• Etusivu
  • Rakentaminen

6. Maaperän tutkiminen ja perustamistavan valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2017
20176_49689.jpg

Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti. Se on syytä tehdä tonttia ostettaessa ja viimeistään talon suunnittelun yhteydessä päätettäessä rakennuksen sijoittamisesta tontille.

Perustamistavan valinta riippuu pohjasuhteista; onko maaperä kantava vai pehmeä, millä tasolla on pohjaveden pinta ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Pohjasuhteiden selvittämiseksi on rakennuspaikalla useimmiten suoritettava pohjatutkimus, mikä kannattaa käynnistää yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joista ilmenee tietoja alueen maaperästä. On hyvä tutustua myös lähistöllä sijaitsevien muiden rakennusten perustamistapaan ja niistä saatuihin kokemuksiin muilta rakentajilta.

Maaperätutkimuksen perusteella rakennesuunnittelija valitsee perustamistavan ja määrittää tarvittavan anturaleveyden ja raudoitukset. Heikosti kantavilla maapohjilla joudutaan käyttämään joko massanvaihtoja, kevennystäytteitä tai paalutusta.

Pohjatutkimus tehdään yleensä aina kun rakennuspohjassa on hienorakeisia maalajeja, rakennuspaikan maaperän olosuhteet vaihtelevat tai rakennus sijaitsee rinteessä. Jos pohjaolosuhteet ovat vaikeat esimerkiksi mahdollisten painumien takia, joudutaan selvittämään myös pehmeiden kerrosten kokoonpuristuvuusominaisuudet.

Pohjatutkimuksia tekevät asiaan erikoistuneet insinööritoimistot. Tutkimuksessa kairataan maaperään useampia reikiä kantavaan maakerrokseen asti. Tutkimuksilla selvitetään: millä tasolla on pohjavesi, kuinka syvällä kantava maa, onko maaperä savea, silttiä, moreenia vai kalliota.

Pohjatutkimuksella selvitetään maaperän kantavuus ja perustamisolosuhteet perustamistavan valitsemiseksi ja perustuksien mitoittamiseksi ja laaditaan perustamistapalausunto, jota rakennesuunnittelija käyttää valitessaan sopivaa perustamistapaa, tarvitaanko tontilla paaluttamista tai voitaisiinko käyttää kevennysperustusta.

Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.
Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.

Montun kaivaminen ilman pohjatutkimusta on aina riski, sillä sen teko vaikuttaa ympäristön pohjavesiolosuhteisiin. Vaikutukset kannattaa selvittää etukäteen. Maaperän tutkimisella valitaan juuri ko. tontille parhaiten soveltuva Soklex-perustusratkaisu.

Soklex-perustusvalumuotin avulla valetaan sekä antura ja sokkeli samanaikaisesti. Valmismuotin vahvuuksia ovat mm. hyvä lämmöneristyskyky, nopea asennettavuus sekä kohdekohtainen rakenteen muunneltavuus. Muottia voidaan käyttää kaikkina vuodenaikoina, koska muotin runkomateriaali on myös lattia- ja routaeristeenä käytettävää EPS-solumuovia. Soklex soveltuu kaikille perustamistavoille.

Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.

Perustamistavan valinta

Hyvin kantavalla maapohjalla yleisin perustusratkaisu on maanvarainen laatta; antura ja sokkeli valetaan samanaikaisesti käyttäen Soklex- perustusvalumuotteja ja laatta valetaan erikseen.

Reunavahvistettua laattaa käytetään, kun maapohjana on heikosti kantava hienorakeinen maalaji tai rakennus perustetaan esim. täyttömaan varaan. Keveät rakennukset kuten ulkovarastot ja autotallit sekä terassit saadaan perustettua helposti ja taloudellisesti reunavahvistetulle laatalle.

20125_30870.jpg

Tuulettuvaa alapohjaa käytetään etenkin radonherkillä alueilla ja paaluperustusten yhteydessä. Rakennesuunnittelussa on erityisesti otettava huomioon riittävä tuuletus ja kosteudenpoisto. Tuulettuvissa alapohjissa käytetään yleensä 1200 mm korkeaa Soklexmuottia, jotta saadaan tehtyä riittävän korkea ryömintätila.

20125_30871.jpg

Paaluperustusta käytetään silloin, kun maaperän kantavuus ei riitä kantamaan rakennuksesta aiheutuvia kuormia. Paaluperustuksessa kuormat välitetään jalustapalkkien tai paaluanturoiden kautta paaluille, jotka välittävät kuorman maaperään. Soklex - järjestelmällä paaluperustus tehdään anturalaatikoita ja/tai paaluanturoita ja perustusvalumuotteja käyttäen.

20125_30872.jpg

Soklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten lomaasunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa Soklex-pilarianturamuoteilla.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78123.jpg
Aistiesteettömyys on kaikkia varten - kokeile, miten aistiesteetön sinun kotisi on
Kun mietitään esteettömyyttä, ajattelemme hyvin usein liikunta-, näkö tai vaikka kuulovammaisten elämää helpottavaa asumisympäristöä. Fyysisestä esteettömyydestä puhutaankin paljon. Aistiesteettömyyden saatamme yhdistää eritysherkkien ihmisten arkeen tai autismikirjon häiriöihin. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että aistiesteettömyys on myös sinun oman hyvinvointisi kannalta erittäin tärkeä asia? Esimerkkinä palautumisesi rankan työpäivän jälkeen kotona. Aistiesteettömyys on meitä kaikkia varten!
201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.
20183_52130.jpg
Tervetuloa Lämmityskouluun!
Lämpöpumpun asentaminen omakotitaloon on aivan eri asia kuin suuriin kiinteistöihin. Enemmän muuttuvia tekijöitä ja asioita, joita tulee huomioida. Me NIBEllä autamme sinua valitsemaan oikean ratkaisun. Meiltä saat myös järjestelmän mitoitusapua. Kokemuksemme erilaisista projekteista mm. koulut, kerrostalot ja konepajat on kätesi ulottuvilla. Tiedämme ongelmakohdat ja kuinka välttää ne. Avullamme saat rakennettua toimivan järjestelmän kiinteistöösi.
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
20077_5717.jpg
Sisäpuolen pinnoitteet ja sisustaminen
3.4 SisätyötLoppusuora lähestyy. On aika siirtyä pintatöihin. Pinnat pitää valita ensisijaisesti käytön ja käytännöllisyyden mukaan, muistaen samalla niiden viihtyisyyttä merkitsevän tarkoituksen. Taloon ei pidä valita kaikkea sitä, mikä kaupassa näyttää kauniilta ja mukavalta. Pintojen pitää osua yhteen. Jos värien valinnassa ei ole varma itsestään, on tarkoituksenmukaisempaa pyytää asiantuntijaa tekemään puitteet väreille. Sen jälkeen valinta on helpompaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jyväskylän Asuntomessut 2014
Jyväskylän Äijälänrannan vuoden 2014 asuntomessualueella järjestetään pienkerrostalokorttelin tontinluovutuskilpailu huhti–marraskuussa 2011. Kilpailun järjestävät Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki.Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena on saada vuoden 2014 Asuntomessuille Jyväskylään kokeellisen puurakentamisen korttelialueen suunnitelma ja toteutus. Tavoitteena on löytää maisemallisesti merkittävään paikkaan arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ratkaisu.– Arkkitehtuurikilpailut ovat tärkeä osa Asuntomessujen kokeilu- ja kehittämistoimintaa. Toivomme näkevämme mahdollisimman laajan joukon erityyppisiä, tulevaisuuteen suuntaavia kilpailuehdotuksia, pohtii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.– Jään kiinnostuneena odottamaan innovatiivisia ratkaisuja, joita osallistujat kilpailuehdotuksissaan esittävät, sanoo Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -tapahtuman projektipäällikkö Erkki Jaala.KilpailualueTontinluovutuskilpailun alue sijoittuu Jyväsjärven Päijänteeseen yhdistävän Äijälänsalmen pohjoisrannalle. Alue sijaitsee kaupunkirakenteessa näkyvällä paikalla vesiteitse Jyväskylään saavuttaessa. Suunnittelualueen vieressä sijaitsevat maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokiteltu Rauhaniemen talo pihapiireineen sekä Äijälänsalmen vanha silta. Suunnittelualue rajautuu luonnontilaiseen virkistysalueeseen.Kilpailualueella on rakennusoikeutta 3500 kerrosalaneliömetriä. Tontin halki tulee kulkemaan yleinen kevyen liikenteen yhteys. Rakennusten julkisivujen pääasiallisena materiaalina tulee olla puu ja rakennukset tulee porrastaa maastonmuotojen mukaan.Kilpailun tavoitteetKilpailun tavoitteena on saada vuoden 2014 asuntomessualueelle kokeellisen puurakentamisen korttelialueen suunnitelma ja toteutus. Kilpailulla halutaan löytää arkkitehtuuriltaan ajallisesti kestävä ratkaisu, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota asuntojen toimivuuteen, asumisratkaisujen joustavuuteen, kekseliääseen ja uutta luovaan puunkäyttöön, energiaratkaisuihin sekä rakennusten ja piha-alueiden muodostamaan kokonaisuuteen.Kilpailun tavoitteena on löytää suunnitelma, jossa rakennukset ja piha-alueet muodostavat toimivan ja esteettisesti kauniin kokonaisuuden. Alueen toivotaan muodostuvan mittakaavaltaan sopusuhtaiseksi sekä asumisen yhteisöllisyyttä ja arkipäivän elämänlaatua korostavaksi.Toteuttaja valitaan laatuarvioinnin perusteella. Kilpailun voittaneen ehdotuksen tekijöille myönnetään aluetta koskeva suunnitteluvaraus. Tontti luovutetaan kilpailun voittajalle ja kauppahinta määritetään korttelin rakennusoikeuden perusteella. Voittajan on sitouduttava toteuttamaan korttelialue esittämänsä kilpailuehdotuksen mukaisesti niin, että joko koko alue tai merkittävä osa siitä on valmis vuoden 2014 Asuntomessuille yhdeksi messujen esittelykohteeksi. Kilpailuun osallistumisesta tai ehdotuksista ei makseta palkkioita.OsallistumisoikeusKilpailuun voivat osallistua työparina (yhteenliittymä) arkkitehtitoimistot ja rakennusliikkeet tai rakennuttajat, joilla on vaadittu asiantuntemus ja voimavarat hankkeen laadukkaaseen toteuttamiseen. Kilpailun järjestäjälle jätettävän referenssimateriaalin perusteella arviointiryhmän edustajat valitsevat varsinaiseen kilpailuvaiheeseen pääsevät yhteenliittymät.AikatauluÄijälänsalmen arkkitehtuurikilpailussa noudatetaan rakennusalan suunnittelukilpailujen yleisiä periaatteita ja niiden mukaisesti kilpailu koostuu neljästä vaiheesta. Vaiheiden tavoitteellinen aikataulu on seuraava:Valmisteluvaihe tammi–huhtikuu 2011 Kilpailuvaihe 17.5.–26.8.2011 (ilmoittautuminen 20.4.–9.5.2011) Arvosteluvaihe syys–lokakuu 2011 Julkistamisvaihe marraskuu 2011Kilpailun järjestäjät asettavat kilpailun valmistelua ja kilpailuohjelman laatimista ohjaavan valmisteluryhmän, kuten myös varsinaisen palkintolautakunnan. Kilpailun järjestäjinä toimivat Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton