• Etusivu
  • Ajankohtaista

Eräänä kesänä Keravalla…

Virve RintasaloKaupallinen yhteistyö Keravan kaupunki
Päivitetty 08.03.2024
Kerava AdobeStock_504639454

© Adobe Stock

Jos et ole ennen käynyt Keravalla, viimeistään tänä vuonna siellä pitäisi vierailla. Vuosi 2024 on Keravalla yhtä juhlaa, kun kaupunki täyttää sata vuotta.

Asukkaat tekevät kaupungin – eloisan, kiinnostavan, yllätyksellisen. Osallisuus on yksi Keravan arvoista, minkä vuoksi erityisesti juhlavuoden viestinnässä nostetaan esiin asukkaiden näkökulmaa ja tehdään juhlavuoden viestinnästä aidosti keravalaisten näköistä. Juhlavuoden tapahtumat ja ohjelmat rakentuvat yhteistyössä kaupungin, yhteistyökumppaneiden, yritysten ja vapaaehtoisten tapahtumajärjestäjien kanssa.

URF? Purkutaide? Mitä juhlaohjelmaa ne ovat?

Keravan kartanon vehreään ympäristöön, Kivisillan alueelle nousee asuinalue, jossa järjestetään juhlavuotena Uuden ajan rakentamisen festivaali – URF 26.07.–07.08.2024. Kaupunkifestivaali esittelee kestävää rakentamista ja asumista, sekä tarjoaa eturivin artistien konsertteja ja herkullista lähiruokaa.

Purkutaiteen yhdestoista näyttely järjestetään Keravan ydinkeskustassa sijaitsevassa Anttilan vanhassa tavaratalossa, jossa on noin 4000 m² tilaa taiteella täytettäväksi. Keravan kaupunki on muuten ensimmäisenä kaupunkina Suomessa tehnyt virallisen päätöksen tyhjillään olevien kiinteistöjen antamisesta taide- ja kulttuuritoimijoiden käyttöön.

Juhlavuosi näkyy kaupungissa sekä pienillä että isommilla tavoilla ja tarjolla on runsaasti maksutonta ohjelmaa. Esimerkiksi audiovisuaalisen taiteen festivaali Reflektor Kerava 100 Special saapuu juhlistamaan 100-vuotiasta Keravaa 25.-28.1.2024. Osa Kerava 100 -juhlavuoden ohjelmaa on 2024 syntyville lapsille rakennettava Kerava 100 -arboretum eli puulajipuisto. Lasten omat nimikkopuut istutetaan yhdessä vanhempien kanssa keväällä 2025.

Kerava, Kivisillan alue
© Kerava

Eloisa kaupunki rakentuu myös monipuolisista kaupunkitapahtumista. Kesäkuussa Keravan päivänä puistoihin ja aukioille sekä asukkaiden kotikaduille ja -pihoille nousee pop up -kahviloita ja kirppiksiä. Syyskuussa Sirkusmarkkinat valtaavat jälleen kaupungin korkeatasoisilla sirkusesityksillä ja muulla markkinaohjelmalla. Koko kaupungin joulutapahtumaa vietetään Heikkilän kotiseutumuseon pihapiirissä.

Juhlavuoden tapahtumatietoja ylläpidetään kaupungin tapahtumakalenterissa.

Saa Keravalle jäädä pysyvästikin

Kerava on pienen vehreän kaupungin mittakaavasta ja mahdollisuuksista nauttivan asuinpaikka, jossa ei tarvitse luopua suurkaupungin rososta ja eläväisyydestä. Voit asua kodikkaalla pientaloalueella tai modernissa kaupunkikeskustassa; elämän eri vaiheisiin on monipuolisia asumisen vaihtoehtoja. Tulevina vuosina tulossa useita mahdollisuuksia nauttia omakoti- ja rivitaloasumisesta.

Kaikkialle on lyhyt matka ja monipuolisten palveluiden äärelle pääsee helposti kävellen tai pyöräillen. Yhteydet naapurikuntiin ja pääkaupunkiseudulle ovat nopeat joko junalla tai omaa autoa käyttäen.

Kodikkaan tunnelman lisäksi Keravalla voi nauttia tasokkaasta kulttuurista, taiteesta, urheiluelämyksistä sekä useista vehreistä virkistysalueista. Yksi Keravan kaupunkistrategian painopisteistä onkin hyvinvoiva viherkaupunki, ja kaupunki on sitoutunut lisäämään viheralueita kaupunkilaisten käyttöön entisestään.

<p data-block-key="krg8m">Haukkavuoren viheralue</p>
Haukkavuoren viheralue
© Adobe Stock

Entisaikojen Kerava…

Keravalla on ollut asutusta jo 9 000 vuotta sitten. Tästä ovat todisteina Pisinmäeltä löytyneet luunsirut. 1500-luvulla Keravalla arvioidaan asustaneen noin parisataa henkeä. Vanhimpia tuolta ajalta mainittuja keravalaisia tiloja ovat Heikkilä, Keravan kartano ja Lapilan kartano.

Helsinki–Hämeenlinna-junaradan valmistuminen 1862 mahdollisti Keravan teollistumisen ja kasvun. Ensin savimaille tulivat tiili- ja sementtitehtaat, 1900-luvun alkupuolella Kerava tuli tunnetuksi huonekalupuuseppien ja valaisinmuotoilijoiden kaupunkina. Esimerkiksi Eduskuntatalon huonekalut on valmistettu Keravalla. Keravan kauppala perustettiin valtioneuvoston asetuksella vuonna 1924, jolloin asukkaita oli 3 083.

<p data-block-key="72cyo">Lapilan kartano</p>
Lapilan kartano
© Adobe Stock
<p data-block-key="brmw1">Ukko-Pekka saapuu Keravalle</p>
Ukko-Pekka saapuu Keravalle
© Adobe Stock

Hyvien liikenneyhteyksiensä ja voimakkaan muuttoliikkeen ansiosta Keravasta alkoi kehittyä nykyaikainen kaupunki kävelykatuineen ja puistoineen 1970-luvulla. Tällöin väkilukukin lähes kaksinkertaistui.

…on tämän päivän virkeä kaupunki

Sadassa vuodessa Kerava on kasvanut 3000 asukkaan kauppalasta elinvoimaiseksi ja kehittyväksi yli 38 000 asukkaan kaupungiksi. Tänäkin päivänä Keravalla toimii menestyksekkäitä teollisuusyrityksiä sekä lukuisia pienyrittäjiä.

Kerava on kasvava ja kehittyvä, mukava kotikaupunki, jossa laadukkaat palvelut ovat lähellä ja kävelymatkan päässä. Nykypäivän keravalaisuus onkin tehty kotiseuturakkaudesta, yhteisöllisyydestä ja sujuvasta arjesta, jotka synnyttävät elävää kulttuuria ja yhteistä hyvää. Tätä Keravalla halutaan vaalia myös jatkossa. Sanotaan, että voit lähteä Keravalta, mutta Kerava ei lähde sinusta. Siksi sydämessä Kerava!

Kerava auringonlasku
© Adobe Stock
Keravan kaupunki
Ajankohtaista
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
201911_61304.jpg
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton