• Etusivu
  • Rakentaminen

Ero tuli ennen kuin talo oli valmis, miten kulut jaettiin?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2023
20223_77388.jpg

Avio-oikeus koskee aivan kaikkia avioliittoja ja kaikkea omaisuutta. Avio-oikeuden laajuutta voi rajoittaa vain tekemällä avioehdon. Kuva: Lexly.

Aviopari Krista ja Olli ryhtyivät rakentamaan yhteistä kotia Kristan isoäidiltään perimälle tontille. Talopaketti tilattiin yhdessä, ja käsistään kätevä Olli otti päävastuun rakennushankkeen käytännön asioista ja työskenteli alusta asti työmaalla voimiaan säästelemättä.

Kristalla oli kädet täynnä parin kolmivuotiaiden kaksospoikien kanssa. Pari ei tarvinnut rakennusprojektiinsa edes asuntolainaa, koska he olivat myyneet edellisen kotinsa kunnon voitolla ja lisäksi Krista oli perinyt isoäidiltään rahaa. Muuta merkittävää omaisuutta parilla ei ole.

He eivät olleet katsoneet tarpeelliseksi tehdä avioehtoa, koska tarkoitus oli pysyä yhdessä loppuelämä. Rakennushankkeen aikana parin välit viilenivät, ja kun talo on vihdoin muuttovalmis, on selvää, ettei sinne muuteta yhdessä. Krista kokee, että talo on hänen, ja että hän maksaa Ollille avioeron jälkeen Ollin osuuden vanhan kodin myyntivoitosta, mutta ei muuta. Olli taas kokee, että talo on vähintään yhtä paljon hänen kuin Kristan ellei enemmänkin – onhan hän sen rakentanut.

Mikä tässä tilanteessa olisi lain mukainen lopputulos? Koska Kristalla ja Ollilla ei ole avioehtoa eikä Kristan mummo ollut tehnyt testamenttia, jossa hän olisi sulkenut Ollin avio-oikeuden Kristan perimään omaisuuteen, Olli on lain mukaan oikeutettu puoleen parin yhteenlasketun netto-omaisuuden arvosta. Kiinteistön omistus säilyy Kristalla, mutta Krista joutuu maksamaan Ollille avio-oikeuden takia huomattavasti enemmän kuin oli kuvitellut.

Kumpikin on katkera: Krista kokee, että Olli "vei" osan hänen perinnöstään epäreilulla tavalla. Olli taas olisi halunnut pitää rakentamansa talon.

Mitä olisi voinut ennakolta sopia? Krista ja Olli olisivat voineet tehdä avioehtosopimuksen, jossa olisi ainakin huomioitu Kristan perimä omaisuus että sovittu, mikä arvo Ollin työllä on.

Kuinka päästä alkuun oman raksan vakuuttamisessa?
Tee Lexlyn ilmainen tarvekartoitus!

20223_77469.jpg

Sopikaa toimintamalli eron varalta ennakkoon – ja laittakaa mustaa valkoiselle

Rakentaminen voi laittaa parisuhteen koville. Ei ole tavatonta, että pariskunta eroaa joko rakennushankkeen aikana tai pian sen jälkeen. Eron riskiin kannattaa varautua, jotta rakennusprojektista, taloudellisista sitoumuksista ja omaisuuden jakamisesta selvitään kunnialla myös eron sattuessa. Ennakkoon sopiminen on paras mahdollinen vakuutus.

– Paras tapa välttää riidat on sopia, kuinka toimitaan, jos tulee ero tai avioero", kertoo perhejuristi Katariina Kuusiluoma Lexly Oy:stä.

– Mitä suurempi on rahallinen panostus, sitä huolellisempi kannattaa olla.

Asiantuntijan näkemys on, että ennakkoon sopiminen on järkevää taloudenhoitoa. Se on luottamuksen ja hyvän tahdon osoitus omaa puolisoa kohtaan.

– Enpä muista, että juuri kukaan olisi katunut ennakolta tekemiään sopimuksia. Moni on sen sijaan ollut katkera, ettei ole ymmärtänyt sopinut asioita etukäteen, Kuusiluoma jatkaa.

Suurimmat riidat koskevat yleensä rahaa. Millaisia sopimuksia rakennushankkeeseen ryhtyvä pariskunta sitten voi tehdä eron varalta?

– Rahaan liittyvät riidat parisuhteen päättyessä johtuvat yleensä siitä, että omistussuhteet ja hankintojen rahoittaminen eivät täsmää, Katariina Kuusiluoma kertoo.

– Toinen avopuoliso on esimerkiksi maksanut tontin ja rakennuskulut lähes yksin, mutta kaikki omaisuus onkin merkitty molempien nimiin. Eron sattuessa voi maksajasta tuntua hyvin epäreilulta jakaa exän kanssa puoliksi sellaista, minkä kokee yksin maksaneensa. Avioliitossa ikäviä yllätyksiä saattaa aiheuttaa avio-oikeus. Jokaisessa avioliitossa Suomessa on "tehdasasetuksena" avio-oikeus, joka koskee aivan kaikkea omaisuutta, ei vain yhdessä omistettua. Kun pariskunta menee naimisiin, avio-oikeus syntyy automaattisesti papin aamenella. Avioliitto on siis samalla taloudellinen sopimus, ja tämän taloudellisen sopimukset vaikutukset saattavat tulla monelle eroa harkitsevalle ikävänä yllätyksenä.

Kuinka avio-oikeus sitten toimii? Esimerkiksi näin: Vaikka kiinteistön omistus olisikin merkitty vain maksajan nimiin, eron yhteydessä tehtävässä osituksessa omaisuus tasataan molemmille puoliksi. Näin siis lain mukaan, jos avioehtoa ei ole.

Lisäksi jos toinen vielä tekee rakennustyömaalla paljon itse ja toinen ei ollenkaan, voi tuntua epäreilulta, ettei tämä "hartiapankki" välttämättä näy millään tavalla omaisuutta jaettaessa. Jos toisen työpanokselle halutaan antaa rahallinen arvo, siitä täytyy muistaa sopia.

Reiluimmat sopimukset syntyvät silloin, kun tahdotaan toiselle hyvää

Avioehdossa voidaan määrätä hyvinkin yksilöllisesti, mikä omaisuus halutaan jakaa ja mikä omaisuus on kummankin henkilökohtaista omaisuutta. Myös avopuolisot voivat sopia monista taloudellisista asioista avoliiton ajalle ja avoliiton päättymisen varalta.

– On harmi, etteivät puolisot sovi asioista aktiivisemmin, sanoo Katariina Kuusiluoma.

– Parhaimmat ja reiluimmat sopimukset syntyvät silloin, kun ollaan onnellisia yhdessä ja halutaan toiselle hyvää. Hyvin moni riita jäisi syntymättä, jos ihmiset hoksaisivat toimia näin.

Rakentaminen on yleensä pariskunnalle suuri taloudellinen pinnistys. Kannattaakin puhua kaikki raha-asiat selviksi puolison kanssa alusta alkaen ja niin, että kummallakin on sama käsitys rakentamisen raha-asioista, vastuista ja omistamisesta. Kun sovitut asiat vielä laitetaan sopimuksen muotoon, on oma raksa "vakuutettu" myös eron varalta.

On suositeltavaa käydä osaavan lakimiehen kanssa oman elämän lakiasiat läpi rakentamisen kaltaisen suuren taloudellisen hankkeen yhteydessä. Oma turvallisuuden tunne kasvaa, kun tietää, miten asiat oikeasti ja lain mukaan ovat. Selvä toimintasuunnitelma myös ikävien käänteiden varalta ei ole haitaksi, sillä elämä voi yllättää.

Lexlyn juristin kanssa voi jutella etätapaamisessa vaikka kotoa käsin. Kuva: Kerttu Penttilä/ Lexly.
Lexlyn juristin kanssa voi jutella etätapaamisessa vaikka kotoa käsin. Kuva: Kerttu Penttilä/ Lexly.
Info

Info

Yhdessä rakentavan pariskunnan tärkeät sopimukset

  1. Avoparin sopimus raha-asioista: Avoehto. Sopimus, joka tehdään avoliiton päättymisen varalta. Avoehto on juridisesti sitova tapa sopia ennakkoon siitä, miten omaisuus jaetaan, jos avoliitto päättyy. Tee avoehto Lexlyn verkkopalvelussa.
  2. Avioparin sopimus raha-asioista: Avioehto. Sopimus siitä, miten omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä avioeroon tai puolison kuolemaan. Jos avioehtoa ei ole, kaikki omaisuus jaetaan lain mukaan puoliksi. Voidaan tehdä ennen avioliittoa tai avioliiton aikana. Tee avioehto Lexlyn verkkopalvelussa.
  3. Velkakirja. Sopimus velasta yksityishenkilöiden välillä. Voi olla tarpeen, jos esimerkiksi toinen puoliso rahoittaa yksin tai enemmän rakennushanketta, mutta molemmat on merkitty kiinteistön omistajiksi.
  4. Kiinteistön kauppakirja. Huolehtikaa, että omistussuhteet on merkitty kiinteistön kauppakirjaan niin, että ne vastaavat todellisia rahoitusosuuksia. Erityisesti avopuolisoiden kannattaa olla huolellisia, kenen nimiin omaisuutta hankitaan. Yleensä reiluksi koetaan se, että omistussuhteet vastaavat rahoittamista. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että naimisissa olevan pariskunnan omaisuuden jakamiseen vaikuttaa myös avio-oikeus.
  5. Pankkilaina – Laina on aina sen tai niiden henkilöiden vastuulla, joiden nimissä se on. Kannattaa muistaa, että vastuu yhteisestä lainasta ei tee kenestäkään kiinteistön omistajaa, jos oma nimi ei ole myös kiinteistön kauppakirjassa.

Ikäviin yllätyksiin varautuminen: Mitä muita asiakirjoja kannattaa tehdä?

Ero ei ole ainoa asia, joka voi yllättää rakentajan ikävällä tavalla. Mitä, jos oma puoliso sairastuu tai joutuu vakavaan onnettomuuteen kesken hankkeen? Mitä tapahtuu ja mihin tilanteeseen joudutaan, jos puoliso kuolee? Jos näihin tilanteisiin ei ole millään tavalla varautunut, voi edessä olla melkoinen paperisota.

Edunvalvontavaltakirja turvaa asioiden hoitamisen onnettomuuden ja vakavan sairastumisen sattuessa

Mitä jos puolisosi yhtäkkiä sairastuisi tai joutuisi vakavaan onnettomuuteen ja menettäisi sen seurauksena toimintakykynsä? Jos hän olisi sopimusosapuolena rakennushankkeessanne, et pystyisi mitenkään muuttamaan tai purkamaan hänen tekemiään sopimuksia. Tekemällä edunvalvontavaltakirjat voitte varmistaa, että asioiden hoito on myös sairastuneen puolesta mahdollisimman helppoa ja joustavaa. Tee edunvalvontavaltakirja Lexlyn verkkopalvelussa.

Testamentti turvaa puolison taloutta ja toimintakykyä kuolemantapauksessa

Avopuoliso ei peri puolisoaan ikinä lain nojalla. Testamentti ja henkivakuutus avopuolison hyväksi ovat ainoat keinot turvata avopuolison taloutta kuoleman varalta. Jos naimisissa oleva henkilö kuolee, perii aviopuoliso tämän omaisuuden ainoastaan, jos vainajalla ei ole lapsia. Jos taas alaikäiset lapset perivät vainajan omaisuuden, saattaa leski joutua vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Hän joutuu vastaamaan kaikista kuluista, mutta ei voi esimerkiksi myydä lasten perimää omaisuutta ilman holhousviranomaisen lupaa. Testamentilla puolisot voivat turvata toinen toisensa, olipa kyse sitten avo- tai avioliitosta. Tee testamentti Lexlyn verkkopalvelussa.

Info

Info

Lexly – Koko kansan lakitoimisto

  • Lexly tuo lakipalvelut helposti ja turvallisesti kaikkien saataville.
  • Voit tavata juristin kätevästi etävastaanotolla tai säästää juristikuluissa tekemällä asiakirjasi verkossa.
  • Ilmaisen tarvekartoituksen avulla voit selvittää, millä asiakirjoilla voit luoda lisäturvaa itsellesi ja perheellesi.

Lue lisää lakitoimisto Lexlystä ja perhejuristi Katariina Kuusiluomasta.

Lexly on koko kansan lakitoimisto, joka tarjoaa laajan valikoiman itsenäisesti käytettäviä ja edullisia verkkopalveluja. Kuva: Lauri Hytti/Lexly.
http://www.lexly.fi
Lexly on koko kansan lakitoimisto, joka tarjoaa laajan valikoiman itsenäisesti käytettäviä ja edullisia verkkopalveluja. Kuva: Lauri Hytti/Lexly.
Rakentaminen
laki
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64128.jpg
Mökin ostajan oikeuspaketti
Kesämökkiin liittyy parhaimmillaan iloa ja lepoa, yhdessäoloa, puuhailua ja mielihyvää. Epäonnistunut kauppa voi johtaa unelmien romahtamiseen, pitkään painajaiseen ja riitaan. Mökkikauppa on kiinteistön kauppana tehtävä huolella. Unelmista huolimatta jalat maassa on selvitettävä todella huomattava joukko oikeusasioita ja tietoja. Jotta tietäisit, mitä olet ostamassa, lainhuutotodistuksesta, rasitustodistuksesta, kiinteistörekisteriotteesta ja rekisterikartasta saat jo perustietoja.
20204_64130.jpg
Myyjän vastuu kiinteistön kaupan laatuvirheistä
Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.
20209_66619.jpg
Öljylämmityksen vaihtoavustus suuressa suosiossa - tukea vielä reilusti jäljellä
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Muovimatto vanhan laatan päälle?
Kysymys:Voinko asentaa WC:n laattalattian päälle muovimaton ilman että poistan laattoja? Vessassa ei ole lavuaaria, käsisuihkua tms. vaan kyseessä on kylpyhuoneesta korkealla kynnyksellä erotettu pikkuvessa. Lasketaanko tällainen pelkkä WC-pytyllinenkin vessa märkätilaksi?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Viranomaisluvat
Kaikkeen uudisrakentamiseen sekä suurempiin peruskorjaushankkeisiin tarvitaan lupa; rakennuslupa tai vähintään toimenpidelupa. Luvan myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton