• Etusivu
  • LVI

Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 09.02.2023
20232_80792.jpg

Tunnetko sinä jo Ecodesign-direktiivin?

Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?

Miksi Ecodesign-direktiivi?

Ecodesign-direktiivin, eli tuttavallisemmin ekosuunnitteluasetuksen, tarkoitus on määritellä uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Toisin sanoen, asetuksen tarkoitus on auttaa sinua tekemään parempia ja puhtaampia valintoja kotisi lämmityksen suhteen sekä pienentämään puunpolton tuomia pienhiukkaspäästöjä.

Direktiivi ei koske vain suuria tulisijoja, vaan se pitää sisällään kaikki: kamiinat, kiertoilmatakat, varaavat takat, liedet sekä jopa takkasydämet.

Turvallisuus, ekologisuus sekä energiansäästö

Ekosuunnitteluasetuksen tarkoituksena on pyrkiä kohti energiatehokkaampaa, ekologisempaa ja puhtaampaa tapaa polttaa puuta. Itse asetuksen tulo on ollut tiedossa jo aiemmin, varsinainen siirtymäaika päättyi 1.1.2022. Asetus on siis ollut voimassa jo vuoden.

Tulisijavalmistajilla on Ecodesign-direktiivin myötä ollut velvollisuus kiinnittää enemmän huomiota omien tulisijojensa toimintaan, jotta ne palaisivat puhtaammin ja olisivat energiatehokkaita. Tämä tarkoittaa tekniikan lisääntymistä sekä erilaisten testausmäärien lisäämistä. Takkaostoksilla olevan kannattaakin tiedustella takkaa valitessaan tuotetietoja sekä suoritustasoilmoitusta (Dop) ja ekosuunnittelutuotevaatimuksia (Doc).

Tulikivi on alan teknologinen edelläkävijä, joka tavoittelee aina vain pienempiä ympäristövaikutuksia – ja aina vain parempaa kokemusta sinulle. Tulikiven takat palavat puhtaasti alittaen maailman tiukimmat päästönormit. Tulikivi on ensimmäisenä tulisijavalmistajana selvittänyt myös takkojensa hiilijalanjäljen.

Lue lisää Ecodesignista

Testatut ja laadukkaat tuotteet kestävät pitkään. Kuvassa Tulikivi Kaila V4.
Testatut ja laadukkaat tuotteet kestävät pitkään. Kuvassa Tulikivi Kaila V4.

Hyötysuhde

Tulisijassa tärkeää on varattu energiamäärä ja hyötysuhde – kuinka paljon saat polttopuukuutiosta hyödyllistä lämpöenergiaa. Nykyaikaisella 80 % hyötysuhteen omaavalla takalla pystyt tuottamaan lämpöenergiaa noin 800 kWh polttamalla irtokuution sekapuuta. Kun otetaan huomioon polttopuun hinta, tulee puilla lämmittävästi moninkertaisesti edullisempaa kuin sähköllä lämmittämisestä. Kun tulisijalla lämmittämiseen yhdistetään vielä ruoanlaitto, säästetään vielä enemmän selviä euroja.

Tiesitkö, että esimerkiksi irtokuutio koivua sisältää jopa 1010 kilowattituntia lämpöenergiaa, vastaava määrä sekapuuta tuottaa energiaa 790 kilowattituntia.

Info

Info

Polta puuta

  • Joka on kuivaa ja puhdasta (ei siis esimerkiksi rakennusaikaista puutavarajätettä).
  • Kaikki puulajit käyvät, tulisijamallista riippuen myös pelletti. Koivussa lämpöenergia on tiiveimmässä muodossa.
  • Tuo puu lämpenemään sisätiloihin jo edellisenä päivänä, näin ne ehtivät kuivahtaa kunnolla.
  • Säilytä puutavara ulkona niin, että se ei ole suoraan maata vasten. Huolehdi että se on katteen alla ja pinottu niin että ilma pääsee kiertämään klapipinojen ympärillä. Paras polttopuu on kuiva ylivuotinen puu.
  • Älä polta summamutikassa – tarkista tulisijan käyttöohjeesta oikea polttopuiden määrä, ihanteellinen ladonta sekä oikea sytytystapa.

Takat hyviä lämmönlähteitä jo vuosisatoja

Tulisijoista ei olla direktiivin myötä tekemässä ongelmaa – ennemminkin tulisijojen käyttöä suositellaan. Ecodesignin tavoitteena onkin luoda hyvää perustaa sille, että syntyviä päästöjä saadaan pienemmäksi. Tarkoitus onkin peräänkuuluttaa vastuullisuutta sekä tietotaitoa ympäristön kuormituksen vähentämiseen sekä raikkaan hengitysilman säilyttämiseen.

Tutkimusmenetelmien parantuessa saadaan tulisijoista ja niiden polttotekniikoista enemmän informaatiota ja sen myötä keskusteluihin ovat nousseet pienhiukkaspäästöt. Tässä kohtaa yhteistyö sekä valmistajan että loppukäyttäjän välillä on jotain mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Noudattamalla asetuksen täyttävän takan valmistajan ohjeita pystyy vaikuttamaan itse pienhiukkasten määriin.

Kuuntele podcast aiheesta

Podcastin aiheena on juurikin Ecodesign. Tätä kokonaisuutta on käsittelemässä Anna Perhon johdattamana Tukesista Laura Lakua, Industrialta Jari Valtonen sekä Tulikiveltä Markku Prättälä.
Aihetta käydään läpi sekä asiantuntijoiden, tulisijavalmistajien sekä kuluttajien näkökulmasta.


Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20164_46342.jpg
Tutustu tulevaisuuden lämmitystapaan
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.
20222_76890.jpg
Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset
Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20239_83151.jpg
Syksyn sävyjä ja takan lämmön lumoa
Syksy on saapunut, illat viilenevät ja luonto maalaa värikkäitä sävyjä maisemaan. Samalla kun luonto valmistautuu talveen, on sinun aikasi miettiä kodin lämpöä, sähkön säästöä ja tunnelman luomista.Tulikivi on yli 40 vuoden ajan tuonut innovaatioita ja edelläkävijyyttä tulisijamarkkinoille. Tulikiven missio on jatkaa ekologisempien ja energiatehokkaampien ratkaisujen kehittämistä kotiisi. Studioiden syysedut ovat voimassa kuun loppuun, ja ammattitaitoiset myyjät ovat valmiita ohjaamaan sinua kohti lämpimämpää kotia.
202111_73514.jpg
Onko pienhiukkaspäästöjä mahdollista vähentää?
Miten sinä lämmität kotiasi? Sähköllä, puulla, pelletillä vai kenties jollain muulla? Tiesitkö, että kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen?Suomen oloissa talven kylmimpään aikaan takoilla on merkittävä rooli kalliiden sähkön kulutus- ja hintapiikkien tasaajana, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Puilla tapahtuvan nykyaikaisen ja puhtaasti polttavan varaavan takan lämmitys on ekologinen ja luonnollinen lämmitysratkaisu.Puun palaessa luovuttaa se saman hiilidioksidimäärän, jonka se on kasvunsa aikana sitonut itseensä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi puun lahotessa luontoon, tästä syystä on kestävän kehityksen mukaista ottaa lämpöenergia talteen. Luonnollisuutensa lisäksi se on myös varma tapa lämmittää, sillä puulämmitykseen ei vaikuta myrskytuuli eikä sähköjen katkeaminen – kotisi pysyy lämpimänä.Vinkit tulisijan oikeaoppiseen käyttöön meille antaa Tulikivi ja Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.
20193_56948.jpg
Älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin
Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisenPuun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton