• Etusivu
  • Rakentaminen

Eikka-mökin piha luonnosteltu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20081_8086.jpg

Suunnittelun lähtökohdat ovat mainiot: Satamapolkuun rajoittuva tontti on toisen mökkikorttelin päätytontti, ihanalla paikalla aivan meren rannalla.

Meren rannalla on kuitenkin muistettava myös normaalia rajummat sääolot: suolainen merivesi voi pärskyä pihan puolelle ja syysmyrskyjen tuulet riepottavat kasveja ja koettelevat rakenteita.

Toiminnot ja rakenteet

Tontti rajataan reilulla aidalla ja aidan suojista, sorapäällysteiseltä sisääntuloväylältä löytyy tarpeeksi tilaa auton pysäköintiin. Sisääntuloväylää ryhdistetään pergolalla, joka noudattelee aidan tyyliä. Pieni kuivaus- ja tuuletusteline piilotetaan sisäänkäynnin viereen pienen aidanpätkän taakse. Sinne mahtuu myös jäteastia. Alue kivetään, jotta se on siisti ja helppokulkuinen.

Säilytettävien koivujen ja leppien juuristoalueet on jo suojattu ja maisemoidaan siistiksi luonnonkivillä. Tontin reuna-alueiden pensaiden ja puiden alustat siistitään kuorikatteella. Näin pysyvät rikkaruohotkin paremmin kurissa. Lipputanko kohoaa korkeuksiin pihan keskeisimmältä paikalta ja lippu tulee näkymään hyvin myös merelle. Lipputangon lähelle rakennetaan tyylikäs, luonnonkivinen vesiaihe. Pihaan tulee muutenkin runsaasti luonnonkiviä.

Puinen terassi yhdistää rakennukset ja jatkuu laiturina pitkälle meren päälle. Saunan päätyyn tehdään puolipyöreä oleskeluterassi, jonka materiaaliksi valittiin luonnonkivi. Se jää mukavasti suojaan mereltä puhaltavalta tuulelta. Terassia valaistaan matalin pollarivalaisimin, ja sen sadesuojaksi harkitaan seinään kiinnitettävää markiisikatosta. Suuria, säilytettäviä puita valaistaan useilla alhaalta ylöspäin suunnatulla kohdevalolla ja kaikki kulkuväylät valaistaan turvallisuuden takaamiseksi. Toinen oleskelualue jää mökin meren puoleiseen päätyyn, katon alle. Sieltä on upea, esteetön näköala merelle.

Pintojen ja rakenteiden lopulliset muodot ja materiaalit sekä valaisinmallit tulevat vielä täsmentymään.

20081_8085.jpg

Kasvillisuus

Eikan toiveena oli saada pihaan havuja, ainakin tuijia ja katajia sekä pieni nurmialue. Nämä toiveet toteutetaan. Nurmialueesta tehdään selkeän pyöreä. Se toistaa kiviterassin muotoa ja rikkoo muuten niin kulmikasta pihaa. Kasvit valitaan kuivuutta ja tuulta kestävistä lajeista. Kasvivalinnoissa keskitytään sekä havu- että lehtipuihin, vapaasti kasvaviin pensaisiin ja helppohoitoisiin perennoihin ja köynnöksiin sekä luonnonkasveihin. Niiden värimaailmasta tulee rauhallinen ja harmoninen, ja lehtien näyttävillä muodoilla ja väreillä tulee olemaan keskeinen merkitys. Jotain erikoista ja merellistä, Reposaaren historiaan liittyvääkin on luvassa. Kukinta saa keskittyä kevääseen ja keskikesään. Tarkemmat kasvivalinnat ovatkin parhaillaan pihasuunnittelijan mietintämyssyssä.

Tiheä ja metsäinen puisto tulee rajaamaan tonttia eteläreunalla, joten sinne ei juuri näkösuojaa tarvita. Jotakin silmäniloa kuitenkin istutetaan erkkeristä avautuvan makuuhuoneen ikkunan suojaksi.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20155_43423.jpg
Uudella läpivientisarjalla 100% aluskatteen tiiveys
Uutta tiiveyttä kattoonAluskatteen tiivisteen tehtävänä on varmistaa, ettei tuiskuava lumi, sade tai vesikaton alle muodostuva kondenssivesi pääse välikattoon kastelemaan ja vaurioittamaan rakenteita ja eristeitä. VILPE®-perheeseen on nyt kehitetty tähän tarpeeseen uuden sukupolven ratkaisu: Aluskatteen 2K-tiiviste.
20235_81704.jpg
Silikoneista ja akryyleistä löytyy suuriakin laatueroja - ole tarkkana
Turhia hidasteita kiireisellä työmaalla. Silikoni kutistuu silmissä eikä tiivistäkään riittävästi. Akryylin levityksen jälkeen on odoteltava yli 24 tuntia, jotta pääsee maalaamaan värit päälle. Tässä vain pari esimerkkiä siitä, miten oikealla tuotevalinnalla voi työmaan valmistumista sekä nopeuttaa että varmistaa työn laadukkuuden. Aika on raksalla rahaa, mutta laadusta ei kannata tinkiä!
20212_68464.jpg
Sään vaihdellessa säädä kotisi lämpötilaa suoraan mobiililaitteestasi
Olosuhteet voivat vaihdella ulkona, mutta kotona olosuhteiden halutaan olla vakaat. Hyödynnä siis käyttäjäystävällisen mobiilisovelluksen ohjausta kotisi lämmityksessä ja lämpötilan hallinnassa suoraan mobiililaitteestasi sijainnistasi riippumatta. Etäohjaus mahdollistaa optimaalisen sisäilman lämpötilan jatkuvasti olosuhteista riippumatta.
201812_55678.jpg
Keittiösuunnittelun 7 yleisintä virhettä - ja kuinka vältät ne
Uusi keittiö on iso hankinta. Tärkeää on, että valitut ratkaisut ovat toimivia sekä kestävät aikaa ja silmää vielä vuosienkin jälkeen. Pyysimme Keittiömaailman suunnittelijoita listaamaan parhaat vinkit, mitä uuden keittiön suunnittelussa pitää huomioida.
20117_27125.jpg
Kokkolassa viihtyy pidempäänkin
Kokkolassa viihtyy useampiakin päiviä, sillä meri sekä monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta houkuttelevat asuntomessukävijää näkemään ja tekemään samalla muutakin. Erityisesti asuntomessujen aikaan Kokkolassa tapahtuu kaikenlaista kaiken aikaa.
20182_51630.jpg
Hirsitaloasumisen laatuun vaikuttavat perusasiat
Vahva hirsitalobrändi ei synny hetkessä eikä sattumalta, vaan suurella intohimolla ja vahvalla kokemuksella. Kun Saarelaisen veljekset perivät isältään sahan ja ostivat sen kylkeen vielä höylän, alkoi Hongan upea tarina hirsitalojen parissa. Nyt terveelliset ja tyylikkäät hirsitalot palvelevat koteina, huviloina ja julkisina rakennuksina sekä meillä että ympäri maailman.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton