• Etusivu
  • LVI

Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet viime vuosina, mutta asennuksissa tehdään paljon virheitä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.07.2024
20237_82517.jpg

Tukesin tarkastuksissa havaittiin, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Valmistajan asennusohjeita ei aina noudateta, johtojärjestelmiä asennetaan virheellisesti ja turvallisuuden varmistavat käyttöönottotarkastukset ovat usein puutteellisia. (Kuva: Adobe Stock)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Selvityksen taustalla olivat lukuisat ilmoitukset virheellisistä asennuksista. Tarkastuksissa paljastui isoja puutteita asennuksissa.

Tukesin tiedotteen mukaan aurinkosähköjärjestelmien asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Valmistajan asennusohjeita ei aina noudateta, johtojärjestelmiä asennetaan virheellisesti ja turvallisuuden varmistavat käyttöönottotarkastukset ovat usein puutteellisia. Tukesin valvontaprojektissa tarkastettiin yhteensä 45 kohdetta ja tarkastukset teetettiin valtuutetuilla sähkötarkastajilla ja tarkastusten kohteena olivat pääasiassa pientalokiinteistöt ja maatilat eri puolilla Suomea.

Aurinkosähköjärjestelmien asentajien osaamisessa parannettavaa

Vihreä siirtymä, sähkön hinnan nousu ja tarve säästää energiaa ovat lisänneet voimakkaasti kuluttajien kiinnostusta hankkia kiinteistöönsä aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmien lisääntyessä Tukes on saanut paljon kysymyksiä aurinkosähköjärjestelmien asennuksista ja turvallisuudesta niin asentajilta kuin kuluttajiltakin. Tukesiin on lisäksi ilmoitettu virheellisistä, ammattitaidottomista ja jopa ilman sähköasennusoikeutta tehdyistä asennuksista.

– Yhteydenottojen perusteella alan toimijoilla sekä järjestelmien asentamista aloittavilla toiminnanharjoittajilla on epätietoisuutta toimintaa koskevista säädöksistä ja teknisistä vaatimuksista. Aurinkosähköasennusten toteutuksiin ei ole ollut kaikin osin tarvittavaa ammattiosaamista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka.

– Sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta on olennaista, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa noudatetaan standardien turvallisuusvaatimuksia sekä laitteiston osien valmistajien antamia asennusohjeita. Virheelliset asennukset voivat aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun vaaraa.

Valvontaprojektissa keskityttiin pientalojen ja maatilojen aurinkosähköasennuksiin

Tukes aloitti loppuvuodesta 2022 projektin, jossa selvitettiin teknisen tarkastuksen keinoin aurinkosähköjärjestelmien vaatimustenmukaisuutta. Projektissa tarvittavat tekniset tarkastukset hankittiin Tukesin valtuuttamilta sähkötarkastajilta.

Valvonnan kohteena olivat pääasiassa pientalokiinteistöt ja muun muassa maatilat. Projekti rajattiin koskemaan sähköverkon kanssa rinnakkain toimivia järjestelmiä, jossa järjestelmä on liitetty kiinteistön sähköliittymän 230/400 voltin sähköverkkoon.

Teknisen tarkastuksen kohteeksi valittiin 45 asennettua aurinkosähköjärjestelmää. Otannan kohteet olivat eri sähköurakoitsijoiden rakentamia, ja otantaan sisältyi useita erityyppisiä kiinteistöjä ja laajuudeltaan erilaisia järjestelmiä. Tarkastajien tuli selvittää mahdolliset tekniset asennuspuutteet sekä epäkohdat ja onko asennuksesta laadittu ja luovutettu tarvittava dokumentointi, kuten käyttöönottotarkastuspöytäkirja sekä tarvittavat piirustukset, kaaviot ja ohjeet.

<p data-block-key="jgtkg">Tarkastuksien kohteena olivat pääasiassa pientalokiinteistöt ja maatilat. Projekti rajattiin koskemaan sähköverkon kanssa rinnakkain toimivia järjestelmiä, jossa järjestelmä on liitetty kiinteistön sähköliittymän 230/400 voltin sähköverkkoon. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Tarkastuksien kohteena olivat pääasiassa pientalokiinteistöt ja maatilat. Projekti rajattiin koskemaan sähköverkon kanssa rinnakkain toimivia järjestelmiä, jossa järjestelmä on liitetty kiinteistön sähköliittymän 230/400 voltin sähköverkkoon. (Kuva: Adobe Stock)

Asennuksista löytyi paljon turvallisuuspuutteita

Useissa tarkastetuissa kohteissa aurinkosähköjärjestelmien asennuksia oli tehty huolimattomasti, välinpitämättömästi tai jopa ammattitaidottomasti. Virheet ja puutteet olivat hyvin samankaltaisia kuin Tukesiin tulleissa ilmoituksissa. Projektissa ei kuitenkaan tullut esille oikeudetonta sähkötyötä.

– Merkittävimmät virheet ja vaatimustenvastaisuudet voidaan jaotella kolmeen osaan: puutteellinen käyttöönottotarkastus ja/tai sen dokumentointi, epäasiallinen standardin vastainen johtojärjestelmän asennus sekä valmistajan asennusohjeiden noudattamatta jättäminen, Hatakka kertoo.

Kaikista tarkastetuista kohteista sähköturvallisuuslaissa edellytetty käyttöönottotarkastuspöytäkirja oli käytettävissä noin kahdessa kolmasosassa (70 %). Näistä sekä säädösvaatimuksen, että asennusstandardin dokumentointivaatimuksen täyttäviä pöytäkirjoja oli vain noin yksi kolmasosa (32 %).

Yhteensä 40 asennuksessa ilmeni teknisiä puutteita ja ainoastaan noin 11 % asennuksista oli sellaisia, joissa ei havaittu käytön turvallisuuteen merkittävästi vaikuttaneita puutteita.

Johtojärjestelmän asentamispuutteet painottuivat paneeliston kaapelointiin. Kaapeleita ja liittimiä ei ollut kiinnitetty tai tuettu asianmukaisesti, jolloin kaapelit lojuivat katolla vapaana alttiina muun muassa veden ja alas liukuvan lumen ja jään aiheuttamille vahingoille. Toisaalta kaapeleita oli sidottuina kattorakenteisiin, kuten kulkusiltoihin ja lumiesteisiin. Kaapeleita oli myös puristuksessa räystäs- ja harjapeltien välissä siten, että kaapelin vaippa on vaarassa painua ja rikkoutua teräviä reunoja vasten.

Katso kuvat puutteellisista ja virheellisistä asennuksista >>>

Sähköjärjestelmän turvallinen asentaminen on aina sähköurakoitsijan vastuulla

– Valvontaprojektin tulos tukee käsitystä, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksiin liittyy vahvassa järjestelmien kasvuvaiheessa vakavia turvallisuuspuutteita, sanoo Hatakka.

– Sähköalan toimijoiden ja nimettyjen vastuuhenkilöiden sähkötöiden johtajien tulee tuntea vastuunsa ja huolehtia työntekijöiden riittävästä ammattitaidosta, omavalvonnasta sekä ennen kaikkea siitä, että asennukset ovat turvallisia ja sähköturvallisuuslain edellyttämässä kunnossa ennen käyttöönottoa ja luovuttamista.

Vastuu siitä, että aurinkosähköjärjestelmän asennustyö täyttää kokonaisuudessaan sitä koskevat vaatimukset on yksiselitteisesti järjestelmän asentaneella sähköurakoitsijalla.

Aurinkosähköjärjestelmien kokonaisturvallisuuden, asennuksen ja käytön kannalta on tarpeen huomioida myös pelastustoimen suosituksia pelastustoiminnan mahdollistamiseksi, pelastushenkilöstön työturvallisuuden huomioimiseksi ja hyvän paloturvallisuuden toteutumiseksi.

LVI
aurinkosähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
20235_81985.jpg
Puolueeton tieto Ilmasto­infolta laittoi vauhtia aurinko­paneelien hankintaan
Oli lämmin toukokuinen päivä ja aurinko paistoi, kun Riitta Taarastin kotiin asennettiin aurinkopaneelit 2019. Tässä talossa oltiin aikaisten aloittajien joukossa, sillä vielä tuolloin aurinkopaneelien asentaminen ei ollut määrältään nykyisellä tasolla.– Meille aurinkopaneelien hankintapäätös tehtiin puhtaasti siksi, että se tuntui olevan hyvä juttu monessa suhteessa. Ajatus siitä, että voisimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään omalla panoksellamme, oli kiehtova. Tällä pienellä asuntoalueella olimme ensimmäiset, mutta nyt tuntuu, että paneeleita alkaa ilmestyä monelle katolle, muistelee Taarasti.
202111_73664.jpg
Kylpyhuoneen upean yhtenäisen lattiapinnan salaisuus: laatoitettava kaivonkansi
Uutta kylpyhuonetta rakennettaessa tai vanhaa remontoidessa monen haaveissa siintää kauniin yhtenäinen lattia, jota ei haluta rikkoa keskelle asennettavalla perinteisellä lattiakaivolla. Toive on nykyisin helppo toteuttaa, sillä Vieserin laatoitettavien kansien valikoima on laajentunut erittäin monipuoliseksi.
20144_39131.jpg
Unelmasta toteen joustavalla rakentamisella
Esikoisen syntymän jälkeen Tiina ja Tero Mäkinen päättivät ryhtyä tositoimiin omakotiunelmansa toteuttamiseksi syksyllä 2009. Keväällä 2010 he löysivät Maskusta mieleisensä rinnetontin, jolle sopivaa taloa ryhdyttiin suunnittelemaan arkkitehdin kanssa. Haaveissa oli ennen kaikkea maisemaan sopiva talo – avara ja toimiva kokonaisuus, jossa ei olisi turhia hukkaneliöitä. Mäkiset halusivat paljon tilaa, etenkin keittiöön, josta haluttiin koko kodin sydän. Kastelli talojen joustavan rakentamistavan ansiosta perheen yksilöllisimmätkin toiveet saatiin toteutettua vaivattomasti ja laadukkaasti.Tilaa veloitukseton Kastelli-talokirjaJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
202211_79908.jpg
Helppoutta kodin arkeen: LVI-järjes­telmä, jossa kaikki osat toimivat optimaa­lisesti yhdessä
NIBE-ekosysteemi on ratkaisu vaivattomampaan arkeen, jossa voit unohtaa kadonneet ohjekirjat, hukkuneet kaukosäätimet, erilaiset sovellukset ja monimutkaiset ohjauspaneelit. NIBE-ekosysteemin automatiikka pyörittää kodin koko LVI-järjestelmää, ja kokonaisuutta on mahdollista hallita lämpöpumpun näytöltä. Kun lisäksi liität lämpöpumpun nettiin ja otat käyttöösi kätevän etävalvontasovelluksen, pystyt seuraamaan koko järjestelmää kätevästi yhdestä sovelluksesta älypuhelimen tai tabletin kautta.
20172_48412.jpg
Tontista talosuunnitelmiin
Uudessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Alussa oli vain rakentajaperhe, tontti ja toiveet, joiden konkretisoimiseksi sovittiin suunnitteluaika Kastellin kanssa. Toivelista tarkentui ja sai uusia toiveita ympärilleen Kastellin myyntipäällikkö Marja Jantusen haastatellessa rakentajaperhettä. Kun taustatiedot oli koottu, istuttiin starttipalaveriin hahmottelemaan mm. budjettia, aikataulua ja talomallia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton