• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessujen oheiskohde Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.08.2011
20118_27322.jpg

Knapen talo - olohuone.

Asuntomessujen oheiskohde, Knapen talo, on herättänyt suurta mielenkiintoa. Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa sijaitseva, vuonna 1818 rakennettu ja juuri remontoitu, kohde on houkutellut päivittäin satoja vieraita. Kävijöitä on kiinnostanut sekä Jukka Rintalan sadunomaisen värikäs sisustus että talon historia ja perinteitä kunnioittaen tehty remontti.

Uuteen kukoistukseen

Knapen talo Isokadulla on lääkäri, runoilija Ernst V. Knapen perheen kotitalo. Talo ehti olla tyhjillään toistakymmentä vuotta ja rakennuksen ympärillä käytiin monenlaista vääntöä. Uusi, ratkaiseva askel otettiin, kun vuonna 2009 talosta kiinnostui monia vanhoja taloja kunnostanut Gert Nyström.

– Talo oli paremmassa kunnossa eikä purettavaa ollut niin paljon kuin etukäteen luulin. Rakennuksen pelasti viisisenttinen tuohikerros risaisen betonitiilikaton alla. Ilman tukevaa tuohikerrosta tämä olisi ollut entinen talo, kertoo Nyström.

Ernst V. Knapen isä oli merikapteeni ja talon seinät paljastivat purkuvaiheessa mielenkiintoisen yksityiskohdan: Hercules-prikin tilikirjan sivuja oli liimattu hirsiseinien rakoihin tungetun eristepuuron päälle pitämään täytteet paikoillaan. Tilikirjat kertoivat muun muassa Lontoossa tehdyistä kaupoista.

Perinteitä kunnioittaen

Keväällä 2010 aloittamaansa remonttia Nyström on toteuttanut Neristanin henkeä ja perinteitä vaalien. Mitään käyttökelpoista ei ole heitetty pois. Nyström on metsästänyt taloon muun muassa vanhoja kaakeliuuneja ja ovia.

– Muovia tähän taloon ei tule, Nyström lupaa ja kertoo olevansa hyvin ilahtunut talon saamasta vastaanotosta.

– Palaute on ollut niin positiivista, etten ole oikein malttanut lähteä täältä pois, päivät ovat kuluneet ihmisten kanssa jutellessa. Iso osa kävijöistä on ollut kiinnostuneita talosta, sen historiasta ja remontoinnista. Myös vanhaa kaupunkia on ihasteltu vuolaasti ja on ollut mukava nähdä vieraita kuljeskelemassa pitkin Neristanin katuja vielä myöhään iltaisin.

Asuntomessujen projektipäällikkö Touko Rauma on Nyströmin terveisistä mielissään.

– Halusimme linkittää vanhakaupunki Neristanin asuntomessuprojektiin. Asiaa oli pohdittu jo pidempään, ja kun kuulin Gertin ostaneen talon, otin asian puheeksi ja asiat alkoivat edetä. Knapen talo on hyvä oheiskohde, koska talolla on vankka historia ja rakennus on tärkeä osa Neristania. Eri osapuolten: Gertin, Kokkolan kaupungin, Jukka Rintalan ja Eliel Saarisen suunnittelemien huonekalujen yhteen saamisessa on ollut mukana sekä onnea että osaamista, Rauma summaa.

– Asuntomessuilla on aina haasteena löytää kiinnostavia korjaus- ja saneerauskohteita yleisölle esiteltäviksi. Kokkolassa tavoite täyttyi erinomaisesti, kun Knapen talo esittelee samalla sekä vanhaa rakennusperinnettä, Kokkolan historiaa että saneeraustekniikkaa mielenkiintoisesti sisustettuna. Sijainti Kokkolan keskustassa on loistava ja vapaa sisäänpääsy avaa houkuttelevan kurkistuksen messusisältöön, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kiittelee.

Sadunomainen, värikäs sisustus

Knapen talon värikkään sisustuksen on luonut koko Suomen tuntema muotitaiteilija Jukka Rintala työparinsa visualisti Matti Vaskelaisen kanssa.

Jukka Rintala halusi tuoda taloon elämää, satua, väriä ja juhlan tuntua. Knapen taloon on tuotu runsaasti Rintalan uniikkipukuja ja huoneiden värien ja tunnelmien lähtökohtana ovat Rintalan suunnittelemat tapetit.

Eliel Saarinen Collectionin huonekalut vahvistava kodin arvokasta, historiallista suomalaishenkeä ja talon henkeen sopivat mainiosti Rintalan useille suomalaisille yrityksille suunnittelemat tekstiilit ja sisustustuotteet.

Paikallista väriä taloon tuovat Tyynelän tontut. Kokkolan naapurikunta Luodosta, 1700-luvun pihapiiristä, Knapen taloon seikkailemaan saapui joukko punapipoisia harmaanuttuja.

Vanhan talon arvokas tunnelma, värikäs sisustus, iltapuvut ja tontut sulassa sovussa muodostavat jännittävän kokonaisuuden Asuntomessujen oheiskohteena.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201211_32834.jpg
Alapohjan haitat kosteus ja radon saadaan pois puhaltimen avulla
Alapohjan kuivatus poistaa haitalliset mikrobitAlapohjaa rasittaa kosteus sekä harjulla, soramaalla tai kallion päällä radon. Perustuksen täytesorakin saattaa säteillä radonia, mikäli se on louhittu korkean radonpitoisuuden kalliosta. Toimiva alapohjan tuuletus säästää kodin mikrobi- ja homevaurioilta sekä tuulettaa terveydelle haitallisen, keuhkosyöpää aiheuttavan, radonin pois talon alta. Ilmavuodot alapohjassa ja läpivientien kohdalla sekä rakenteiden liitospohjassa tuovat mikrobien aiheuttaman pahan hajun sekä radonin kodin sisäpuolelle, jos ilmanvaihto ei toimi.
20081_7990.jpg
KDN
KDN on hienostunut hollantilainen savi kattotiili, jota on valmistettu sen perinteisellä profiililla kautta aikojen. Pienikokoiset ja kiiltäväpintaiset tiilet luovat elegantin vaikutelman ja nostavat talon ulkonäön aivan toiselle tasolle. Syväkouruinen profiili tekee kattopinnasta kauniin ja elävän. KDN-savikattotiilet on suunniteltu hohdokkaaseen rakentamiseen.
20206_65371.jpg
Viilennä hyvin mielin ilmalämpöpumpulla - tarkasta nämä asiat ennen hellepäiviä
Ilmalämpöpumpulla saadaan jopa 50 % säästöjä lämmitykseen. Säästöihin vaikuttavat pumpun oikea oppinen käyttö, lämmitystarpeen vaihtelu ja maantieteellinen sijainti. Kesällä ilmalämpöpumppu on taas oivallinen apu asunnon viilentämiseen. Viilennyksen yhteydessä parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Ennen viilennyskauden aloitusta on hyvä tarkistaa pumpun kunto. Kokosimme tähän muutaman vinkin, miten säilytät talvella saadut säästöt, etkä kuluta turhaan sähköä kesälläkään.
20151_42066.jpg
Julkisivusaneeraus tiilellä kannattaa
Wienerberger esittelee Rakenna & Remontoi -messuilla laajan valikoiman tiilituotteita ja -ratkaisuja. Osastolla 17A on nähtävillä muun muassa monivärinen ja -ilmeinen Terca-julkisivutiilien valikoima. Myös Koramic-kattotiili- ja Penter-pihatiilituotteet ovat esillä.
201812_55759.jpg
Fiksu valinta ensimmäiseksi kodiksi
Verso on koti, jossa on kaikki, mitä tarvitset vaan ei mitään ylimääräistä. Talomalli soveltuu muunneltavuutensa ansioista erilaisiin elämäntilanteisiin - kodiksi eri-ikäisille pariskunnille ja perheille. Versosta saa myös oivallisen kakkoskodin tai loma-asunnon.Tilaa Kastelli-taloesite
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankkeen ja lupaehtojen täyttämisen valvonta
Toimenpiteet:Hankkeen rakennusluvassa esitetyt mahdolliset ehdot selvitetään ja tarvittavat toimenpiteet ehtojen täyttämiseksi tehdään. Rakennusluvassa edellytetyt tarkastukset pidetään oikea-aikaisesti sopimalla asioista riittävän ajoissa rakennustarkastajan kanssa.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja valvojaDokumentit:Tarkastuspöytäkirjat, hyväksymisleimatHyväksyntä:Projektipäällikkö, rakennustarkastaja ja valvoja

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton