Viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään keittiöön
Vastuullista keittiösuunnittelua ja vihreämpää herkuttelua
Laadukas keittiö on ekologinen sijoitus, sillä se kestää aikaa ja käyttöä.
Keittiöiden maailma on astumassa uuteen aikakauteen, kun yhä useammat kodit siirtyvät kohti ekologisempaa keittiötä. Ekologisen keittiön suunnittelu ei ole vain pelkkä trendi, vaan se heijastaa sitoutumista kestävään elämäntapaan ja ympäristöystävälliseen kulinarismiin. Vastuullisella keittiösuunnittelulla pyritään kokonaisuuteen, joka ei ainoastaan hemmottele makunystyröitä, vaan myös kunnioittaa ja suojaa ympäristöämme. Ekologisuus keittiössä on itseasiassa melko helppo ja jopa edullistakin toteuttaa.
Tervetuloa tutustumaan ekologisen keittiön inspiroivaan maailmaan ja katso 5 käytännöllistä ekovinkkiä vastuullisempaan keittiöelämään.
1) Vältä kertakäyttökulttuuria. Valitse keittiön kiinteisiin kalusteisiin värejä ja materiaaleja, joihin et kyllästy nopeasti ja jotka kestävät aikaa. Pitkällä aikavälillä säästät luonnon lisäksi todennäköisesti myös rahaa. Mieti myös, tarvitseeko keittiötä remontoidessa uusia kaikkea vai voisitko säilyttää jotain vanhaa. Voitko esimerkiksi hyödyntää osin olemassa olevia kalusteita?
Räikeimmät trendivärit kannattaa valita kaapistojen sijaan esimerkiksi tekstiileihin. Myös kasveilla tai astioilla sisustukseen saa uutta ilmettä, jota on helppo muunnella.
Tiesitkö? Kaikille Parma-keittiöille annetaan 25 vuoden toimivuustakuu, joka koskee liikkuvia osia, saranoita, laatikoiden sivulevyjä, kiskoja, metallilankakoreja ja metallilankatuotteiden metallikiinnikkeitä.
2) Panosta huolelliseen suunnitteluun. Kun keittiö on suunniteltu toimivaksi ja käytännölliseksi, se palvelee todennäköisesti kauemmin ilman suurten keittiöremonttien tarvetta. Keittiön suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa avuksi alan ammattilainen. Vuosien kokemuksella on usein huomattavasti helpompi arvioida, mikä toimii ja mikä ei.
Toimivan keittiön suunnittelussa puhutaan monesti työskentelykolmiosta, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille.
3) Minimoi ruokahävikki. Tärkeää on huomioida, miten ruokaa säilytetään keittiössä. Onko jääkaapissa oikea lämpötila ja pysyykö keittiössä järjestys helposti yllä – vai jääkö hyllyjen perälle raaka-aineita toistuvasti unohduksiin ja pilaantumaan?
4) Kierrätä. Ekologisessa keittiössä myös jätteiden kierrätys on tehty helpoksi käytännöllisen lajittelupisteen avulla. Lajittelu sujuu vaivattomasti, kun kaikille kierrätettäville materiaaleille löytyy omat paikkansa. Parma-keittiöiden mallistosta löytyy useita erilaisia jätteenlajittelujärjestelmiä, joista voit valita keittiöösi sopivan ratkaisun.
5) Tunnista keittiön energiasyöpöt.Kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi jatkuvasti päällä olevat vanhat kylmälaitteet voivat kuluttaa energiaa yllättävänkin paljon verrattuna uusiin nykyaikaisiin laitteisiin. Myös kodinkoneiden sijoittamisella on merkitystä. Pakastimen tai jääkaapin energiankulutus voi kasvaa merkittävästi, jos sen ympärille ei ole jätetty tarvittavaa tuuletustilaa tai jos se on sijoitettu astianpesukoneen tai lieden viereen.
Parma-keittiökaapistojen vakiomitoitus sopii yhteen tunnetuimpien kodinkonetoimittajien mallistojen kanssa. Voit siis valita tarpeisiisi parhaiten sopivat, energiatehokkaat laitteet.
Tiesitkö? Induktioliesi on vähän sähköä kuluttava ja siten ekologinen valinta keittotasoksi, sillä liesi kuumentaa kattilaa, ei itse tasoa. Huomioi kuitenkin, että induktiolieteen käyvät ainoastaan keitinastiat, joissa on magnetoituvaa ainetta, kuten emalia, terästä tai valurautaa. Jos siis päädyt induktiolieteen, tarkista, sopivatko nykyiset kattilasi siihen vai tarvitsetko uudet keitinastiat. Voit testata kattiloiden pohjat jääkaappimagneetilla; jos magneetti tarttuu, kattila sopii induktiolle.
Ekologinen keittiö on sellainen, joka pyrkii vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja edistämään kestävää kehitystä. Tämä tarkoittaa muun muassa raaka-aineiden kestävää hankintaa, energiatehokkuutta, vähäistä jätemäärää ja ekologisia valintoja keittiövälineissä ja -laitteissa. Ekologinen keittiö perustuu siis kestäviin valintoihin kaikilla osa-alueilla, alkaen raaka-aineista ja jätehuoltoon. Yhteinen tavoite on vähentää ympäristövaikutuksia sekä edistää kestävämpää elämäntapaa.