• Etusivu
  • Rakentaminen

6. Maaperän tutkiminen ja perustamistavan valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2017
20176_49689.jpg

Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti. Se on syytä tehdä tonttia ostettaessa ja viimeistään talon suunnittelun yhteydessä päätettäessä rakennuksen sijoittamisesta tontille.

Perustamistavan valinta riippuu pohjasuhteista; onko maaperä kantava vai pehmeä, millä tasolla on pohjaveden pinta ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Pohjasuhteiden selvittämiseksi on rakennuspaikalla useimmiten suoritettava pohjatutkimus, mikä kannattaa käynnistää yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joista ilmenee tietoja alueen maaperästä. On hyvä tutustua myös lähistöllä sijaitsevien muiden rakennusten perustamistapaan ja niistä saatuihin kokemuksiin muilta rakentajilta.

Maaperätutkimuksen perusteella rakennesuunnittelija valitsee perustamistavan ja määrittää tarvittavan anturaleveyden ja raudoitukset. Heikosti kantavilla maapohjilla joudutaan käyttämään joko massanvaihtoja, kevennystäytteitä tai paalutusta.

Pohjatutkimus tehdään yleensä aina kun rakennuspohjassa on hienorakeisia maalajeja, rakennuspaikan maaperän olosuhteet vaihtelevat tai rakennus sijaitsee rinteessä. Jos pohjaolosuhteet ovat vaikeat esimerkiksi mahdollisten painumien takia, joudutaan selvittämään myös pehmeiden kerrosten kokoonpuristuvuusominaisuudet.

Pohjatutkimuksia tekevät asiaan erikoistuneet insinööritoimistot. Tutkimuksessa kairataan maaperään useampia reikiä kantavaan maakerrokseen asti. Tutkimuksilla selvitetään: millä tasolla on pohjavesi, kuinka syvällä kantava maa, onko maaperä savea, silttiä, moreenia vai kalliota.

Pohjatutkimuksella selvitetään maaperän kantavuus ja perustamisolosuhteet perustamistavan valitsemiseksi ja perustuksien mitoittamiseksi ja laaditaan perustamistapalausunto, jota rakennesuunnittelija käyttää valitessaan sopivaa perustamistapaa, tarvitaanko tontilla paaluttamista tai voitaisiinko käyttää kevennysperustusta.

Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.
Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.

Montun kaivaminen ilman pohjatutkimusta on aina riski, sillä sen teko vaikuttaa ympäristön pohjavesiolosuhteisiin. Vaikutukset kannattaa selvittää etukäteen. Maaperän tutkimisella valitaan juuri ko. tontille parhaiten soveltuva Soklex-perustusratkaisu.

Soklex-perustusvalumuotin avulla valetaan sekä antura ja sokkeli samanaikaisesti. Valmismuotin vahvuuksia ovat mm. hyvä lämmöneristyskyky, nopea asennettavuus sekä kohdekohtainen rakenteen muunneltavuus. Muottia voidaan käyttää kaikkina vuodenaikoina, koska muotin runkomateriaali on myös lattia- ja routaeristeenä käytettävää EPS-solumuovia. Soklex soveltuu kaikille perustamistavoille.

Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.

Perustamistavan valinta

Hyvin kantavalla maapohjalla yleisin perustusratkaisu on maanvarainen laatta; antura ja sokkeli valetaan samanaikaisesti käyttäen Soklex- perustusvalumuotteja ja laatta valetaan erikseen.

Reunavahvistettua laattaa käytetään, kun maapohjana on heikosti kantava hienorakeinen maalaji tai rakennus perustetaan esim. täyttömaan varaan. Keveät rakennukset kuten ulkovarastot ja autotallit sekä terassit saadaan perustettua helposti ja taloudellisesti reunavahvistetulle laatalle.

20125_30870.jpg

Tuulettuvaa alapohjaa käytetään etenkin radonherkillä alueilla ja paaluperustusten yhteydessä. Rakennesuunnittelussa on erityisesti otettava huomioon riittävä tuuletus ja kosteudenpoisto. Tuulettuvissa alapohjissa käytetään yleensä 1200 mm korkeaa Soklexmuottia, jotta saadaan tehtyä riittävän korkea ryömintätila.

20125_30871.jpg

Paaluperustusta käytetään silloin, kun maaperän kantavuus ei riitä kantamaan rakennuksesta aiheutuvia kuormia. Paaluperustuksessa kuormat välitetään jalustapalkkien tai paaluanturoiden kautta paaluille, jotka välittävät kuorman maaperään. Soklex - järjestelmällä paaluperustus tehdään anturalaatikoita ja/tai paaluanturoita ja perustusvalumuotteja käyttäen.

20125_30872.jpg

Soklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten lomaasunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa Soklex-pilarianturamuoteilla.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
202110_72977.jpg
Viisi + yksi vinkkiä vastuulliseen keittiöremonttiin
Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään paljon aikaa. Se on merkittävässä roolissa myös arjen vastuullisuuden näkökulmasta: keittiön kautta kulkee muun muassa suurin osa kodin jätteistä. Miten tehdään vastuullinen keittiöremontti ja mitä keittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? Keittiömaailma kokosi vinkit vastuullisen keittiön suunnitteluun.
20233_81000.jpg
Tätä eristettä käyttämällä säästät lämmityskuluissa
Muotonsa erinomaisesti säilyttävä, ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttämätön puukuitueriste on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. PEFC-sertifioidusta kuusihakkeesta valmistettu eriste hallitsee hyvin kosteuden vaihtelut ja vaimentaa ääntä tehokkaasti.
20239_83059.jpg
Julkisivu mahdollista jättää verhoamatta vaikka talven ajaksi!
Rakennukseen kohdistuvat kosteusrasitukset tulevat olemaan alati kasvava mielenkiinnon kohde. Omat sormensa peliin heittää mahdollisten ilmastonmuutosten tuomat lisähaasteet ja kuormitukset. Luonnon asettamat vaatimukset ovat saaneet myös kuluttajat haluamaan entistä laadukkaampia sekä kestävämpiä tuotteita omiin koteihinsa. Tuulensuojalevyn osalta toiveisiin on nyt vastattu, tässä esittelyssä Glasroc GTX 9 Tuulensuojalevy.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rintamamiestalon julkisivuremontti ja lisäeristys
Remontti poikii usein uusia remontteja ja niin kävi myös tässä rintamamiestalossa, jonka vesikatto aiemmin tänä vuonna uusittiin. Oikeastaan julkisivun kunnostaminen oli ollut mukana korjattavien asioiden listalla, mutta vesikaton uusiminen katsottiin järkevämmäksi tehdä ensin. Samalla tuli viimeisteltyä myös vesikattoremontti räystäänaluslaudoituksen osalta.
201910_60867.jpg
Mitä kestävyys tarkoittaa tuotantojohtajalle?
Jos joku asia kuvaa Gyprocia, niin se on kestävyys. Aloitetaan nimestä, josta on vuosien saatossa muodostunut kipsilevyn synonyymi. "Kyprokki" kestää hyvin käyttöä vielä tänäkin päivänä, vaikka ominaisuuksissa, kuten kestävyydessä, ollaan tultu pitkälle sitten ensimmäisen Erikoiskova-levyn. Jatkuvan tuotekehityksen ja innovoinnin vuoksi Gyproc kestää myös vertailun – ja tuotantojohtaja Kaisa Ara kertoo nyt miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton