• Etusivu
  • Rakentaminen

Ekologiset vinkit kodin rakentamiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.05.2025
20233_81243.jpg

Ekologinen rakentaminen on ottanut huimia harppauksia viime vuosina, koska kiinnitämme enemmän huomiota energiankulutukseen sekä rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksiin. Haluamme asua talossa, jossa on terveelliset elinolosuhteet ja hyvä sisäilma. Nykyään rakennukset suunnitellaan ja rakennetaan niin, että ne vähentävät ympäristövaikutuksia ja kuluttavat vähemmän energiaa sekä muita resursseja. Myös sisustamisessa kannattaa huomioida kierrätettävyys materiaalivalinnoissa ja sisustustuotteissa.

Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen ekologiseen rakentamiseen liittyviä mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita.

Sopisivatko nämä tuotteet ja ratkaisut rakennusprojektiisi?

Lohjan asuntomessuille vuonna 2021 valmistunut Pyörre-talo on kierrätettävyyden ja teräsrakentamisen läpimurto. Tulevaisuuden talossa on laskettu hiilijalan- ja hiilikädenjälki ympäristöministeriön vuoden 2025 tulevan asetuksen mukaisesti. Pyörre-talossa tutkitaan sekä vähähiilisyyttä että kiertotaloutta. Rakennuksessa pyrittiin maksimoimaan kierrätettyjen, kierrätyskelpoisisten ja uusiutuvien materiaalien osuus.

Lue lisää Pyörre-talon ratkaisuista >>>

Myös Paraisilla on kiinnitetty huomiota talon ekologisuuteen jo rakennusvaiheessa. Ensimmäisenä Paraisten Kirkkosalmenrantaan nousee konseptitalo, jonka jälkeen Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän. Konseptitalossa käytetään luonnonmateriaaleja monipuolisesti: puukuitua eristeinä, palanutta puuta ulkoverhouksessa, korkkia lattioissa, tuhkamaaleja sisäpinnoilla ja korkkitekstuuria tehosteseinissä.

Muista ekologisuus myös sisustuksessa

Vastuulliset kylpyhuoneen tuotevalinnat ja arjen tavat auttavat vähentämään tarpeetonta ympäristön kuormitusta. Muutaman pykälän lattialämmityksestä tai suihkuttelun kestosta nipistämällä saa jo isoja säästöjä aikaan – niin ekologisesti kuin rahallisesti. Kulutustottumusten lisäksi asumisen valintoja kannattaa tarkastella tuotteiden ja materiaalien näkökulmasta. Kestävät ratkaisut ovat pitkän elinkaarensa ansiosta yleensä taloudellisin vaihtoehto.

Viisi vinkkiä ekologiseen kylpyhuoneeseen >>>

Jotain olisi kiva muuttaa sisustuksessa, vaan rahaa tähän ei saisi mennä yhtään. Mikä siis neuvoksi? Tässä viisi kukkaron nyörejä hivelevää ideaa.

Näin sisustat tuhlaamatta euroakaan >>>

Ohje

Ohje

Haluaisitko lukea lisää ekologisesta rakentamisesta tai saada muita ideoita ja vinkkejä liittyen rakentamiseen tai remontointiin?

Rakentaja.fi-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje alla olevasta tilauskentästä.

Rakentaminen
ekologisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70218.jpg
Puun uudet pintakäsittelyt -innovaatiokilpailu: voittaja kehitti haastajan punamullalle
Siparila Oy:lle toteutetun hackathon-kilpailun voittajan kehittämä tuote on sinisoija, joka on soijatutkimukseen perustuva vaihtoehto punamullalle.
20208_66173.jpg
Miksi maalämpö yleistyy suurien kiinteistöjen lämmönlähteenä?
Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.
Asiakas ja asentaja tutkivat yhdessä ilmanvaihtokonetta ohjaavaa appia.
1970-luvun talon ilmanvaihdon päivitys
Kuten arvata saattaa, on 50-vuotiaaseen omakotitaloon tehty monenlaisia ratkaisua, ja vuosiin on mahtunut myös erilaista tekniikkaa. Tämä Espoon Lippajärven lähellä sijaitseva tiiliverhoiltu omakotitalo ei ole poikkeus. Viimeisimpänä uudistuksena on alkutalvesta 2024 vaihdettavaksi tullut ilmanvaihtokone.
20186_53702.jpg
Vallox vaihtaa ilmaa
Porin asuntomessut olivat avoinna 6.7.–5.8.2018. Moni asuntomessurakentaja oli valinnut Vallox-ilmanvaihtokoneet.Näissä kohteissa on Vallox ilmanvaihtokone:Kohde 8 JukkataloKohde 9 ViikiläKohde 10 ValovoimaKohde 22 Wienerberger JokiDuoKohde 26 Talo HaltiatarKohde 30 Casa TerdeKohde 33 Villa Vaski
Kastelli EASYiN
Modernin kaupunkiasumisen tulevaisuus
Easyin yhdistää kaupunkiasumisen mukavuuden ja pientaloasumisen edut, tarjoten laadukkaita koteja vehreissä ympäristöissä lähellä kaupunkia. Kastellin asiantuntemus ja pitkä kokemus takaavat, että jokainen Easyin-koti on huolella suunniteltu ja toteutettu vastaamaan modernin asumisen vaatimuksia. Kun etsit helppoa, laadukasta ja huolettomampaa tapaa asua omassa pientalossa, Easyin on erinomainen vaihtoehto.
Arkkitehdin idean pohjalta toteutettu viherkatto.
Asuntomessuilla ekotehokkaita ja ekologisia kohteita
Nelihenkinen vantaalaisperhe päätti rakennuttaa itselleen uuden kodin ekologisuuden ja kestävän kehityksen hengessä. Kodin sijoittuminen Asuntomessualueelle ei perhettä hirvitä, vaan ennemminkin se on kiehtova lisä kokonaisuuteen.Tässä esittelyyn astuukin Asuntomessujen kohde numero 40, VERSO, joka on ekotehokas ja moderni kaupunkipuutalo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton