• Etusivu
  • LVI

Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Velco Oy logoVelco OyLue lisää
Päivitetty 24.09.2024
20195_57753.jpg

Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.

– Jos imurin pölypussi täyttyy, sen imuteho heikkenee. Samalla tavalla käy ilmanvaihdon suodattimille. Jos suodatin likaantuu liikaa, ilma ei enää kulje kunnolla sen läpi. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Lisäksi kodin sisäilman laatu kärsii, kun poistoilmaventtiilit alkavat imeä korvausilmaa sieltä mistä saavat, kuten viemäristä ja rakenteiden raoista, muistuttaa Terveysilman avainasiakaspäällikkö Teemu Parkkinen.

Ilmanvaihto on yksi taloyhtiön keskeisistä järjestelmistä. Asukkaiden ja rakennuksen kannalta on tärkeää, että se toimii kunnolla. Monilta asukkailta suodattimien vaihto kuitenkin unohtuu tai se ei tule koskaan edes mieleen. Ei vaikka sisätiloissa vietetään yli puolet päivästä.

Hyvälaatuisilla suodattimilla estetään tehokkaasti katupölyn ja siitepölyn kulkeutuminen sisään. Siksi ne tulee vaihtaa säännöllisin väliajoin.

– Keväisin puhutaan katupölystä ja hiekoitushiekan poistosta. Siitepölykauden lähestyessä muistutetaan allergialääkityksen aloittamisesta. Puhtaiden suodattimien merkitystä ei kuitenkaan muisteta korostaa, vaikka ne helpottaisivat erityisesti allergikkojen oloa. Siitepölykausi on jatkuu Suomessa pitkään, elo-syyskuulle asti, Parkkinen sanoo.

"Ilmanvaihdon suodattimissa on suuria laatueroja: heppoisimmat ovat hyönteissuojan luokkaa."

Tarkista suodatinluokka, se kertoo suodatustehosta

Ilmanvaihdon suodattimet poistavat sisään tulevasta raittiista ilmasta siitepölyä, katupölyä ja muita pienhiukkasia. Puhdas tuloilma parantaa sisäilman laatua, helpottaa hengitysteiden ärsytystä ja estää esimerkiksi seinien ja verhojen tummumista.

– Ilmansuodatinten välillä on todella isoja laatueroja. Heppoisimmat ovat hyönteissuojan luokkaa. Ne keräävät kyllä näkyvät hiukkaset, mutta pienemmät hiukkaset kulkevat niistä läpi. Siksi suodattimia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan. Se kertoo materiaalin laadusta ja tiheydestä, Parkkinen neuvoo.

Suodatinluokka on merkitty tuotepakkaukseen. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Sairaaloissa leikkaussalien laitteissa ja hengityssuojaimissa käytetään Filtrete-suodatinmateriaalia, jonka kuiduissa on pieni sähköinen varaus. Se vetää pienhiukkasia puoleensa kuin magneetti. Samaa suodatustehoa on saatavana kodin ilmanvaihtoon tavallisesta rautakaupasta. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri.

20195_57754.jpg

Tiedätkö, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu?

Suurimmassa osassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Niissä suodattimet vaihdetaan seinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin. Suodatinkankaan voi kiinnittää myös tuuletusikkunaan, jossa on hyönteisverkko tai säleikkö. Täysin koneellinen ilmanvaihto löytyy joka neljännestä kodista. Niissä vaihdettavat suodattimet sijaitsevat ilmanvaihtokoneen sisällä, eivät asunnon tuloilmaventtiileissä.

– Terveysilman kuluttajakyselyn* mukaan vain joka kolmas suomalainen vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet kerran tai pari vuodessa, niin kuin suositellaan. Joka neljäs ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu puhtaisiin. Loput, eli noin viidennes väestöstä, vaihtaa suodattimet enintään joka toinen vuosi tai sitäkin harvemmin. Tai sitten kotoa puuttuvat kokonaan korvausilmaventtiilit, joista raitis ilma pääsee sisään. Jos venttiilit puuttuvat, ne voi asentaa myös jälkikäteen, Parkkinen kertoo.

Suodattimien riittävä vaihtoväli riippuu rakennuksen sijainnista. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista. Vähintään ne kannattaa vaihtaa 1–2 kertaa vuodessa.

* Terveysilman laaja ilmanvaihtokysely toteutettiin marraskuussa 2017. Siihen vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta suomalaista. Vastaajista 49 % oli miehiä ja 51 % naisia.

Suodattimien vaihto on nyt taloyhtiön velvollisuus

Kiinteistöliitto on tänä keväänä tehnyt tarkistuksia vastuunjakotaulukkoon, jossa määritellään taloyhtiön ja osakkaan välistä kunnossapitovastuuta. Uusina vastuina taloyhtiölle on siirretty ilmanvaihdon suodatinten vaihtaminen sekä tukkeutuneen pesualtaan hajulukon puhdistus. Aiemmin nämä ovat kuuluneet asukkaan velvollisuuksiin. Poistoilmaventtiileiden ja lattiakaivojen puhdistus kuuluu jatkossakin asukkaan tehtäviin. Jos uutta vastuunjakoa ei haluta noudattaa, se tulee kirjata yhtiöjärjestykseen.

– Kun koko yhtiöön vaihdetaan suodattimet samalla kertaa, se tulee edullisemmaksi. Huolto voi hankkia suodattimet tukkuliikkeestä. Jos asiaa ei ehditty käsitellä kevään yhtiökokouksessa, asukkaiden kannattaa muistuttaa asiasta taloyhtiön hallitusta ja isännöitsijää, Parkkinen toteaa.

Omakotitaloissa asuvilla vastuu suodattimien vaihdosta kuuluu edelleen asukkaille.

Venttiilit ja suodattimet saat verkkokaupasta

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco Oy
LVI
asuminen
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
20102_20129.jpg
Sisäilma kuntoon vaivattomasti
On yleisesti tiedossa, että huonosti tai puutteellisesti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa merkittäviä terveydellisiä ongelmia, jopa elinikäisiä vaivoja. Myös rakennukset alkavat ajan myötä voida huonosti, ja vuosikorjaukset/-huollot aikaistuvat - kustannukset lisääntyvät.Velco-korvausilmaventtiilit Jäsentukusta
Nainen rentoutuu sohvalla ilto_300-400_esite swegon
Päivitä ilmanvaihtosi fiksusti: ILTO 300-400 Genius
Milloin on oikea aika vaihtaa ilmanvaihtokone? Vaihto on ajankohtainen viimeistään silloin, kun vanha ilmanvaihtokone sanoo itsensä irti. Vaihto kannattaa tehdä myös silloin, kun haluaa tehdä kodistaan energiatehokkaamman ja sisäilman laadusta paremman.Puhaltaako sinun kotiisi raitista ilmaa ILTO 300, 350 tai 400-malli? Silloin on aika harkita päivitystä nykyaikaisempaan sekä energiatehokkaampaan ratkaisuun. ”Ilmanvaihtokoneen vaihtaminen tietää aina rutkasti töitä ja remontin keskellä elämistä” – Ehei, Swegonin ILTO 300-400 Genius on suunniteltu korvaamaan nämä vanhemmat mallit ja ilman suuria asennustöitä.
20153_42865.jpg
Lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on tuhlausta
Poistoilman lämmöntalteenoto asuinkerrostaloissaNykyisillä energiahinnoilla ja -tehokkuusvaatimuksilla lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on suurta tuhlausta. Poistoilman lämmöntalteenotto (LTO) tuo isoja energiasäästöjä taloyhtiöille.
20131_33580.jpg
Miten asut kerrostalossa? Ohjeet asukkaille
Kerrostalossa asuminen on toisaalta helppoa, toisaalta ei. Asiat kuitenkin sujuvat ja naapurisopu säilyy, kun meillä kaikilla asukkailla on yhteiset pelisäännöt - talon järjestyssäännöt. Kun hoidat asuntoasi oikein, sen arvo säilyy ja mukavaahan hoidetussa kodissa on asua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton