Kattojen lumikuormavaroitukset
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
Mikäli kuormat antavat aihetta, lumikuormat tulisi poistaa katoilta, jotta ne eivät lähde liikkeelle ja putoa ihmisten tai omaisuuden, kuten autojen päälle. Kiinteistönomistaja on vastuussa katolta putoavan lumen aiheuttamista vahingoista. Katso artikkelin lopusta lumenpudotusohjeet. Muista turvallisuus!
Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit. Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa. Tarkista myös kattoikkunoiden kunto varsinkin vanhemmissa taloissa.
Info
Lumikuormat reaaliajassa (lumitilanne 9.12.2024)
Vesi.fi-sivuston mukaan lunta on koko maassa.
Etelä- ja Länsi-Suomessa lunta on pääosin 5 – 10 kg/m2. Keski-Suomessa, Itä-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 20 – 60 kg/m2, lumisimpana paikkana Hyrynsalmen Paljakka. Lapissa lunta on Kilpisjärvellä n. 120 kg/m2, Inarin ja Saariselän alueella 40- 80 kg/m2.
Isojen hallien ja maneesien lumikuormaa on syytä tarkkailla ja tarvittaessa keventää, koska kuplahallit ovat riskialttiita vahingoille ja romahdukselle jo 30 cm (50 – 60 kg/m2) lumikuormalla.
Suurten hallien kattojen lumitilannetta tarkkailtava
Suurten hallien kattorakenteita on syytä tarkkailla, koska niissä piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kg/m2:n tuntumaan. Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.
Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan, myös silloin, kun lunta on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa. Lumen paino riippuu sen tiheydestä ja lumikerroksen syvyydestä. Nyrkkisääntönä on, että hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa ja lumenpudotukseen on syytä palkata ammattilainen.
Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.
Mitä lumelle tapahtuu suojasäällä?
Lumen tiheys kasvaa suojasäällä, mutta katolla olevan lumen paino ei kasva, jos ei sada. Suojasää lisää lumen tiheyttä, kun osa lumesta sulaa nestemäiseksi vedeksi, joka kuitenkin sitoutuu lumeen. Lumi voi pidättää vettä nesteenä jopa 5 tilavuusprosenttia. Eli jos katolla on lunta puoli metriä, siihen voi pidättyä vettä 25 kilogrammaa neliömetrille.
Suojasää ei siis itsessään kasvata lumikuormaa (lumen tiheyttä kylläkin useimmiten), mutta jos suojasäällä sataa, niin katolla oleva lumen vesiarvo eli lumikuorma kasvaa. Tiheämpi lumi saattaa esimerkiksi lapiossa vaikuttaa painavammalta, koska tiheämpää lunta mahtuu lapiolliseen suurempi määrä, mutta katon lumikuorma riippuu katolla olevan lumen määrästä (lumen vesiarvosta), ei lumen tiheydestä.
Info
Paljonko omalla katolla on lunta?
Lumikuorman voi arvioida lumen syvyyden ja tiheyden avulla:
lumikuorma (kg/m2) = syvyys (m) * tiheys (kg/m3)
Lumen tiheys katolla on kevättalvella tyypillisesti 200-300kg/m3, mutta paikoitellen lumi voi kinostua paljon tiheämmäksikin, katoilta on mitattu jopa yli 400kg/m3 tiheyksiä (vertailun vuoksi: nestemäisen veden tiheys on 1000kg/m3, ja puhtaan jään tiheys on 900kg/m3). Kesää kohti mentäessä lumen tiheys kasvaa lämpötilojen kasvun myötä.
Tärkeää huomioitavaa
Kiinteistönomistajan on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja ryhdyttävä lumen poistoon ajoissa. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua, ja huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Lumi ja jää saattavat yllättäen liukua katolta alas itsestään. Tämä tapahtuu usein nopeasti ja rajusti ja saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita.
Omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta.