• Etusivu
  • DIY

Tee se itse - lintulauta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.10.2024
202210_79659.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi.

Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin! Kokosimme alle ohjeet, jonka mukaan voit itse tehdä pihallesi ruokinta-automaatin.

Lintujen ruokinta-automaatti

Materiaaliksi automaattiin voi käyttää niin sanottua tuuman vahvuista ja kuusi tuumaa leveää lautaa, joko sellaisenaan tai höylättynä sekä ohuehkoa 6,5 – 12 mm paksua vaneria. Raakalaudan mitat ovat esimerkiksi kuusilautaa käytettäessä 22 * 150 mm, vastaava höylätty/mitallistettu kuusilauta on kooltaan 18 * 145 mm.

Materiaalimenekki on varsin vähäinen. Pisin yhtenäinen laudan kappale on noin 33 cm pitkä. Ruokinta-astian pohjalevy reunustetaan höylätyllä listalla. Puutavaran ja vanerin lisäksi tarvitaan kaksi saranaa ja rautalankaa. Tarvittaessa saranat voidaan valmistaa vaikkapa nahkasuikaleista ja rautalankakin voidaan korvata ohuella nailon-narulla.

Työkaluiksi tarvitaan saha, vasara, mitta ja höylä tai puukko, viisteiden tekemistä/viimeistelyä varten. Kuten lähes kaikkiin puutöihin, kannattaa tähänkin varata vähän hiontapaperia käden ulottuville.

Tarvikelista:

  • Lautaa
  • Höylättyä listaa
  • Kaksi saranaa (voidaan tarvittaessa korvata parilla nahkasuikaleella)
  • rautalankaa (voidaan tarvittaessa korvata nailon-narulla)

Työkaluja:

  • Saha
  • Vasara
  • Puukko
  • Mitta ja kynä
  • Höylä sekä
  • Hiomapaperia

Ruokinta-automaatin valmistaminen

Valmistaminen aloitetaan mittaamalla ja piirtämällä lauta-aihioihin oheisen kuvan mukaiset kappaleet, jotka tämän jälkeen sahataan merkintöjen mukaisesti. Ruokinta-automaatin kasaus aloitetaan pohjalevystä, josta edetään kohti kattoa. Pohjalevyn jälkeen kiinnitetään päädyt ja niiden väliin tuleva palkki (esimerkiksi 18 * 18 mm höylätty lista). Sivuille tulevat vanerilevyt naulataan tai ruuvataan kiinni päätyihin.

200611_696.jpg

Lopuksi rakennetaan katto. Katon rakentamisen yhteydessä kiinnitetään myös ripustukseen tarvittavat rautalangat. Toinen puoli katosta naulataan kiinni päätyihin ja toinen puoli jätetään saranoiden varaan siementen täyttöaukoksi.

200611_697.jpg

Viimeistely ja variaatiot

Pintakäsittelyä kannattaa miettiä. Linnut tuskin ovat kovin "säseriä" ja tottuvat aikaa myöden, mutta neutraali luonnon mukainen väritys olisi hyvä. Pintakäsittelyainetta ei myöskään saisi liueta ruokaan.

Kyljessä olevat vanerit tai ainakin toisen niistä voi korvata läpinäkyvällä muovilevyllä tai lasilla, jotta ruuan vähenemistä on helppo seurata. Muovilevy voidaan kiinnittää runkoon ruuveilla, ja lasilevy esimerkiksi silikonilla.

DIY
ohjeet
ulkotilat
eläimet
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20207_65892.jpg
Etanadynamiitti toimii myös viileällä
Kesä on jo ohitse mutta pihalla on edelleen häiritseviä kiviä, kalliota tai betonirakenteita? Murtolaastilla eli etanadynamiitillä rikot ja murrat häirikkökivet pois helposti - myös viileällä ilmalla.
20207_65887.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin kiven tai kallion
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu helposti ja nopeasti.
Dextec murtolaasti
Murtolaasti vaativaan tarkkuuslouhintaan
Varsinkin kaupunkien keskustoissa vanhan kohteen remontointi ja uuden rakentaminen voi olla joskus hankalaa tilan puutteen vuoksi. Lisäksi kaikenlaiset vaatimukset ja säädökset, varsinkin melun suhteen, ovat kiristyneet entisestään viime vuosien aikana. Remontti- tai rakennuskohteen vieressä voi olla historiallisesti tärkeä rakennus, johon ei saa syntyä vaurioita projektin edetessä, tai lähistöllä sijaitsee tärinälle herkkiä kohteita kuten IT-järjestelmiä. Monet projektit voidaan suorittaa myös rakennuksen sisätiloissa. Tällöin tarvitaan ratkaisua, joka ei aiheuta tärinää eikä shokkiaaltoja.
Dextec murtolaasti
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite-murtolaasti eli niin kutsuttu etanadynamiitti.
200611_658.jpg
Tee Se Itse: Pihakivetys
Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.Lisätietoa pihakivistä...
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg
Kalkitus maanparannuksen kulmakivenä
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton