• Etusivu
  • LVI

Asuntorakentaminen tuottaa miljardeja yhteiskunnan kassaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.06.2011
26_P_57757.jpg

Ajatelkaamme yhteiskuntaa suurena moottorina. Kaikki toimeliaisuus on moottorin polttoainetta, mutta moottorin kiertonopeuden määrää voiteluaine. Voiteluaineita ovat markkinoille tuleva ylimääräinen raha. Ylimääräistä rahaa syntyy aina, kun vienti on suurempaa kuin tuonti ja eri tahojen lainanotosta.

Kotitalouksien lainakanta on tällä hetkellä noin 110 mrd, josta asuntolainojen osuus on reilu 80 mrd. Asuntolainojen keskikorko on tänä vuonna n. 2,3 %. Valtio maksaa koroista 28 % eli n. 500 meur.

Asuntorakentaminen tuottaa miljardeja yhteiskunnan kassaan

Asuntotuotannon arvo on tänä vuonna n. 6 mrd euroa (n. 34.000 asuntoa). Tästä summasta on heti yli puolet veroja tai veronluonteisia maksuja. Loppurahan pyörähtäessä kerran pari markkinoilla on sekin muuttunut kokonaan veroiksi… eli näitä veroja ei ole, jos asuntoja ei rakenneta. Kaikki siis perustuu ylimääräiseen rahaan eli asuntolainan ottoon.

Kokonaisuudesta lainarahoilla rahoitetaan ¾ osaa asunnoista eli 4,5 mrd euroa. Näiden lainojen koroista valtio maksaa 28 % eli n. 30 miljoona euroa - siis minimaalisen osuuden suhteessa tuottoon.

Asuntolainojen verovähennysoikeuden leikkauksella voi olla tuhoisat seuraukset verotuloihin. Mikäli asuntolainojen verovähennysleikkaukset pelottelee 10 % asunnonostajista, leikkautuu verotuloja heti vähintään sama summa, mitä valtio maksaa vuodessa korkotukia.

Muistettava on, että uusi asunto on taas uusi veroautomaatti.

Hannu Myöhänen, toimitusjohtaja

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20184_52558.jpg
Näin valitset saunaasi oikeanlaisen kiukaan
Lasipinnat saunan sisustuksessa vaativat kiukaalta enemmän tehojaOlipa kyse uuden saunan suunnittelusta tai vanhan kiukaan vaihdosta, kiukaan valinnassa kannattaa huomioida muutama perusasia. Näin pääsee nauttimaan parhaista löylyistä. Saunan tilavuus, lasi- ja kaakelipintojen määrä, kiukaan teho ja ilmanvaihto vaikuttavat olennaisesti kokonaisuuteen. Puu- ja sähkökiukaita valmistava Tulikivi kokosi muistilistan seikoista, jotka vaikuttavat siihen, millainen kiuas saunaan sopii.
20194_57243.jpg
Edullista lämmittämistä ilma-vesilämpöpumpulla
Kun vanha lämmitysjärjestelmä alkaa tulla tiensä päähän tai energiakustannusten hinnat nousevat yli sietorajan, on uuden lämmitysjärjestelmän valinta enemmän kuin paikallaan. Tällöin vakavaan harkintaan kannattaa ottaa ilma-vesilämpöpumppu, joka on erinomainen valinta helpon asennuksen ja taloudellisuutensa ansiosta.
20154_43111.jpg
Näin onnistut - 7 vinkkiä lomakodin rakentamiseen
Haaveiletko hengähdyspaikasta arjen keskellä tai kakkoskodista leppoisia eläkepäiviä varten? Hongan mökkimalleista on saatavilla useita erilaisille perheille, tonteille ja budjeteille sopivia versioita.
20219_72740.jpg
Näillä vinkeillä suojaat kotisi asuntomurroilta lomasi aikana
Lomakausi on täydessä vauhdissa, ja moni viettää loman kodin ulkopuolella mökillä tai matkoilla. Asuntomurtojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti loma-aikoina. Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta antaa vinkit, joiden avulla asuntomurroilta voi suojautua.Suomalaisista pientaloasujista 33 % murehtii poissa ollessaan, onko oma koti kunnossa.* Eikä ihme, sillä vuoden 2018 elokuussa asuntomurtojen määrän uutisoitiin kasvaneen jopa 20 prosentilla. Asuntomurtoja tehdäänkin tyypillisesti juuri kesälomakaudella, asukkaiden ollessa pitkiä aikoja poissa kotoa.
20204_64300.jpg
Näin onnistut kotisi ilmanvaihdon suunnittelussa
Hyvän ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita. Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton