• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Pienen olohuoneen sisustusvinkit – älä tee näitä virheitä

Sari Nieminen
Päivitetty 09.09.2024
20227_79147.jpg

Pienessä olohuoneessa tila on niin sanotusti kortilla ja jokainen neliö halutaan hyötykäyttää. Nämä vinkit pienen tilan sisustamiseen pätevät niin moderniin sisustukseen kuin mummonmökkiinkin. Älä siis tuhlaa rahojasi tilaan sopimattomiin huonekaluihin tai sisustukseen – ota neuvoista koppi.

Suunnittele huolella

Mittaa, mittaa ja mittaa. Ota avuksesi pohjapiirros ja leikkaa paperista mittakaavan mukaiset huonekalut. Tee mallit niistä huonekaluista, jotka sinulla on jo valmiiksi ja sijoita ne paikoilleen. Saat siirreltyä huonekalujen paperimalleja, kunnes lopputulos miellyttää sinua. Näin pääset yhdellä silmäyksellä näkemään, paljonko tilaa vielä jäi ja hankkia uusia huonekaluja sen mukaan.

Kaikkia huonekaluja ei pienessä olohuoneessa kannata missään tapauksessa sijoittaa seinän viereen. Siinä tapauksessa sinulle jää keskelle huonetta täysin turha tila, jota ei oikeastaan voi käyttää mihinkään.

Jätä riittävästi tilaa huonekalujen väkiin. Älä tunge kaikkea kiinni toisiinsa. Tila huonekalujen välissä luo illuusion suuremmasta tilasta.

Lisää peilejä ja heijastavia pintoja

Vanha kikka, mutta erittäin toimiva. Sijoita peili niin, että se heijastaa ikkunasta tulevaa valoa huoneeseen. Saat huoneesta huomattavasti valoisamman ja saat huoneen myös näyttämään suuremmalta.

Mitä suurempi peili sen parempi. Peili tekee huoneesta myös ylellisemmän oloisen. Valitse huoneen sisustukseen sopivat raamit tai modernimpaan sisustukseen istuvat raamittomat.

<p data-block-key="ey0px">Peileistä voi tehdä myös sommitelman seinälle.</p>
Peileistä voi tehdä myös sommitelman seinälle.

Huomio huonekalujen jalkoihin

Kyllä, kannattaa kiinnittää katse huonekalujen jalkoihin. Jos esimerkiksi sohvan tai senkin jalat ovat erittäin matalat tai piilossa, näyttää huonekalu suuremmalta ja raskaammalta. Mitä enemmän lattiapinta-alaa on näkyvillä, sen suuremmalta saat olohuoneen näyttämään.

<p data-block-key="8ih2n">Tumma sisustus imee valoa ja jalattomat kalusteet tekevät kalusteista raskaan oloiset.</p>
Tumma sisustus imee valoa ja jalattomat kalusteet tekevät kalusteista raskaan oloiset.
<p data-block-key="jhcy8">Vaalea lisää huoneen valoisuutta ja samalla saa tilan tuntumaan suuremmalta. Ilmavat kalusteet lisäävät tilan tuntua.</p>
Vaalea lisää huoneen valoisuutta ja samalla saa tilan tuntumaan suuremmalta. Ilmavat kalusteet lisäävät tilan tuntua.

Liian tummat sävyt

Vaikka tummat värit sopivatkin myös pieneen huoneeseen, kannatta pienen olohuoneen värit silti valita vaaleammasta päästä, jos haluat luoda illuusiota suuremmasta tilasta. Valoisa tila tuo lisää myös tilan tuntua.

Varo silti täysin valkoista. Valkoinen ei ole helpoin väri käytettäväksi sisustuksessa.

Eroa on myös värien "lämmössä". Kylmät värit loittonevat ja lämpimät tuovat lähelle. Tämä ei kuitenkaan ole niin tarkkaa vaaleissa sävyissä.

Liian pieni matto

Suomalainen helmasynti – liian pieni matto. Pitäähän matot nyt saada vietyä ulos tuulettumaan kerran viikossa. Ehkä niin, mutta liian pieni matto saa pienen olohuoneen näyttämään vielä surkeammalta. Ratkaisu tähän ongelmaan on ostaa kaksi "sopivan kokoista" mattoa ja asettaa ne vierekkäin.

Matto kokoaa sisustuksen yhteen ja luo rajat kokonaisuuksille. Maton on oltava riittävän suuri, jotta se yltää myös huonekalujen alle. Liian pieni matto näyttää saarelta keskellä olohuonetta.

<p data-block-key="yyqd6">Kuvassa kalusteet on otettu irti seinästä ja se tekee kalustuksesta ilmavan oloisen. Matto olisi voinut olla hieman suurempi.</p>
Kuvassa kalusteet on otettu irti seinästä ja se tekee kalustuksesta ilmavan oloisen. Matto olisi voinut olla hieman suurempi.

Tärkeä valaistus

Kesällä suomalaisissa olohuoneissa riittää valoa, mutta syksyn tullen valaistuksen tärkeys korostuu. Yksi kattolamppu olohuoneessa ei riitä, vaikka tuntuu, ettei olohuoneessa nyt paljon valoa tarvita.

Valoa on hyvä saada huoneeseen monessa eri kerroksessa. Niinpä hyvin sijoitetut pöytä ja jalkalamput tuovat lisää tilantuntua ja tunnelmaa pieneen olohuoneeseen.

Muista käyttää kohdevalaistusta, jos olohuoneessasi sattuu olemaan näyttävä patsas, huonekalu tai taulu.

<p data-block-key="9fs7h">Kiinnitä huomiota myös lampun malliin. Läpinäkyvä lampunjalka on mukavan ilmava.</p>
Kiinnitä huomiota myös lampun malliin. Läpinäkyvä lampunjalka on mukavan ilmava.
Info

Info

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Sisustus
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?
Kysymys:Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.Jotenkin tuntuu myös, että eteisen hehkulamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakennuksen pinta-alojen laskeminen
Rakennuksen pinta-alojen laskeminen ja erityisesti laskennan perusteet askarruttavat monia rakentajia ja myös asunnon ostajia. Kuinka suuren talon tontille saa rakentaa tai onko jo rakennetulla tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Seuraavassa on käsitelty rakennuksen pinta-alojen laskemista ja uuden maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) vaikutusta kerrosalan laskemiseen. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton