkamuistoesineitä, jotakin persoonallista seinälle, vaikka akvaario, joka näkyy toiselta puolelta olohuoneeseen.

20083_9164.jpg
20083_9165.jpg

Eteisen tilaan mieluusti luonnonvaloa tuovaa ikkunaa ei haluta peittää. Tarvittaessa laskosverho voi tuoda näkösuojaa. Rullaverhokin voi toimia alhaalta ylöspäin! Matot ovat monellakin tapaa ratkaisevassa asemassa eteisen tekstiilinä. Niiden koko ja muoto vaikuttavat mielteeseen huoneen koosta ja muodosta. Matot suojaavat lattiaa hiekalta ja kosteudelta. Niiden pitää itsessään sietää kosteutta ja olla likaahylkiviä sekä helposti puhdistettavia. Mattojen väriä valitessa pitää huomioida muu väritys ja sisustus – imeekö tumma matto valoa, sointuuko väri lattiaan, seiniin.

20082_9152.jpg
20082_9153.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20125_30955.jpg
Sadevesijärjestelmän uusiminen säästää seinää
Väärin toimiva tai toimimaton sadevesijärjestelmä käy paitsi perustusten myös julkisivun sekä tiettyjen vesikattomuotojen päälle. Katolla makaava vesi aiheuttaa pahan vahingon katon rakenteisiin päästessään eikä sadevesinoro kovin mukavalta tunnu sisälle tippuessaan.
20193_56946.jpg
Biopuhdistaja on käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa
Vestellin tuotteilla on helppo hoitaa mökkien, vapaa-ajan asuntojen ja omakotitalojen jätevedet tehokkaasti. Tuotteita löytyy eri kokoisia kaikkiin tarpeisiin.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20111_24048.jpg
Rahoitus on
Rahoituksessa on merkittävää oman rakentamiseen sijoitettavan rahan määrä. Kokonaisrahoituksessa pankit normaalisti edellyttävät oman pääoman määräksi 30 %. Rahoituksen kokonaismäärä on varsin tarkkaan jo tiedossa. Rakentajalla pitää olla tässä vaiheessa selvillä omat resurssinsa rakentamista varten. Tarvittavan lainan määrä on siis rakentajan tiedossa. Rakentaja.fi -sivuilta rahoituksen laskureista voi helposti tarkistaa kuukausittaiset lainanhoitokulut eri lainamäärille. Lainaehdot vaihtelevat asiakassuhteen ja ennakkosäästöjen mukaan eri pankeissa. Rakentaja.fi -sivuilta löytyy lainoituksesta ja lainoitussanastosta lisätietoa myös Rakennussanaston yhteydessä. Siellä on selvitetty mm. mitä tarkoittavat todellinen vuosikorko, luottokustannukset, viitekorot, kokonaismarginaalit sekä selvitetty erilaiset takaisinmaksutavat. Näillä sanoilla on oma merkityksensä käytäessä lainaneuvottelua ja lainaneuvottelut käydään usein ilman avustajaa, joten rakentajan pitää itse tietää mitä haluaa ja mitä saa.
20195_58150.jpg
Miten tehdään puurunkoinen väliseinä?
PuurunkoPuurunkoiseen väliseinään kannattaa valita runkomateriaaliksi mitallistettua ja hyvälaatuista puutavaraa. Kun runkotavara on jo valmiiksi kuivaa, vältytään seinärakenteen turhalta vääntymiseltä. Runkojaoksi yleensä valikoituu runkotolpan keskeltä keskelle mitattuna 600 mm oleva mitoitus. Muina vaihtoehtoina voidaan käyttää runkojakoja k-k 300 ja k-k 400 mm esimerkiksi silloin, kun seinä on tarkoitus laatoittaa.Runkotolpitukseen tarvitsee asentaa lisätuennat ennen seinien levytystä pesualtaita sekä muita seinään kiinnitettäviä raskaita esineitä, esimerkiksi kaappeja varten. Myös sähkörasioille tarvitsee tehdä tukeva alusta. Käytettäessä Gyproc Habito® -levyä kaapistot ja muut seiniin ripustettavat raskaatkin esineet on sen sijaan mahdollista asentaa levyyn suoraan ilman kipsilevyproppua tai erikseen asennettavaa kalustetukea. Habito®-levyä kannattaa muutenkin harkita vaihtoehdoksi, sillä sen iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Lue lisää Habitosta täältäSeiniin äänieristämistä varten laitettava pehmeä villa kannattaa valikoida rungon paksuuden mukaan, jolloin villa ei pullista kipsilevyseinää.Lue lisää Habitosta!Lue lisää Gyproc -kipsilevy vaihtoehdoista
20116_26730.jpg
Sadevesijärjestelmä
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton